Ogólne > Rodzina ...
Emerytura
Jomir:
Dokladnie nie wiem, chyba policza wedlug zasad polskich, bo w Polsce do lat pracy dolicza sie najlepsze lata, a nie wszytkie.
Mysle, ze trzeba pobrac zaswiadczenia o pracy i wynagrodzeniu i przekazac je do ZUS. ALE TYLKO mysle, nie wiem na pewno.
Moja mama planowala z mezem przeniesci sie lata do Polski, ale mama nie ma dunskiego obywatelstwa, wiec dowiedziala sie, ze jesli opusci Daniie, na dluzej niz pol roku, to dunsska emerytura nie bedzie jej wyplacana. - To wiem na pewno :)
vera:
--- Cytat: Mirra w 16 Kwi 2008, 13:35:15 ---............... wiec dowiedziala sie, ze jesli opusci Daniie, na dluzej niz pol roku, to dunsska emerytura nie bedzie jej wyplacana. - To wiem na pewno :)
--- Koniec cytatu ---
no to nie są dobre wieści........
yoursoul:
Jak to jest mozliwe :o
Z broszury "Jak dostac emeryture i rente w UE wydana przez Ministerstwo Polityki Socjalnej " : " Jesli mieszkasz w innym panstwie niz to , ktore przyznalo ci i wyplaca emeryture lub rente , swiadczenie zostanie ci przekazane zagranice ....Wyplata tych swiadczen dokonywana jest w Polsce na rachunek bankowy emeryta
lub rencisty lub osobie upowaznionej zamieszkalej w Polsce " .
vera:
No mne ta informacja troche przeraziła, ale mam nadzieje że jakoś to można przekabusewać na Polskę. j
Jakby nie było dochód był i podatki były płacone.
roga:
Mirra
Co innego jest wyjechac z Danii do Polski (lub innego kraju UE) na pol roku a co innego przeprowadzic sie do Polski. Wymeldowujac sie na pobyt staly z Danii i zameldowujac sie w Polsce, otrzymuje sie swoja emeryture panstwowa (Folkepension), ale tylko w lwymiarze kwoty zasadniczej, obecnie 5.096 koron. Dodatek do emerytury, ktory wynosi 2.396 przysluguje tylko osobom mieszkajacym w Danii. Obie kwoty dotycza osob w zwiazku malzenskim/partnerskim. Inna jest sytuacja kiedy mowimy o emeryturach z rynku pracy (arbejdsmarkedspension) a jeszcze inna jezeli sam sobie zalozyles konta emerytalne w banku lub towarzystwie ubezpieczeniowym.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej