Ogólne > Rodzina ...
Emerytura
piatka:
Kochani, dziwie sie, ze sie martwicie, ze Dania cos uszczknie z emerytury, ze Polska cos uszczknie..............
Jesli bedzie z czego niech korzystaja, jesli cos dla mnie zostanie, to tez plus. Tylko z zera nic nie przybedzie:):):)
Nie trzeba mieszkac 30 lat zeby dostac emeryture, trzeba tylko 10, nie trzeba miec obywatelstwa.
Zasada w Unii jest taka, ze czlowiek moze dostac emeryture ze wszystkich panstw w ktorych byl ubezpieczony, w takiej czesci ile lat pracowal, mieszkal.
Co do pytan o to czy mozna pracowac w Danii na polskiej emeryturze, to odpowiadam:
Danie obchodza tylko twoje dochody, tutejsze i zagraniczne, wszystko opodatkowuja wg swoich przepisow, a w Polsce rozwniez: zglaszasz dochod zagraniczny i po odjeciu wszystkich ulg, zaplaconych podatkow za granica placisz reszte, chyba, ze stwierdzisz, ze to Dania jest twoim krajem stalego pobytu i to zglosisz.
Czy wiecie, ze mieszkajac na stale w Danii mozna nie placic skladek na ubezpieczenie zdrowotne, pobieranych przy emeryturze polskiej?
Mozna, ale trzeba sie zglosic do ZUS.
Poinformuje was ile polskiej emerytury dostal Dunczyk po przepracowaniu kilkunastu lat w Polsce i co chca z tego Dunczycy.
Co do pytania o obywatelstwo, to stare zasady dla Polakow upadly z dniem wstapienia do Unii. Trzeba zdac jak nie PD3, to inny rownorzedny egzamin, np, FVU trin 3
fejgin:
Piatka - zeby dostac emer. dunska do PL gdy sie nie jest obywatelem Dk trzeba mieszkas w DK 30 LLat!
Jomir:
NIe. nie jest tak.
MOzna dosytac emeryture do Polski, ale tylko gola, te X/40. Gdzie X to lata przepracowane w Polsce.
Obywatelstwo pozwala otrzymywac pelna kwote.
Jesli chodzi o polska emeryture w Danii, to jesli sie zglosi tu w Danii, to zostanie doliczona ona do dunskiej emerytury, ale odliczona od dodatkow.
Czyli na przyklad jesli ktos ma 1000 zl emerytury dunskiej plus wiadomo dodatki do kwoty minimlalnej, to doliczenie polskiej emerytury spowoduje, ze po prostu kwota dodatkow bedzie nizsza.
piatka:
W Polsce jestem emerytka 55 lat, tu w Danii, jestem w kwiecie wieku i pracuje.................
wiec polska emerytura jest op prostu moim zagranicznym dochodem i place dunski podatek .
Oczywiscie odejmuja mi polski zaplacony podatek , a od reszty 38%
Nie rozumiem Miry:
dlaczego X to lata przepracowane w Polsce?
Chyba lata zamieszkania i pracy w Danii?
Ciagle powtarzam:
nawet zlotowka jest wieksza od zera...................
i dziekuje za kazda zlotowke, nie patrze czy ma dodatki.............
fejgin:
Piatka a Polsa wie, ze ty tu pracujesz na fulllllllllllllllll.
No chyba ze bylas mundurowa w PRL
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej