Ogólne > Rodzina ...
Emerytura
Klingon:
--- Cytat: piatka w 13 Kwi 2008, 18:52:44 ---tylko do 2008roku, pozniej znow 67 lat :D
--- Koniec cytatu ---
Nie tak szybko. Od rocznika 1959 zaczyna się okres przejściowy, wiek emerytalny będzie 65,5 roku a dla rocznika 1961 będzie już 67 lat.
W wielu umowach zbiorowych są wpisane składki na indywidulane konta emerytalne. Pracownik wpłaca 1/3 a pracodawca 2/3 składki.
Prywatnie raczej nie kalkuluje się otwieranie indywidualnych kont emerytalnych ponieważ wypłaty są opdatkowane, czyli przy niskich dochodach wiąże się pieniądze na wiele lat i przy wypłacie płaci się taki sam podatek jak teraz. Bez sensu.
yoursoul:
Prywatne konto emerytalne mozna zalozyc w kazdym banku . Kazdy sam decyduje (deklaruje ) o kwocie miesiecznej skladki . Jest ona automatycznie sciagana z wynagrodzenia przez bank . Sa 2 mozliwosci otrzymania emerytury : kapitalowa ( wybiera sie cala zgromadzona kwote bedac w wieku emerytalnym jednorazowo , badz w paru ratach ) , badz emertura bedzie wyplacana systematycznie kazdego miesiaca . Wybierajac 1-sza forme , mozna zamienic ja na 2-ga , gdy zmieni sie zdanie . Na odwrot zamienic nie mozna . Miesieczne skladki wplacane na indywidualne konto emerytalne odpisuje sie od podatku na zakonczenie roku (Skat otrzymuje od banku roczna informacje ) .
W momencie otrzymania emerytury jest ona opodatkowana . Warto umowic sie z doradca bankowym celem uzyskania blizszych informacji ( niektore banki np. Sydbank maja osobnych specjalistow i doradcow w kazdej dziedzinie , w tym i w emerytalnej ktorzy wszystko wyjasnia i odpowieza na kazde pytanie - oczywiscie rowniez po angielsku ).
dragonki:
Kochana Mirro nie ma czegos takiego jak "family reunifikation"..... patrzalam nawet w www.google ;D i tez na nyidanmark.dk i nic mi nie wyszlo o takim znaczeniu....
Jomir:
http://www.nyidanmark.dk/en-us/coming_to_dk/familyreunification/family_reunification.htm
Fakt, ze zamiast "c" wpisalam "k".
dragonki:
;D ;D ok to teraz jest....ja to tylko skopiowalam i wkleilam ;D ;D nie zwrocilam uwagi na literki.:*:*
no to ja jestem na takich samych zasadach. + jeszcze doszla corka dunka:) ale do emerytury to HOHOHO....daleko:)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej