Ogólne > Rodzina ...

Emerytura

<< < (12/17) > >>

piatka:

--- Cytat: vera w 21 Kwi 2008, 22:40:12 ---no to juz nie jest pocieszające....

--- Koniec cytatu ---
dlaczego  nie jest?
Mnie sie podoba. Tak jak sie podoba wiele rzeczy w Danii.
Kazdy ma wlasny dochod, kazdy ma czas sie dorobic, zeby nie czekac na pomoc panstwa.
Jasno okreslona granica po przekroczeniu ktorej nie dostaje sie pomocy finansowej.
Jesli ktos ma dom w Danii, i nie chce go sprzedac na emeryturze, to tez moze liczyc na pomoc tz. boligstøtte.
Jest tylko warunek: przy sprzedazy domu nalezy te pomoc zwrocic komunie.
Znam emerytow, ktorzy majac prywatna emeryture, zazdroszcza innym pomocy z komuny.
Znam takich, ktorzy nie skladaja wnioskow o polska emeryture, bo trzeba zaplacic dunski podat

W ktoryms temacie ktos pytal o ATP ile dostanie.
Kazdy musi placic ale nie kazdy dostaje cos z tego. Tylko ci z mala emerytura.
Milego dnia

vera:

--- Cytat: piatka w 22 Kwi 2008, 08:48:02 ---............
Jesli ktos ma dom w Danii, i nie chce go sprzedac na emeryturze, to tez moze liczyc na pomoc tz. boligstøtte.
..............

--- Koniec cytatu ---

uspokoiłaś mnie  ;)

mondzik:

W ktoryms temacie ktos pytal o ATP ile dostanie.
Kazdy musi placic ale nie kazdy dostaje cos z tego. Tylko ci z mala emerytura.

ja się pytałem i nie dostałem odp. korzystam z możliwości i ponawiam pytanie.

przy płaceniu składek jak się one mają do wypłacanych pieniędzy po 65 roku życia( po zmianie 67 r.ż.), jeżeli jest się w danii pracownikiem jakich wielu. przyjechali, popracują parę lat i wrócą do polski.

poproszę o wyjaśnienie cytatu.

roga:
Mondzik

ATP (Arbejdmarkeds Tillægspension=dodatek emerytalny rynku pracy). Wszyscy placacy te skladke dostaja to same ATP do wyplaty, chociaz kazdy placi inna skladke w zaleznosci od zarobkow.

Klingon:
Nie calkiem prawda. W ubieglym roku pelna kwota to byla 22.000 rocznie. Ja jak patrzylem na moje ATP to bylo chyba 9 tys. rocznie. Przed ukonczeniem 65 lat powinienes otrzymac list z ATP, jezeli nie to musisz sie z nimi skontaktowc. Po zalogowaniu mozna zobaczyc przywidywane twoje wyplaty, ale na razie nie chce mi sie tego tlumaczyc.

Masz racje Mondzik, takie sprawy trzeba wyjasnic, np. czy takie wyplaty naleza sie spadkobiercom.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej