Ogólne > Rodzina ...
Emerytura
Jomir:
Z prywatna to ryzyko, bo o ile nie beda wplywaly systematyczne wplaty, do konca pracy, to moze sie okazac, ze koszty operacyjne przez lata pozra wklad.
1941:
--- Cytat: happybeti w 24 Maj 2013, 17:39:12 ---Przejrzałam całą te stronkę i...koleś jakiś ...hm...dziwny jest, delikatnie mówiąc ;) ;D.
Nie brałabym tych jego teorii tak całkiem serio ;).
Poza tym on transferuje swoją emeryturę do Niemiec- taki Wszechpolak patriotyczny ;D ;D ;D (doczytałam o tym w innym miejscu na tej jego stronce).
Nooo, strrrrasznie dużo tego przetransferuje, zważywszy, że ma lat az 28 ;D
--- Koniec cytatu ---
HB dlaczego nie mam wycofac z kraju swoich pieniedzy i pobierac je razem z tymi tutaj w Danii?
Jasne, ze dorobiona jest tu polityczna geba sprawie, ale na to akurat nie zwracam zbytnio uwagi bo raczej mam to w nosie kto i kiedy bedzie rzadzil ;)
Tylko z tego w/w powodu, nie zamierzam aby ta "moja" kasa poszla na np. utrzymanie palacowego ZUS. Skoro zapracowalem to mi sie to nalezy i chocbym mial to otrzymywac bedac na ksiezycu.
A Jomir to sie chyba "podlizuje", czemu cytujesz moje posty? :o ;D ;D ;D
happybeti:
41, spoko, pewnie, ze tak czy inaczej tę emeryturę tu byś otrzymywał, żadna sensacja-rewelacja ;).
Po prostu chciałam tylko powiedzieć, że autor tego bloga to niezbyt poważny i wiarygodny człowiek.
Jomir:
Generalnie w tej chwili (bo trudno powiedziec jak bedzie za lat dziescia, ba.... nawet za rok ;D ), otrzymuje sie dunskie x/40 plus polska emeryture, przeliczona na korony. Obydwie emerytury wyplaca Dania w ramach umow miedzynarodowych. Polski rzad (ZuS ? ) zwraca kwote do dunskiego (Skat? Atp? ).
1941:
--- Cytat: Jomir w 25 Maj 2013, 12:11:54 ---Generalnie w tej chwili (bo trudno powiedziec jak bedzie za lat dziescia, ba.... nawet za rok ;D ), otrzymuje sie dunskie x/40 plus polska emeryture, przeliczona na korony. Obydwie emerytury wyplaca Dania w ramach umow miedzynarodowych. Polski rzad (ZuS ? ) zwraca kwote do dunskiego (Skat? Atp? ).
--- Koniec cytatu ---
No wiesz jak by tego nie przeliczal, to z cala pewnoscia majac wypracowane spore lata w Polsce, wplynie to w taki czy inny sposob na emeryture jaka dostanie sie np. w Danii. Gdyby nawet, byla ona w wysokosci jak obowiazuje, Dania bedzie miala mniejsze nieco obciazenie dla wyplaty tego swiadczenia, czyli nieco zyska(?).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej