Ogólne > Hydepark
Artykuly o Danii w prasie polskiej
Tula:
Tytulem wstepu -- szukalam takiego tematu w Hydeparku, bo mi sie majaczy, ze kiedys byl, ale wymieklam na 13 stronie, jedyne, co znalazlam, to artykul o dunskiej polityce, a to nie to samo. Ale jesli przeoczylam, niech mnie Margaret przeniesie ;).
http://przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3694&Itemid=58
willy:
Szczególnie jak wypisują bzdury typu: jest tu łatwiej o pracę niż w Irlandii, zapominając dodać, gdy zna się język duński.
I potem przyjeżdża taki P. Kowalski do szwagra brata za ostatnie pieniądze ... i na miejscu okazuje się wielkie rozczarowanie.
Tula:
--- Cytat: willy w 14 Kwi 2008, 20:12:40 ---Szczególnie jak wypisują bzdury typu: jest tu łatwiej o pracę niż w Irlandii, zapominając dodać, gdy zna się język duński.
I potem przyjeżdża taki P. Kowalski do szwagra brata za ostatnie pieniądze ... i na miejscu okazuje się wielkie rozczarowanie.
--- Koniec cytatu ---
Mnie najbardziej zdziwilo, ze informatycy pracuja w gazetach :o. Chyba jak angielskiego nie znaja...
GoTTie:
Artykul jak kazdy inny o Danii. Kusza wysokimi stawkami (ok 160-200 DKK) co moim zdaniem jest nieporozumieniem. Nie wspominaja o zaplaceniu podatku, czy tu czy w Polsce. Stawki takie sa osiagalne dla bezposrednio zatrudnionych specjalistow. Osoby startujace u posrednika moga liczyc na ok 80 DKK po odjeciu "haraczu". Mam mieszane uczucia co do naplywu fali polakow do Danii...
MargaretMitchell:
Wprowadzają w błąd kolejnych, którzy w to uwierzą: Język polski dominuje też w hotelach, kasach w supermarketach oraz kawiarniach.
P.S. Tula jest kilka tematów, ale każdy raczej sprowadza się do konkretnego artykułu. Niech zostanie tak jak jest 8)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej