Ogólne > Hydepark

Artykuly o Danii w prasie polskiej

<< < (22/129) > >>

Svaria:
Ale fajna dyskuja rozgorzala :)

Artykul mnie rozczarowal. Nic wielkiego czy nowego w nim nie napisano. Oczekiwalem czegos wiecej.

A to ze szpitale, szkolnictwo panstwowe stoi na nizszym poziomie niz prywatne to wiadomo nie od dzisiaj (tak jak to napisano powyzej).
Zawsze bedzie tak ze to co w prywatnych rekach dziala lepiej i do tego taniej. Ale w takim raju jak Dania i tak i tak mam zastrzezenia do programu nauczania w prywatnych szkolach

Porownujac obie kwestie PL - DK:

Opieka medyczna:
Polska jest duzo biedneijszym krajem i slabiej wyposazonym z duzo lepsza kadra.
Dania jest duzo lepiej wyposazona ale kadra stoi na duzo nizszym poziomie.
Poki co jescze tak jest ale niestety najmlodsze (z przed max kilku lat) pokolenie lekarzy wyksztalconych w Polsce, w wiekszoci,  juz wcale az tak nie przewyzsza jakosciowo dunskich lekarzy. Spada poziom nauczania na uczelnaich, spada szacunek do profesji.

Szkolnictwo:
Analogicznie do opieki medycznej szkolnictwo dunskie stoi na nizszym poziomie niz polskie. Wyksztalceni ludzie w Polsce wiedza i umieja wiecej ale w samej Polsce poziom nauczania rowneiz sie obnizyl (powodow jest wiele) i powoli wyrownuje sie z poziomem nauczania w Danii. Wiec cieszmy sie poki mamy taka mozliwosc gdyz za kilka lat (chociaz efekty widac juz teraz) bedziemy neistety na tym samym poziomie.
Jedna cecha, ktora mysle jescze przez pare lat, bedziemy przewyzszac to umiejetnosc abstrakcyjnego myslenia, szybkiej adaptacji do danej sytuacji orazi swiadomosc tego iz iz rozwiazanie / cel mozna osiagnac na wiele sposobow, a nie tylko ten jeden jedyny sposob ktory wybiera ogol spoleczenstwa.

Co do kwesti morlanych, tradycji etc (poruszonych w artykule) - to nie chce mi sie tutaj juz nic pisac bo moje poglady w dosyc znaczacy sposob odbiegaja od ogolnie przyjetych norm :)

Co do problemu prostytucji - owszem u nas nielegalna w Danii legalna gdzie takie absurdy jak opieka spoleczna zalatwiajaca pania do wyswiadczenia uslug schorowanego starcowi to juz pozostawie bez komentarza z tego samego powodu co akapit wyzej

To tyle ode mnie :)

Tula:
Mirra i Jamjurand, dyskusje o sluzbie zdrowia to prowadzcie tu:
http://poloniainfo.dk/forum?topic=4745.0

Bo sie watek rozjezdza.

Svario, a  prostytutki to zalatwiano niepelnosprawnym w roznym wieku, a nie schorowanym starcom, jak byles uprzejmy napisac ;).

Svaria:
Tosmy sie Tula razem zgrali z odpowiedzia :)
Bylem szybszy o ... okolo 50 sekund :D

Nie jest istotny starzec czy osoba niepelnosprawa (i to w jakim wieku) - wazny jest fakt ze takie zachowanie tutaj ma miejsce :)

mala_z_Aarhus:
O ile pamietam, to prostytutka nie ma prawa do A-kasse i dag-penge.

vera:
dobrze ze chociaż ktoś jest zorientowany w tym biznesie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej