poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Artykuly o Danii w prasie polskiej  (Przeczytany 384849 razy)

inna

• Gość
Odp: Artykuly o Danii w prasie polskiej
« Odpowiedź #300 dnia: 03 Lut 2011, 18:33:03 »
Tak prawda. Ale same to forum jest tego przykadem. Smutne  :( .

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #301 dnia: 03 Lut 2011, 18:44:55 »
Mamy wolnosc prasy, kazdy moze sobie cos tam pisac na jakiejs stronce internetowej.

Jeden pisze o kotkach, drugi o samochodach a trzeci ma pomysl na ocena swiata. Wolno mu.

Cos tam pewnie przezyl, kilka razy sie "sparzyl" i o tym walsnie pisze.

A czy Polak nie pomaga Polakowi?
 Hm...Jak tak przewertowac tutejsze i nietutejsze posty najwiecej narzekan na polska zachlannosc, nie-kolezenskosc, wrogosc wzbudzaja te posty w których autorzy nie chca pomuc w oszustwach, "naginaniu" i "obchodzeniu" prawa, ci autorzy, którzy nie chca oszukiwac urzedu podatkowego, nie chca pomóc w kombinowaniu z samochodami na polskich blachach albo ostatnio jak oszukac A-kasse i zdobyc lewe zaswiadczenie o przepracowanych godzinach.
Albo te pytania gdzie autorowi nawet nie chce sie wystukac www.google a domaga sie odpowiedzi natychmiast i jest ciezko obrazony kiedy ktos zwróci uwage - a moze sam bys najpierw poszukal? Pisac umiesz, czytac tez chyba...?

Na powazne zapytania  bez oszustw i kradziezy i jak obejsc prawo -  zawsze ktos odpowiada.

A moze wlasnie o to chodzi, ze co poniektórzy  nie oczekuje pomocy ale kogos kto razem z nim bedzie oszukiwal, kradl itd?
A przynajmniej kogos kto mu dokladnie wytlumaczy jak to sie w danym kraju robi?

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: 03 Lut 2011, 19:06:24 »
zupełnie się z tym artykułem nie zgadzam ..autor to pewnie jakiś nieudacznik którego już wszyscy maja serdecznie dosc, nikt nie chce pomagac (czt. robic za niego). Pewnie uslyszal kilka negatywnych opinii o sobie.
Po co powstaja takie wypociny,   zapchajdziury ?

Offline polka99

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #303 dnia: 03 Lut 2011, 22:37:57 »
Czytając internet i fora można takie wnioski wyciągnąć, tylko że tam są ludzie anonimowi i jacyś naprawdę sfrustrowani, nie wiem jak to określić!
Ja żyłam w Polsce ponad 30 lat, mam ogrom znajomych i przyjaciół. I zdanie o nich mam jak najlepsze o nich i o ludziach których tam spotkałam widziałam, współpracowałam itd. Nawet taki paradoks  w Polsce nigdy mi nikt nic nie ukradł, pierwszy raz tutaj w Danii ktoś ukradł mi jeansy w suszarni i po prostu byłam w szoku. A koleżanki z pracy powiedziały mi że to dość częsty przypadek w Danii, że z suszarni giną rzeczy.

Ale jak się czyta fora i wypowiedzi naszych rodaków  to włos się jeży!!!

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #304 dnia: 04 Lut 2011, 02:03:55 »
wprawdzie nie o Danii,ale o nas samych.polecam goraco ten artykul.to naprawde my polacy.....
niestety Szok
hihihii
sorry linka nie wkleilem ;D

http://facet.wp.pl/kat,70996,wid,13097044,wiadomosc.html
W ogle nie rozumie Twojego "niestety szok" a po nim "hihihi".
Nie powinno to dla nikogo byc szokiem, bo taka jest prawda tylko nie chcemy, nie potrafimy tego widziec. Mimo, ze bedziemy mowic nie, tak nie jest, to jezeli tysiace/miliony ludzi/cale spoleczenstwa maja o nastakie zdanie (a maja!) to nie moze to nie byc
prawda. Zamknelismy od dawna oczy, glowa w piasku. "hihihi" piszesz - i z czego sie tu czlowieczku smiac.

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #305 dnia: 04 Lut 2011, 15:50:31 »
Cytuj (zaznaczone)
wprawdzie nie o Danii,ale o nas samych.polecam goraco ten artykul.to naprawde my polacy.....
niestety Szok

hihihii

sorry linka nie wkleilem Duży uśmiech

http://facet.wp.pl/kat,70996,wid,13097044,wiadomosc.html

Cytuj (zaznaczone)
"hihihi" piszesz - i z czego sie tu czlowieczku smiac.

pierwszy cytat,to prawidlowo skopiowany moj post na forum. badz laskaw zauwazyc,ze jest odstep miedzy hihihi,a szok(dodam,ze szok to skopiowana buzka  :o )

a hihihi dotyczylo tego ,ze wpierw napisalem post,a nie wkleilem linka.zronbilem to dopabuse za drugim razem. i z tego sie wlasnie czlowieku smialem.  ;D

[Posted on: 04 Lut 2011, 15:43:12]

odnosnie wklejonego linka napisalem :to my polacy.

[Posted on: 04 Lut 2011, 15:44:14]

Cytuj (zaznaczone)
W ogle nie rozumie Twojego "niestety szok" a po nim "hihihi".

mam nadzieje,ze teraz rozumiesz  ;D

Offline ajka1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +1/-0

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #306 dnia: 04 Lut 2011, 21:11:49 »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #307 dnia: 13 Kwi 2011, 11:14:40 »

Gazeciarz

• Gość
« Odpowiedź #308 dnia: 12 Maj 2011, 10:41:26 »
Pokoje hotelowe zawodników duńskiej reprezentacji hokejowej, które bierze udział w mistrzostwach świata na Słowacji, zostały obrabowane. Do kradzieży doszło wczoraj, kiedy hokeiści rozgrywali mecz z Niemcami. Łupem złodziei padły między innymi laptopy, iPody i pieniądze.
Organizatorzy mistrzostw świata poinformowali, że władze hotelu “Tatra” w Bratysławie, w którym doszło do kradzieży, zobowiązały się zrekompensować straty.
Do podobnego incydentu doszło na kilka dni przed rozpoczęciem imprezy. Z pokoju w jednym z ekskluzywnych hoteli w Bratysławie czołowemu zawodnikowi reprezentacji gospodarzy Pavlowi Demitrze skradziono zegarek, notebook i iPod.
Słowacja gości najlepszych hokeistów po raz pierwszy w historii. Co prawda areną MŚ Bratysława była w 1992 roku, jednak gospodarzem turnieju była Czechosłowacja. Tytułu bronią Czesi, którzy przed rokiem pokonali w finale Rosjan 2:1.

Źródło: rmf24.pl
orginal   http://www.wirtualnakopenhaga.pl/reprezentacja-danii-okradziona/

Offline kaayaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 3

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #310 dnia: 19 Cze 2011, 08:16:48 »
A dlaczego bez komentarza ?! Przeczytałam artykuł, wprawdzie dość pobieżnie, ale kłamstw i oszczerstw w nim nie zauważyłam.
Do tego jest napisany bardzo rzeczowo, przejrzyście - autor mieszka od lat w Danii, znając sytuację na rynku pracy i, o tyle, o ile nie znam kompletnie sytuacji na szwedzkim rynku pracy, o tyle, uważam, że autor oddał wiernie i równie rzeczowo sytuację panującą w Danii.

Offline kaayaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #311 dnia: 19 Cze 2011, 16:36:11 »
A dlaczego bez komentarza ?! Przeczytałam artykuł, wprawdzie dość pobieżnie, ale kłamstw i oszczerstw w nim nie zauważyłam.
Do tego jest napisany bardzo rzeczowo, przejrzyście - autor mieszka od lat w Danii, znając sytuację na rynku pracy i, o tyle, o ile nie znam kompletnie sytuacji na szwedzkim rynku pracy, o tyle, uważam, że autor oddał wiernie i równie rzeczowo sytuację panującą w Danii.

Nie chcialam tego komentowac, bo juz widze te tlumy przyjezdzajace do Danii skuszone obietnica odlozenia tysiecy koron miesiecznie.... a pozniej jest tylko placz i narzekanie ze drogo, ze wykorzystuja itp,  itd . Nie wiem jak jest w Szwecji, ale wiem natomiast jak ciezko w chwili obecnej jest dostac prace za godziwe pieniadze w ogrodnictwie. Stawka za jaka pracuja ludzie w szklarniach na Fionii to bardzo czesto 60 kr na godz . Czy uwazasz zeprzy takiej stawce mozna odlozyc 3-4tys zl miesiecznie?

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #312 dnia: 19 Cze 2011, 16:56:50 »
Oczywiście, że nie.

Ale autor podał standardowe stawki dla podanych grup zawodowych, w tym roznosicieli gazet, czy sprzątaczek. Ogrodnictwo i tzw. polskie kontrakty to tutaj bardzo niechlubny wyjątek. Jeżeli jednak doczytałaś artykuł do końca, to zauważysz, że autor jasno stawia sprawę, pisząc:
" Dania - tylko dla specjalistów

W kraju Andersena poza pracą sezonową w rolnictwie i ogrodnictwie nie ma zbyt wielu zajęć dla pracowników niewykwalifikowanych"

Wobec czego autor wcale nie zachęca bezrobotnych do przyjazdu w ciemno, pomijając już, że każdy jest dorosły i czyni to na własną odpowiedzialność.

Offline kaayaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #313 dnia: 19 Cze 2011, 18:54:26 »
Doczytalam dokladnie, ale niestety wiele osob pod wplywem tak optymistycznych artykolow przyjezdza tutaj wierzac, ze pieniadze rosna tu na drzewach. Sama spotkalam pewnych budowlancow, rozdajacych karteczki z polskim nr tel pod Super Brugsen. Byli oburzeni tym, ze Jobcenter nie dostali ofert pracy a przeciez czytali na internecie, ze dunskie komuny pomagaja w znalezieniu pracy. Wiem , ze zaraz moge uslyszec, ze naiwnych nie brakuje itp, ale wiekszosc ludzi tu przyjezdzajacych i szukajacych pracy to niestety nie specjakisci, tylko niewykfalifikowani pracownicy, ktorzy w Polsce nie mogli znalezc niczego, wiec szukaja szczescia gdzies poza granicami.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #314 dnia: 24 Cze 2011, 23:57:16 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310671
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17214
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39722
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46112
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42725
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand