Ogólne > Pomoc!

Bezplatna nauka j. dunskiego - jak to zrobic??

(1/15) > >>

Bluszcz:
Witam,
Od kilku miesiecy pracuje w Danii i niedawno przyszly do mnie dokumenty (pozwolenie na prace i pobyt). Od samego poczatku mam umowe na stale i place 38% podatku. Chce uczyc sie j.dunskiego, ale w komunie powiedziano mi, ze musze starac sie o pobyt staly w Danii (czego nie chce) lub zorganizuje mi to zaklad w pracy. Mozna jeszcze starac sie zalatwic bezplatna nauke poprzez zwiazki zawodowe. Nie chce pobytu stalego poniewaz strace tzw. fradrag, w moim przypadku kilkanascie tysiecy koron. Moj pracodawca chce, abym sie uczyl jezyka (ja takze), ale o pobycie stalym nie chce myslec. Co mam zrobic i gdzie mozna zalatwic nauke jezyka zadarmo? Dodam, iz mieszkam w Vejle.
Pozdrowienia
Prosze o pomoc!
 ???

Jomir:
Isc do szkoly jezykowej i zapytac. To bzdura z tym pobytem, bo w mojej klasie sa dzieciaki, ktore tu na pol roku na stypendia przyjechaly.

Juta:
Jesli pracujesz, masz pozwolenie na prace, jestes zameldowana w Danii i masz zolta karte, to po prostu idz do szkoly jezykowej i sie zapisz na kurs. Szkola zalatwi formalnosci za Ciebie.

malyszk:
Witam
Mam podobny problem jak Bluszcz.Byłem w szkole językowej(mieszkam w Holstebro) z tamtąd odesłali mnie do Jobcenter, tam z kolei powiedziano mi, że u nich w komputerze figuruje mój polski adres zameldowania, a musi byc duński, więca dałem im umowę najmu mieszkania w Danii, jednak to nie wystarcza. Powiedziałem, że jestem juz tu blisko rok. Pani odpowiedziała, że to nie wystarcza i musze być zarejstrowany na policji, a tam kazano mi czekać i czekać. W Jobcenter określono mnie jako emigranta zarobkowego i powiedziano, że jesli sam chce płacić za szkołe to będzie to około 20000dkk za jeden poziom, więc zrezygnowałem ;D.Pozdrawiam

Klingon:

--- Cytat: Bluszcz w 15 Kwi 2008, 21:41:56 ---Od samego poczatku mam umowe na stale i place 38% podatku.
--- Koniec cytatu ---
Czyli nie masz tymczasowego miejsca pracy i ulgi za koszty podróży (diet).

--- Cytat: Bluszcz w 15 Kwi 2008, 21:41:56 ---Nie chce pobytu stalego poniewaz strace tzw. fradrag, w moim przypadku kilkanascie tysiecy koron.
--- Koniec cytatu ---
Czyli masz ulgę za koszty podróży (diety). ???

Podatki są sprawą między tobą i SKATem. Zawsze płacisz 8%, czy więcej zależy od ewentualnych ulg. Jeżeli masz tymczasowe miejsce pracy (kontrakt na czas określony i miejsce stałego zamieszkania w Polsce), to możesz dostać ulgę za przejazdy do Polski i diety, i dlatego masz dużą kwotę wolną od podatku. Jeżeli twój dochód nie przekroczy kwoty wolnej to nie płacisz podatku, tzn. kończy się na 8%. Jeżeli twój dochód przekroczy kwotę wolną, to od kwoty przekraczającej płacisz np. 38%. Tak więc ty płacisz zarówno "tylko 8%", bo masz olbrzymią kwotę wolną ale także płacisz "pełny podatek 38%", bo twój dochód przekroczył kwotę wolną (chociaż niewiele płacisz podatku). ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej