Ogólne > Pomoc!
Jak się żyję w Danii?
torsk2:
Zycie w Danii jest drogie - benzyna ok 10dkk(ok 1,3 euro)samochody najdrozsze na swiecie , paczka masla 12dkk , chleb od ok 10dkk za kilo(najgorszy) do nawet 30dkk za kilo, mieso wolowe od 60 dkk za kilo do 120 - generalnie tanie jest piwo( w niemczech tansze) i wino( dobre wino mozna trafic juz od 50dkk za butelke - ale nie po wino i piwo tu przyjedziecie.Duny jak kogos bardzo potrzebuja to go zatrudnia bez znajmosci dunskiego o ile praca polega tylko na kontaktach z zespolem pracownikow a nie z klientami.Zonie nieznajacej dunskiego i nie majacej zagwarantowanej w umowie meza pomocy w znalezieniu pracy itd nie wroze nic dobrego - zawsze beda mowic ze najpierw jezyk - nauka do poziomu srednioswobodnego poruszania sie to ok 2 lata , a potem po dwoch latach przerwy w pracy no to sama rozumiesz- -
TAK ze gleboko sie zastanowcie zanim tu przyjedziecie- po co sie uczyc tak egzotycznego jezyka(tylko ok 5mln ludzi na swiecie nim wlada) lepiej szukajcie czegos w angielskojezycznej strefie
Jedyne co tu jest dobre ;)to socjal - pod warunkiem ze sie dobrze zarabia tj ok min 20 tys koron na reke
Jak pytasz o podatki - to hmmmmmmmm W danii sa jedne z najwyzszych na swiecie srednio 50 procent
lilianka:
--- Cytat: Juta w 22 Kwi 2008, 10:01:23 ---Jeden wyda na jedzenie 500 a drugi 3.000 koron miesiecznie.
--- Koniec cytatu ---
niech ktoś mi powie jak w Danii wydać 500 KR / msc na jedzenie???? bede wdzieczna :))/TO CHYBA NIEREALNE !?
[Dodane: 22 Kwiecień 2008, 15:28:36]
p/s jestem tu z chłopakiem, obydwoje mamy prace, chłopak n ie zarabia najgorzej :) , ale gdyby miał być tutaj sam n ie opłacałoby nam sie :) życie jest drogie.
Tula:
--- Cytat: lilianka w 22 Kwi 2008, 15:31:25 ---niech ktoś mi powie jak w Danii wydać 500 KR / msc na jedzenie???? bede wdzieczna :))/TO CHYBA NIEREALNE?
--- Koniec cytatu ---
Byl tu kiedys jeden gosc, ktory pisal, ze miesiecznie wydaje 175 koron. Je wylacznie ryz z keczupem, a w niedziele z dzemem. I tyle.
lilianka:
ahha, :)) nie skorzystam z planu życia za 175 kr/msc :))
[Dodane: 22 Kwiecień 2008, 15:45:37]
/ciekawe jka długo można jesc sam ryż?/
willy:
Nam sie udalo przezyc miesiac za 600 kr. w 2 osoby, ale tylko dlatego ze wiecej nie mielismy. No i bylo to prawie 2 lata temu.
Generalnie tylko najtansze produkty. Czasami nawet sobie pozwolilismy na piwo za 1,75 (albo 1,25 nie jestem pewien)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej