Ogólne > Podatki

brat pit :)

(1/4) > >>

adi17500:
mam pytanie dot. rozliczenia . Pracowalem w Danii ok 2mies.(na 8% oplacie na rynek pracy) teraz jestem w pl i dostalem ze skat'u  pit (tak mi sie wydaje) Czy musze go wypelnic i  odesłać?? (dodam ze chce we wrzesniu wrocic do Danii na stale)
Pozdrawiam

Klingon:
To jest rozliczenie za 2007 dlatego nie ma znaczenia czy wrocisz. Jezeli placiles tylko 8% to miales diety (rubryk 53) i moze tez przejazdy (rubryka 51). Te kwoty nie sa automatycznie przenoszone z twojej karty podatkowej i dlatego musisz je wypelnic.
Porownaj te dwie rubryki na karcie podatkowej i rozliczeniu rocznym.
Zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/Selvangivelse.html

Agrafka:
Cześć,

Ja już się pogubiłam z tym wszystkim  :'(
Mam podobny problem jak kolega wyżej, też pracowałam 2 miesiące - 8% podatku
Przyszło mi rozliczenie roczne z którego wynika że mam do zapłaty 6 tys kr. ;/
Nie wiem co teraz robić, skąd taka kwota ? Nawet bym nie miała tych ok. 3tys zł żeby im zapłacić  :'(
W Danii była to praca sezonowa - byłam tam ok. 50 dni

Czy mam płacić to czy nie ? Czy mam prawo do jakiś ulg ? Do pracy dojeżdżałam z koleżanką prywatnym autem - ponad 60km w jedną stronę....
Czy mogą mi pomniejszyć ten podatek ? Co mam robić ? Pomóżcie dobrzy ludzie  :'( Co się stanie jak nie zapłacę ? Przebywam w Polsce w Danii bylam tylko niecałe 2 miesiące

Klingon:

--- Cytat: Agrafka w 24 Kwi 2008, 01:19:55 ---Pomóżcie dobrzy ludzie
--- Koniec cytatu ---
To akurat dobrze się składa że jestem dobrym człowiekiem.

Wpisz ulgi w PIT ai podatek sam zniknie.

Dojazdy do pracy możesz obliczyć na stronie SKAT i wpisać w rubrykę 51 za każdy dojazd do pracy wychodzi 153,08 kr.
Jeżeli mieszkałaś w gminie na obrzeżu to przy wpisaniu adresów od-do, ulga będzie trochę większa.
Tu jest tłumaczenie i link: Oblicz ulgę za dojazd do pracy 2007

Diety wpisujesz w rubrykę 53, np będąc w Danii 50 dni:
50 * 613 - 5200 = 25450 kr.

Ulgi możesz wypełnic online lub wpisując te dwie rubryki w kartę informacyjną i odsyłając do SKAT.

Zobacz też Rozliczenie roczne za 2007 rok

Agrafka:
O dziękuje Ci bardzo Klingon

Jestem zielona z tego, praktycznie nic nie rozumiem  :'( - wybacz mi moją niewiedze  ;D
Czyli z tego wynika że nie będę musiała nic dopłacać tak ?
Druga sprawa - możesz podać link gdzie mogę to wypełnić online ?
Jak jeździłam z koleżanką prywatnym autem to muszę jakoś to udokumentować ? bo nie mam za to żadnych rachunków itd.

"Diety wpisujesz w rubrykę 53, np będąc w Danii 50 dni:
50 * 613 - 5200 = 25450 kr."

To są diety tak? Kwota 25450 - cóż to jest za kwota ? Ta kwota zostanie odjęta od podatku itp. ?
Wybacz że jestem taka zielona z tego... ale widzę że ty fachura jesteś w tych sprawach

Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej