Ogólne > Praca w Danii

Zmiany w prawie od 1 maja 2008 ??

<< < (25/32) > >>

Jomir:
Zostanie jej udzielona pomoc, ale przepadna pieniadze wplacone na kaucje.

Poza tym prawo mowi, ze pozwolenie na pobyt na zasadach laczenia rodzin jest tak dlugo wazne jak czlonkowie rodziny, mieszkaja ze soba. Jezeli przestaja ze soba mieszkac, czlonek rodziny automatycznie traci podstawy do pobytu na zasadach laczenia rodzin. Gdyby czlonek rodziny nie byl czlonkiem UE, musialby wrocic do swego kraju. Wiadomo, ze z czlonkiem Unii jest inaczej.

Pisze o czlonkach rodziny, gdyz sama przerabiam problem podobnej natury - mianowicie z corka, ktora konczy niedlugo 18 lat i po pierwsze chcialaby zamieszkac w akademiku lub z kolezanka i nie moze, a po drugie w zwiazku z tym, ze mieszka z nami ze wzgedlu na nasze zarobki, bedzie otrzymywala najnizsze z mozliwych SU.

:) Tak wiec biedne dziecko jest skazane na mieszkanie z rodzicami az do momentu otrzymania stalego pobytu :) a biedni rodzice musza doplacac do niskiego SU :(

gosc:
Dokladnie nie wiem, ale na stronie urzedu emigracyjnego nyidanmark.dk jest dokladnie opisane, ze jak ludzie sie rozwodza a kobieta byla ofiara przemocy domowej i ma na to dowody to nie ma problemu z przedluzeniem pomimo ze juz z tym Dunskim mezem nie mieszka.Ale te zmiany  w dostepie do rynku pracy to od maja 2009 roku czy maja 2010?Zrozumialam z tego co Pani Mirra pisala ze nadal bedzie przedluzanie pobytu na zasadzie laczenia rodzin pomimo ze Polacy beda w Danii na tej samej zasadzie co obywatele starej Unii.

Jomir:
Trudno mi sie wypowiadac autorytatywnie i jednoznacznie. Nie pracuje w biurze imigraycyjnym, wiem tylko tyle ile przeczytam.
Faktycznie po uwagach z komisji europejskiej w pazdzierniku 2008 r. zlagodzono przepisy - np. w przypadku przemocy w rodzinie (musi byc udokumentowana), czy wieku wspolmalzonka.

Nie pisza nic o kaucji, wiec sie wlasnie przed chwila zaczelam z mezem zastanawiac czy nie powinni nam jednak zwrocic calosci.
W urzedzie tez tak naprawde nic nie wiedza. Jak Pani odnajdzie watek "kaucja i DP3" to zobaczy Pani co mi radca prawny urzedu imigracyjnego odpowiedzial w sprawie zwrotu kaucji w przypadku zdania DP3....

Tymczasem, ja dostalam juz potwierdzenie, z Job Center, ze zwrot tej kaucji dostaniemy w ciagu 3 tygodni...
Nietety wielokrotnie mi juz tutaj opadly rece z powodu braku kompetencji urzednikow.

vera:

--- Cytat: Tula w 27 Lut 2009, 18:26:18 ---Tak mi sie wydaje, ze zostanie wycofane, aczkolwiek ja i tak w lutym sie ubiegalam o przedluzenie, bo wygaslo mi stare; dostalam po 4 tygodniach, juz bezterminowe.

--- Koniec cytatu ---

MI to wygasa akurat w maju więc może wyśle stosowne papiery.

Bezterminowe - znaczy trzeba spełniać jakieś specjalne warunki??

Tula:
Jedyny warunek to nieprzerwana praca u tego samego pracodawcy przez ostatnie 12 miesiecy; jesli u niego kontynuujesz, skladasz osobiscie ten wniosek w statsforvaltningen, czekasz okolo 4 tygodni. Wniosek mozna skladac na miesiac przed uplywem terminu poprzedniego pozwolenia.
Na koncu strony drugiej trzeba zaznaczyc kwadracik "Ansøgning om forlængelse / application for extension".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej