Ogólne > Praca w Danii
Zmiany w prawie od 1 maja 2008 ??
Jomir:
Wiza studencka - zwiazana z nauka, nawet dunskiego. Warunkiem jest wykazanie sie gotowka na utrzymanie, okolo 50.000 DKK na rok nauki.
Pol roku pobytu na poszukiwanie pracy. Od maja nie bedzie trzeba miec pozwolen.
Malzenstwo i wiza "laczenie rodzin" jezeli jest to Dunczyk, lub europejski pobyt dla czlonka rodziny UE.
Pippi:
Dziekuje za odpowiedz. Moj partner jest dunczykiem, ja wystaralam sie o kontanthjelp na pol roku w zwiazku ze strata pracy , kontynuuje nauke dunskiego obawam sie co bedzie gdy po pol roku nie znajde pracy. Jesli chodzi o wize studencka to nie jestem pewna czy nie maja ograniczen wiekowych.
Pippi:
PS. W jobcenter dowiedzialam sie ze moge starac sie o pozwolenie na pobyt ze wzgledu na zwiazek partnerski, nawet niezalegalizowany, wystarczy wspolne oswiadczenie. Nie weryfikowalam tego jeszcze w Udlændingeservice ale daje to jakas nadzieje. Czy ktos z Panstwa ma jakies doswiaczenie w tej kwestiii?
Tula:
--- Cytat: Pippi w 09 Mar 2009, 18:45:13 ---PS. W jobcenter dowiedzialam sie ze moge starac sie o pozwolenie na pobyt ze wzgledu na zwiazek partnerski, nawet niezalegalizowany, wystarczy wspolne oswiadczenie. Nie weryfikowalam tego jeszcze w Udlændingeservice ale daje to jakas nadzieje. Czy ktos z Panstwa ma jakies doswiaczenie w tej kwestiii?
--- Koniec cytatu ---
Znajoma tak zrobila dwa lata temu; dostala pozwolenie na pobyt oraz cpr, ale nie na prace. Musieli tez zaplacic kaucje. Nie wiem, czy od tego czasu przepisy sie zmienily, najlepiej zapytaj u zrodla.
vaxa_rys:
--- Cytat: Pippi w 09 Mar 2009, 18:45:13 ---PS. W jobcenter dowiedzialam sie ze moge starac sie o pozwolenie na pobyt ze wzgledu na zwiazek partnerski, nawet niezalegalizowany, wystarczy wspolne oswiadczenie. Nie weryfikowalam tego jeszcze w Udlændingeservice ale daje to jakas nadzieje. Czy ktos z Panstwa ma jakies doswiaczenie w tej kwestiii?
--- Koniec cytatu ---
ja tak dostalam pozwolenie na pobyt i CPR, nie bylo mowy na temat kaucji. Ksero calego paszportu, na formularzu uzasadnienie/prośba, no i potrzebny jakis dokument na to ze zwiazek trwa minimum 1,5 roku(wspolne listy adresowane na ten sam adres, umowa najmu mieszkania itd.)
powodzenia, bo jest potrzebne, wszystko zalezy na kogo sie trafi, mi przy biurku odmowili, wysłałam listownie i odpowiedz byla pozytywna po 5 tygodniach. jak sie nie uda, probowac do skutku, a nóz-widelec trafia papiery na biurko innej osoby, ktora akurat ma dobry dzień :P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej