Ogólne > Praca w Danii

Zmiany w prawie od 1 maja 2008 ??

<< < (28/32) > >>

roga:
W zwiazku ze zmianami 01.05.2009 (zakonczeniem okresu przejsciowego dla obywateli z nowych krajow Unii), obywatele,
ktorzy w okresie 2008/2009 otrzymali pobyt 1-roczny (pomimo umowy o prace na czas nieograniczony), zobowiazani sa po uplywie daty pozwolenia na pobyt zlozyc wniosek o "registreringsbevis" w Statsforvaltningenm np. osoba ktora zostala zatrudniona we wrzesniu 2008 (na czas nieograniczony) a dostala pozwolenie na pobyt na okres wrzesien 2008 - wrzesien 2009 - musi zlozyc wniosek o rejestracje.

Informacje uzyskalem na pismie z Udlændingeservice EU-enhed jak rowniez z lokalnego Statsforvaltning

mazia:
Witam
Pracuje w dani 3 lata sezonowo( po 6 miesiecy w roku u tego samego pracodawcy,który ma z gory przyznane pozwolenie na zatrudnianie obcokrajowcow ) mieszkam caly czas w Dani. Pozwolenie na pobyt wygasło mi 25 maja 2008 . Podjełam znowu prace w kwietniu 2009 roku u tego samego pracodowcy na 6  miesiecy, nie zajerestrowałam sie w urzedzie Statsforvaltningen.poniewaz nie zwrociłam uwagi ze pozwolenie na pobyt mi wygasło. Teraz jestem bez pracy,chodze do szkoły dunskiej i staram sie o kotakthjælp z komuny. W komunie oswiadczyli mi, że mogę uzyskać pomoc jesli dostanę zgode  na pobyt. Złożylam wniosek do urzedu na zgode mialam czekac 2 tygodnie, czekam juz 3 miesiacie i dalej nie mam odpowiedzi, ciagle proszą mnie o przesyłanie roznych dokumentów,ostatnio mósiałam przesłac swoje wszystkie umowy o prace oraz løny i karty podatkowe. Zaczynam sie bardzo denerwowac ta sytyacja i mam pytania odnosnie tej sytuacji
1. dlaczego tak dlugo czekam na zezwolenie?czy moge starać się o rejestracje w urzedzie jesli mam status bezrobotnego?
2. czy rejstracja Statsforvaltningen dopabuse upoważnia mnie do świadczeń ktore przyznaje komuna?( faktem jest ze w urzedzie Statsforvaltningen powiedzieli mi ze  nie mosze miec zaświadczenia o rejestracji, zeby ubiegac sie o pomoc finansowa, w komunie mowią na odwrót)
3.czy majać meldunek w Dani i żółta karte  moge dostać odmowna decyzje zezwolenia na pobyt?
bardzo prosze o pomoc

Jomir:
To zart jakis????

Nie mialas na pozwolenia na pobyt, co obecnie oznacza, ze nie bylas zrejestrowana w ewidencji ludnosci, czyli dalej NIE BYLO Cie oficjalnie w Danii i sie dziwisz, ze sprawy dlugo trwaja???
Ty sie ciesz, ze oni sprawdzaja i wykazuja wole w uznaniu Ci czasu, ktory bylas i pracowalas nielegalnie, zamiast Politi przyslac.

EVA77:
To wcale nie musi być żart. Tak sie składa że ja również pracowałam bez pozwolenia. Mało tego nie mając pozwolenia dostałam zasiłek macierzyński. Potem gdy chciałam iść do szkoły pozwolenie było niezbędne, więc poszłam po nie i dostałam od ręki. I obyło się bez wzywania policji. Wiem- dziwne, ale Dania to generalnie dziwny kraj i już się przekonałam że co urzędnik to inna zasada.

leo1:
Bez pracy czy kontraktu na prace i ten musi byc na czas nieokreslony nie dostanie sie pozwolenia na pobyt, do pozwolenia na pobyt wypelnia sie druk AR8 i tam sa rubryki ktore wypelnia pracodawca, tak wiec bez wypelnienia tych rubryk wniosek bedzie niepelny i co za tym idzie bez szans na powodzenie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej