Ogólne > Praca w Danii
Zmiany w prawie od 1 maja 2008 ??
ines2314:
no właśnie jak to teraz jest? mianowicie , przyjechałam do dani jakieś dwa tygodnie temu, w tym tygodniu dostałam pracę na kontrakcie czas 3miesięcy-na 60 godzin/miesiąc. i mam duży problem bo nie mam zielonego pojęcia gdzie mam się udać z kontraktem żeby wszystko załatwić jak należy. Niestety mój pracodawca nie jest skory do pomocy. Mam stały meldunek w Polsce, tu w Danii nie mam meldunku.Co zrobić żeby dostać żółtą kartę, numer CPR i tak dalej no właśnie i jak to jest z tym podatkiem? Błagam o jakiekolwiek informację. Z góry dziękuję.
mojamaja:
bez meldunku nie dostaniesz cpr ani żółtej karty, dostaniesz w skat personnmumer, który po zameldowaniu w DK moze stac sie cpr numerem. w kommunie z kontraktem i podpisanym przez pracodawce wnioskiem mozesz otrzymac tymczasową żólta karte z adresem Polskim.
najpierw udaj sie do Skatu , załatw ulgę , personnumer, potem do kommuny po ten wniosek i z jak pracodawca podpisze spoerotem do kommuny , żólta karta o kwestia 2 tyg
faja:
--- Cytat: ines2314 w 01 Lut 2010, 16:00:24 ---no właśnie jak to teraz jest? mianowicie , przyjechałam do dani jakieś dwa tygodnie temu, w tym tygodniu dostałam pracę na kontrakcie czas 3miesięcy-na 60 godzin/miesiąc. i mam duży problem bo nie mam zielonego pojęcia gdzie mam się udać z kontraktem żeby wszystko załatwić jak należy. Niestety mój pracodawca nie jest skory do pomocy. Mam stały meldunek w Polsce, tu w Danii nie mam meldunku.Co zrobić żeby dostać żółtą kartę, numer CPR i tak dalej no właśnie i jak to jest z tym podatkiem? Błagam o jakiekolwiek informację. Z góry dziękuję.
--- Koniec cytatu ---
zeby dostac registerebevis musisz miec kontrakt na okres dluzszy niz trzy miesiace, do trzech miesiecy jestes traktowana jak turysta, tymczasowy cpr zalatwisz w skacie, poto zeby moc placic podatki, jesli masz zamiar poszukiwac tu przacy po tych trzech miesiacach, musisz sie zarejestrowac w statsforvaltning i dopabuse wtedy mozesz dostac karte ubezpieczenia
http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/borgere_fra_eu_og_norden/eu_og_eos-statsborgere/
[Posted on: 01 Lut 2010, 17:08:53]
bedziesz tez musiala pokazac, ze masz srodki na utrzymanie na ten okres
[Posted on: 01 Lut 2010, 17:10:14]
tu jeszcze jedna stronka
http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=6026
Jomir:
A ja bogatsza w sprawdzona wiedze, powiem, ze znam przypadek chlopaka, ktory ma bardzo powazne problemy, poniewaz sie nie zarejestrowal w Statsforvaltningen. Co prawda narozrabial nieco wczesniej, ale jak przyszlo co do czego to wazniejsze bylo to, ze nie byl zarejstrowany. Dodam, ze pracowal legalnie, placil SKAT (mial tam cpr).
Nie wiem jak ostatecznie sprawa sie skonczyla, ale wiem, ze w gre wchodzila deportacja i zakaz przyjazdu do Danii. O tym ostatecznie mial zdecydowac sad.
Zaznaczam, ze nie wyssalam powyzszego z palca!
kama:
Witam,
W 2007 roku przyjechalam z mezem do Danii, po okolo 6 miesiacach uzyskalam pozwolenie do pobytu tutaj ale nie jesli chodzi o podjecie pracy.
Od stycznia 2010 roku jestem zatrudniona, teraz mija okres 3 miesiecy odkad podjelam prace, wiem, ze musze wyslac podanie o pozwolenie na prace, jednak, nie moge znalesc odpowiedniego wniosku dla mnie, poniewaz pozwolenie na pobyt mam. Praca jest na czas nieokreslony.
Jesli wskaza mi Panstwo wlasciwy druk , bede wdzieczna.
Ja znalazlam taki, ale on dotyczy rowniez pozwolenia na pobyt a takowe mam.
Z gory dziekuje.
Oto link:
http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=6060
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej