Ogólne > Praca w Danii

Zmiany w prawie od 1 maja 2008 ??

<< < (6/32) > >>

willy:
Załączam tłumaczenie wykonane przez Mała z Aarhus, wieczorem zostanie ono polaczone z tlumaczeniem Klingona w jedna spojna calosc.

Zachęcam do przeczytania i ewentualnego zgłaszania zastrzeżeń.

----
Usunalem tlumaczenie Klingona poniewaz wyniknelo z mojej strony drobne nieporozumienie.

willy:

--- Cytat: denice123 w 30 Kwi 2008, 00:43:03 ---Czy te przepisy dotyczą osób, które mają już pozwolenie na stały pobyt i pracę w Danii?

--- Koniec cytatu ---

Czy przeczytalas chociaz ten watek i/lub tlumaczenie? czy zadajesz pytanie ot tak aby sie o cos zapytac?

magda0904:
Mala z Arhus i Klingon serdecznie dziekuje za tlumaczenie (jezeli kogos pominelam to przepraszam) !!!!  :D

Mam tylko jedno pytanie. Z tego co zrozumialam to zeby otrzymac zasilek nie trzeba miec stalego pozwolenia na pobyt i prace w Danii. Poprawcie mnie jezeli sie myle.

Pozdrawiam

Klingon:

--- Cytat: magda0904 w 30 Kwi 2008, 12:14:20 ---Z tego co zrozumialam to zeby otrzymac zasilek nie trzeba miec stalego pozwolenia na pobyt i prace w Danii.
--- Koniec cytatu ---

"Den ledige skal have bopæl i Danmark og opholde sig i Danmark."
Bezrobotny musi mieć miejsce zamieszkania w Danii i przebywać w Danii.

"En EU-10-statsborger, som lovligt har haft arbejde i Danmark, skal ikke afvente en opholds- og arbejdstilladelse, og der stilles ikke krav til karakteren af det arbejde, pågældende skal kunne overtage – kun at det er overenskomstdækket."
UE-10-obywatel, który legalnie pracował w Danii, nie musi czekać na pozwolenie na pobyt i pracę, i nie stawia się warunków do charakteru pracy, którą bezrobotny musi podjąć - tylko że miejsce pracy jest objęte układem zbiorowym pracy.

Poza tym bezrobotny musi spełniać takie same warunki jak Duńczycy, np. musi stać do dyspozycji na rynku pracy i być w stanie podjąć pracę z dniowym uprzedzeniem.

PS. Pytania dotyczące zatrudnienia trzeba kabusewać do związków zawodowych.

mala_z_Aarhus:
Moze po weekendzie napisze do ministerstwa pracy, aby poprosic o wyjasnienie tego watku...A bede w poniedzialek w zwiazkach, wiec sie dopytam...

Nie chcialabym wprowadzac Was w blad. Na pierwszy rzut oka, wszystko jest jak wyjasnia Klingon.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej