Ogólne > Praca w Danii
Zmiany w prawie od 1 maja 2008 ??
piatka:
Ty musisz pilnowac spraw pozwolenia, ale juz nie musisz wysylac nic do KBH.
Idziesz do Amt statsforvaltning i jesli pracujesz w firmie objetej zbiorowym ukladem, dostaniesz registerebevis, ktory daje ci prawo pobytu tak dlugo jak masz prace.
Do czasu uplywu terminu waznosci poprzedniego zezwolenia nic nie robisz, ale udaj sie tam przed zakonczeniem terminu waznosci.
Powodzenia
yoursoul:
Czy ktos wie , czy od 1.05.08 dalej istnieje wymog posiadania min. 30 godzin u jednego pracodawcy , by legalnie tu pracowac ? Co w przypadku otrzymania paru dodatkowych godzin u innego pracodawcy ( rowniez objetego ukladem zbiorowym ) ?
Tula:
--- Cytat: yoursoul w 21 Maj 2008, 08:36:35 ---Czy ktos wie , czy od 1.05.08 dalej istnieje wymog posiadania min. 30 godzin u jednego pracodawcy , by legalnie tu pracowac ? Co w przypadku otrzymania paru dodatkowych godzin u innego pracodawcy ( rowniez objetego ukladem zbiorowym ) ?
--- Koniec cytatu ---
Nie ma juz wymogu godzin; na moje oko wiec mozna pracowac dodatkowo, jesli tylko -- jak w Twoim przypadku -- ten drugi pracodawca tez jest objety umowa zbiorowa.
picardi:
Witam serdecznie.
W odpowiedzi na post wyżej to przechodzilem procedure rejestracji w amt po nowych przepisach. Szybko sprawnie chociaż panie bardzo się zastanawiały co i jak wypisywac bo byłem pierwszym który się zgłosił o pozwolenie na pobyt. Pozwolenie dostałem pocztą do domu po siedmiu dniach ( w tym sobota i niedziela ).
Ale mam z kolei pytanie może ktoś wie a mianowicie ma przyjechac do mnie do pracy mój syn na jakieś 6 tygodni czyli na czasowo szef wystawi mu papiery i pojedziemy do amt to zglosic tylko teraz gdzie, kto i jak ma załatwic nr CPR ?? Ja akurat już miałem cpr i nie przechodziłem tego. I kolejne pytanko jak odbieram umowe na wynajęcie mieszkania to moge jechac do komuny się zameldowac ale jakie papiery musze miec ze sobą Pozdrawiam serdecznie
wrobert11:
Witam serdecznie
a co z tym wnioskiem o pozwolenie na pobyt i prace co poszło do emigracyjnego, w moim przypadku, anulowane, czy mam czekać?? jak to teraz można załatwić według tych nowych przepisów. I co to jest ten skrót ''amt''
i czy moja córka dostanie pozwolenie na pobyt i cpr po tych nowych przepisach bez jakiś większych problemów?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej