Ogólne > Praca w Danii

Zmiany w prawie od 1 maja 2008 ??

<< < (15/32) > >>

marek777:
To troche dziwne, pierwszy raz slysze o umowie intencyjnej, to chyba wcale nie funkcjonuje w praktyce. Zglaszam sie do pracodawcy, czyli odpowiadam na jego oferte pracy np. z dn. 23.10 a on zatrudnia mnie z data np. miesiac pozniejsza (bo tyle trwa zalatwienie spraw w Imigration Office, jezeli nie duzo dluzej) i czeka na mnie ten miesiac??? Bzdura. Jezeli mu odpowiadam, podpisuje ze mna kontrakt od dnia nastepnego i juz. Reasumujac, do czasu otrzymania pozwolenia na prace i pobyt pracuje "nielegalnie" (majac kontrakt, karte podatkowa i konto w banku, sic!!!) To swiadczy dobitnie o totalnej niespojnosci dunskiego systemu wymiany informacji w tej kwesti..  A podobno w Danii wszystkie urzedy wiedza wszystko o pracowniku/obywatelu..

K3:

--- Cytat: marek777 w 23 Paź 2008, 18:11:47 ---To troche dziwne, pierwszy raz slysze o umowie intencyjnej, to chyba wcale nie funkcjonuje w praktyce. Zglaszam sie do pracodawcy, czyli odpowiadam na jego oferte pracy np. z dn. 23.10 a on zatrudnia mnie z data np. miesiac pozniejsza (bo tyle trwa zalatwienie spraw w Imigration Office, jezeli nie duzo dluzej) i czeka na mnie ten miesiac??? Bzdura. Jezeli mu odpowiadam, podpisuje ze mna kontrakt od dnia nastepnego i juz. Reasumujac, do czasu otrzymania pozwolenia na prace i pobyt pracuje "nielegalnie" (majac kontrakt, karte podatkowa i konto w banku, sic!!!) To swiadczy dobitnie o totalnej niespojnosci dunskiego systemu wymiany informacji w tej kwesti..  A podobno w Danii wszystkie urzedy wiedza wszystko o pracowniku/obywatelu..

--- Koniec cytatu ---

czekając na pozwolenie nie możesz pracować, jest to nielegalne... zarówno firma jak i ty możecie załapać ładnych kilka tysięcy DKK kary...

a powinno to funkcjonować właśnie tak, jak napisałeś: umowa z terminem zatrudnienia "za dwa miesiące", wniosek o pozwolenie, czekamy, pozwolenie i zaczynamy pracę...

willy:

--- Cytat: marek777 w 23 Paź 2008, 18:11:47 ---To swiadczy dobitnie o totalnej niespojnosci dunskiego systemu wymiany informacji w tej kwesti..  A podobno w Danii wszystkie urzedy wiedza wszystko o pracowniku/obywatelu..

--- Koniec cytatu ---

To poproś swojego pracodawcę na czarno żeby ci zrobił przelew czarnych pieniędzy na konto ZANIM dostaniesz pozwolenie do ręki. :D

mala_z_Aarhus:

--- Cytat: willy w 24 Paź 2008, 19:40:53 ---To poproś swojego pracodawcę na czarno żeby ci zrobił przelew czarnych pieniędzy na konto ZANIM dostaniesz pozwolenie do ręki. :D

--- Koniec cytatu ---

Jak rozumiem, to jest zart???!!! Czy mam zacytowac regulamin?

willy:
Tak to jest żart który ma na celu uświadomienie jak ten system jednak działa.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej