Ogólne > Podatki
strata pracy/zasiłek
denice123:
Pracowałam w Danii niecały rok, a mój mąż 14 miesięcy. Właśnie zostaliśmy zwolnieni. Płaciliśmy A-kasse ale nie mamy wypracowanych godzin żeby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych. Szukamy nowej pracy i nie mamy już żadnych źródeł dochodu. Wynajmujemy mieszkanie. Nie wiecie czy możemy otrzymać jakąś zapomogę/zasiłek z kommune lub innej instytucji? Dzięki za pomoc :)
magda0904:
Z tego co sie orientuje to mozna aplikowac do Kommune o tzw. "første hjælp" co jest rownoznaczne z otrzymywaniem miesiecznej kwoty w zaleznosci od wieku aplikanta. to nie sa duze pieniadze, ale zawsze cos. Jezeli posiadacie stale pozwolenie na pobyt i prace (bo chyba taki jest warunek) to mozecie isc do Jobcenter gdzie wydaja takie wnioski na zasilek.
pozdrawiam
Jomir:
Niestety tak nie jest. O zasilek dla bezrobonych mozecie sie starac.... w ... POLSCE.
Pobyt na warunkach unijnych oznacza dokladnie to.
Chyba, ze macie stale pobyty.... wtedy inna bajka...
piatka:
--- Cytat: denice123 w 29 Kwi 2008, 18:59:31 ---Pracowałam w Danii niecały rok, a mój mąż 14 miesięcy. Właśnie zostaliśmy zwolnieni. Płaciliśmy A-kasse ale nie mamy wypracowanych godzin żeby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych. Szukamy nowej pracy i nie mamy już żadnych źródeł dochodu. Wynajmujemy mieszkanie. Nie wiecie czy możemy otrzymać jakąś zapomogę/zasiłek z kommune lub innej instytucji? Dzięki za pomoc :)
--- Koniec cytatu ---
Nawet gdybyscie mieli wypracowane godziny, zasilek nalezy sie dla osob majacych pobyt staly, permament.
Macie pol roku na szukanie pracy w Danii, wiec powodzenia.
Rozejrzyjcie sie za firmami sprzatajacymi, wciaz potrzebuja pracownikow.
denice123:
Myślę, że mamy pozwolenie na stały pobyt i pracę w Danii, (choć nie jestem pewna na 100%) bo w piśmie brak daty: od-do. Przetłumaczona treść pisma z Udlændingeservice znajduje się na forum w "tłumaczenia" z dn. 25.04.08.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej