poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jak się żyję w Danii?  (Przeczytany 32708 razy)

Tula

• Gość
Odp: Jak się żyję w Danii?
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Kwi 2008, 18:50:12 »
Ale chodzisz do kosciola, jak napisalas.
Nie napisalam, ze chodze, ale ze bylam z kolezanka. W innym watku napisalam, ze jestem ateistka. Doczytaj moje posty uwazniej.
Co do reszty, nie mam zyczenia ani przyjemnosci wymieniac z Toba opinii -- EOT.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Kwi 2008, 21:35:51 »
Panie Marys...
1. Tak sie sklada, ze oprocz pisania na forum "pisze" doktorat, co prawda pisanie chwilowo w miejscu stoi (jakos zapal i motywacje stracilam), ale przewod mam otwarty, a i moje publikacje w archiwach pewnego uniwersytetu znalezc mozna, aczkolwiek nie jest to wydzial humanistyczny.

2. Jest to forum dyskusyjne, wiec nie wiem dlaczego Panu dyskusja przeszkadza??? Oczekuje Pan cytowania i tlumaczenia przepisow dunskich??? W sumie dlaczego???
Nigdzie nie jest napisane, ze jest to forum porad prawnych. Owszem, ze w ramach naszych mozliwosci tlumaczymy, pomagamy, ale podkreslam, ze jest to nasza dobra wola, a nie obowiazkiem.

3. Netykieta mowi, ze po "przybyciu" na nawe forum nalezy sie porozgladac, poczytac, a dopabuse pozniej wlaczac do dyskusji... chodzi glownie o niepowielanie watkow i wypowiedzi. Pan nie dosc, ze tego nie czynisz, to wpadasz kopniakiem otwierajac drzwi, jednoczesnie od progu "opierniczajac" gospodarzy... Nieladnie.....

4. Cytowane przez Pana przyklady, swiadcza tylko o jednym... o powiazaniach ze sluzbami mudnurowymi.... Wiek, natomiast jaki sugeruja Pana wypowiedzi, wskazuje, ze nie sa to raczej wspolczesne sluzby mundurowe... Moze sie myle, ale takie odnosze wrazenie.

5. Taktyka, ze najepsza obrona jest atak, zwlaszcza, ze nie ma sie innych argumentow, swiadczy tylko i wylacznie o Panu.

6. Tepenie ingnorantow, zarozumialcow i pseudozyczliwych, proponuje zaczac od siebie.

7. Jesli czytal Pan "Ferdydurke" to na pewno Pan wie, ze tak naprawde wszyscy jestesmy "upupieni" i. Przez lata jestesmy pojeni pogladami innych osob - mamy, taty, brata, sisostry, pani przedszkolanki,ksiedza... wreszcie literatow i wieszczy... Dostajemy "geby"... i ´nie ma mozliwosci uwolnienia sie od "gab", poniewaz pozbywajac sie jednej, przyjmujemy druga....

Jesli chodzi o mnie, czasem kopiuje, bo tak szybciej... jakie ma znaczenie, czy napisze to samo wlasnymi slowami, czy wkleje juz cos napisanego??? Najwazniejsze, ze rozumiem co pisze, a w razie potrzeby jestem w stanie wytlumaczyc sens wypowiedzi wlasnym slowami i umowtywowac swoja teze. Niekorzystanie z dobrodziejstw techniki swiadczy tylko zatrzymaniu  osobniczego procesu ewolucyjnego. Od tysialeci ludzie daza do upraszczania sobie zycia. CO tez i ja czasami czynie. Nie mylic prosze, z pojsciem na latwizne.

Zycze lepszego samopoczucia!!! I wypoczynku w majowy weekend.

[Dodane: 30 Kwiecień  2008, 20:48:26]

A tu pare cytaciokow, zeby nie byc goloslowna:

Dezinformacja to jeden ze sposobow dzialania wywiadow (typu polska Agencja Wywiadu, nie mylic z udzielaniem wywiadow)…

Wezmy na przyklad mlodych emerytow. Mlody chlopak lat 35, po przesluzeniu 15 lat w jednostkach specjalnych (mowie o sluzbach mundurowych) idzie sobie na emeryturke (bo przysluguje).

Nie wiem w jakich wypadkach jak wydaja, ale sam widzialem na wlasne oczy pozwolenie wydane od razu na 5 lat, gosc pracuje jako cywil w dunskiej policji, dostal kontrakt na 5 lat, jest bylym polskim glina
« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2008, 00:06:26 wysłana przez Mirra »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Kwi 2008, 21:54:14 »
Cos fantastycznego. Ile daremnie zuzytej energi, ile braku tolerancji, ile niskich i plytkich oskarzen, domnieman,"napadow" jeden na drugiego. Ciesze sie, ze dunczycy nie rozumieja polskiego. A nawet gdyby rozumieli, nie wiedzieliby o co chodzi. Jedno jest pewne, nie chcieliby z takimi osobami miec do czynienia. Oj, jak nam daleko, daleko do normalnosci. Jak moga ludzie, ktorzy sie w ogole nie znaja oskarzac i oczerniac jeden drugiego, osmieszac i ponizac siebie samego. Ciesze sie, ze wiekszosc z moich rodakow, ktora tutaj obecnie przebywa, przyjechala tylko na krotki okres czasu. Ciesze sie, ze wrocicie do siebie i tam bedziecie kontynuowac wasza bezmyslonsc, nietolerancje i przeswiadczenie, ze kazdy z Was jest mistrzem swiata i zawsze madrzejszy od innego. Nie boje sie powoedziec: Szarancza ogarnella UE.
Szarancza, ktora niewiele ma do stracenia. Ale jak to zawsze mialo miejsce, szarancze przychodzily, niszczyly, ale tez zawsze znaleziono srodek na ich unieszkodliwienie.       

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Kwi 2008, 22:17:43 »
Faktycznie, pierwsze wrażenie to ręce opadają. To nie jest życie czytać tego typu wpisy każdego dnia, na szczęście to nie jest każdego dnia. Z drugiej strony nie można uogólniać - w skrzynce jabłek tylko jedno zgniłe jabłko zepsuje resztę.

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Kwi 2008, 22:50:30 »
Droga Miro

Przepraszam, jezeli sie zle wyrazilem. Nie chce byc niegrzeczny. Bardzo cenie sobie Pani trafne porady dotyczace zycia w Danii. Razem z przyjaciolmi sledzimy to forum nie od dzis. Wiele razy Pani porady bywaly wykorzystane.

Pozwolilem sobie zabrac glos poprzez zalozenie watku, ktory uznalem za potrzebny. Nie spodziewalem sie jednak takiego ataku ze strony stalych bywalcow tego forum. Szczegolnie niemile wrazenie wywarla na mnie osoba o niku Tula oraz K3.

Jezeli jest to towarzystwo wzajemnej adoracji to prosze to zaznaczyc jasno. Ale jezeli jest to miejsce, gdzie kazdy moze podzielic sie swoimi doswiadczeniami lub watpliwosciami zwiazanymi z zyciem w Danii, to chcialbym rowniez miec mozliwosc wypowiadania sie.

[Dodane: 30 Kwiecień  2008, 22:49:04]

Ciesze sie, ze wiekszosc z moich rodakow, ktora tutaj obecnie przebywa, przyjechala tylko na krotki okres czasu. Ciesze sie, ze wrocicie do siebie i tam bedziecie kontynuowac wasza bezmyslonsc, nietolerancje i przeswiadczenie, ze kazdy z Was jest mistrzem swiata i zawsze madrzejszy od innego. Nie boje sie powoedziec: Szarancza ogarnella UE.
Szarancza, ktora niewiele ma do stracenia. Ale jak to zawsze mialo miejsce, szarancze przychodzily, niszczyly, ale tez zawsze znaleziono srodek na ich unieszkodliwienie.       

Dziekuje za poczucie patriotyzmu, wiezi z Polakami.

Szarancza.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Kwi 2008, 23:04:54 »
Panie Marys,
Nie jest to towarzystwo wzajemnej adoracji, a i przy tym nie znamy sie osobiscie. Natomiast wirtualnie zdarzylismy sie juz nieco poznac, wyrobic zdanie o sobie na wzajem, rozumiec sie bez dopowiedania...
Wielu ludzi wpada tu tylko na chwile, ale jest tez i garstka, ktora jest tu juz dluzej. To wlasnie te osoby poswiecaja najwiecej czasu dla innych.

Trudno mi mowic za innych, ale jesli akurat ja z kims dyskutuje nieco bardziej zarliwie, to tylko w imie rzeczywistosci (prawdy zabrzmialoby tu trywialnie), glownie celem prostowania przekazow, ktore powstaja na zasadzie "jedna baba drugiej babie..."
Trafiajaja tu czasami pieniacze i madrale... ale najczesciej trafiaja ludzie, ktorzy potrzebuja pomocy. Im wlasnie trzeba dostarczyc w miare rzetelnej informacji, co tez staram sie czynic.
W miedzyczasie opanowalam juz dunski na tyle by cos przetlumaczyc, czasami pomoge zadzwonic do urzedu czy przetlumaczyc formularz.

A ze, z powolania i zarzuconego pierwszego zawodu jestem nauczycielka, to i czasami probuje tlumaczyc az do rozjasnienia szarych komorek... oczywiscie nie zawsze sie to udaje....

A by przekonac Pana, ze nie tacy zli ludzie sa na forum, prosze zajrzec do watku o umierajacym chlopcu... a moze sam Pan kartke wysle???

Dobrej nocy...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Maj 2008, 09:43:10 »
     co z tym zrobic
« : Dzisiaj o 17:56:51 »   

--------------------------------------------------------------------------------
mam pytanie jestem w Danii od 18 czerwca 2007 dostalem rozliczenie Arspogorelsen z wszystkich tych podpowiedzi wyszlo mi ze, powinienem dostac rozliczenie Selrangirelsen Moja zona mieszka w Polsce i przysluguje ulga rubryka 59 w tym rozliczeniu niema takiej rubryki a musialem sie juz dzisiaj rozliczyc bo do 1 maja. Wyslalem do skata poczta czy mozna to jakos z czasem odkreci zeby zmienic na te drugie rozliczenie i jak to zrobic. Wogule rozliczenie mam od 3 dni bo wyslali mi na polski adres,co ijest potrzebne do zmiany tego rozliczenia.

« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 19:38:51 wysłane przez melek »  Zgłoś do moderatora    Zapisane 

K3
Hero Member

ŁubuDubu

Odp: co z tym zrobic
« Odpowiedz #1 : Dzisiaj o 18:40:28 »   

--------------------------------------------------------------------------------
Na początek proponuję zastosować znaki przestankowe w swojej wypowiedzi, tak aby była zrozumiała.

Czy tego typu odpowiedz na post, jak pozwolilem sobie zacytowac (wkleic) - to pomaganie??? To wymadrzanie sie, moim zdaniem chamskie. A ja na chamstwo odpowidam podobnie...

Skomentowalem - to post wycieli....

Moze teraz nie wytna z 5 miniut....

Dobranoc. Akurat Pania przepraszam, w ferworze walki (sprowokowany wypowiedziami innych) niechcaco i Pania urazilem, za co jeszcze raz przepraszam.

[Dodane: 30 Kwiecień  2008, 23:11:52]

Wracajac do tematu - to niektorzy z uczestnikow tego forum sa nietolerancyjni, niegoscinni, chamscy.

Przyklad pierwszy powyzej. Pewien pan napisal post z prosba o pomoc. I jaki jest pierwszy odzew? Gejzer intelektu wytyka mu brak przecinkow, a (o zgrozo) zapomina sam wstawic przecinek po wtraceniu. Sloma z butow normalnie...

Przyklad drugi - awanturnica Tula. Przyczepila sie do kucharza, malo tego, wkleja linka z naszej klasy i glupio komentuje. To juz nie jest nawet sloma z butow...

A jak sobie pozwolilem skomentowac ostrzej, to posty powycinali....

Dodalem pewna porade dot. uzyskania pozwolenia na uzywanie polskich blach (sam mam takie pozwolenie) - to tez post wycieli. No bo prawo do udzielania rad ma tu tylko waska grupa. A reszta to plebs?

Wedlug mnie admini sa nieuczciwi. Skoro chca kasowac posty, to niech kasuja wszystkie naruszajace netykiete. A skoro bezkarnie pozostaja posty w stylu komentowania braku przecinkow czy personalne ataki Tuli na kucharza, to niech nie wycinaja niczego.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 01 Maj 2008, 09:43:10 »

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Maj 2008, 10:06:07 »
Dodalem pewna porade dot. uzyskania pozwolenia na uzywanie polskich blach (sam mam takie pozwolenie) - to tez post wycieli. No bo prawo do udzielania rad ma tu tylko waska grupa. A reszta to plebs?

Wywaliłem to osobiście bo było w miejscu nieodpowiednim, zupełnie wyrwane z kontekstu. NA przyszłość umieszczaj takie rady w miejscu do tego przeznaczonym.

Wracajac do tematu - to niektorzy z uczestnikow tego forum sa nietolerancyjni, niegoscinni, chamscy.

Inni za to są pieniaczami, i szukają dziury w całym, byle tylko coś się działo i byle się do czegoś/kogoś przyczepić.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Tula

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Maj 2008, 10:17:27 »
  Przyklad drugi - awanturnica Tula. Przyczepila sie do kucharza, malo tego, wkleja linka z naszej klasy i glupio komentuje. To juz nie jest nawet sloma z butow...
Gwiazdeczko, panienko, awanturnico... Ciekawam, co jeszcze napiszesz pod moim adresem. I ciekawam, kiedy w koncu dostaniesz bana.

Co do kucharza -- ogladales program? Zauwazyles, ze nie tylko ja wyrazilam podobna opinie? A nasza-klasa jest portalem dla wszystkich dostepnym, ktos, kto tam umieszcza informacje powinien miec tego swiadomosc. Zreszta jak masz cos w tej sprawie do dodania, udaj sie do zalozonego przeze mnie watku o polskiej restauracji.  W momencie zakladania ktorego mialam wielkie nadzieje co do restauracji, wyrazone zreszta na samym poczatku.

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Maj 2008, 11:06:13 »
Z pewna niesmialoscia : czy moglibyscie juz przestac i skonczyc ten watek raz na zawsze ? To jasne jak slonce , ze kazde z Was ma swoje zdanie  ktorego bedzie sie trzymal wiec nikt nikogo nie przekona .

Offline Marys

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Maj 2008, 11:14:55 »
Zmien swoj stosunek do innych, uswiadom sobie, ze nie zjadlas wszystkich rozumow swiata, to bede cie traktowal jak partnera w dyskusji, a nie jak dziecko do skarcenia.

Czego ci zycze z calego serca. Twoje prawo uczyc sie przeciez :) Pozdro.

[Dodane: 01 Maj  2008, 11:13:20]

to odpowiedz na post Tuli. Tez jestem za zakonczeniem tematu. Co mialem do powiedzenia, to wyartykuowalem jasno.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Maj 2008, 12:50:08 »
... i żyli długo i szczęśliwie.

Koniec 8)
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #56 dnia: 01 Maj 2008, 12:50:08 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309445
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16876
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39606
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45836
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42614
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand