Ogólne > Rodzina ...
dziecko w drodze... co dalej??
K3:
--- Cytat: Tula w 02 Maj 2008, 17:16:52 ---Zapewne mysla, ze caly swiat robi tak, jak USA...
Swoja droga wydaje mi sie, ze w obu Amerykach jest prawo ziemi, nie wiem, czy gdzies jeszcze.
--- Koniec cytatu ---
Prawo ziemi obowiązuje obecnie w Argentynie, Brazyli, Kanadzie, Chile, Kolumbii, Stanach Zjednoczonych, Jamajce, Meksyku, Peru, Pakistanie, Barbados, Urugwaju i Wenezueli
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ius_soli
roga:
Beata i Szymon.
Jezeli nie masz pozwolenia na pobyt w Danii, to zgodnie z obowiazujacymi przepisami mozesz przebywac w Danii 3 miesiace jako turystka albo 6 miesiecy w poszukiwaniu pracy. Osobiscie radzilbym Wam, abys Ty jaknajszybciej, jeszcze przed porodem, zlozyla wniosek do Udlændingeservice o laczenie rodzin (formularz FA8).
Nie musicie byc malzenstwem. wladze akceptuja rowniez forme partnerska, ale we wniosku musicie to udokumentowac, np. ze mieszkaliscie razem w Polsce.
Nie wiem tylko jak odpowiedzial Szymon na pytania w swoim wniosku, ktory zlozyl w zwiazku z otrzymaniem pozwolenia na pobyt i prace. Byly tam rubryki dotyczace
malzonkow lub innych osob, rowniez osob towarzyszacych, tzn. starajacych sie o pobyt razem z wnioskodawca.
piatka:
--- Cytat: zyrafffkaa w 02 Maj 2008, 17:23:04 ---A ja mimo ze nie mam tutaj zadnych papabusew jeszcze to rodzilam tutaj dokladnie miesiac temu i nasza dzidzia dostanie po tatusiu wszystkie papiery mimo ze tatus polak tylko ze stalym pobytem :)
--- Koniec cytatu ---
moze napiszesz jakie to beda papiery?
jesli tatus uzna dziecko, bedzie ono mialo prawo pobytu i ubezpieczenia, nic wiecej
Wszystkim bez prawa pobytu proponuje zawrzec ubezpieczenie, np PZU oferuje ubezpieczenie woyager, 5 zl dziennie, daje bardzo wiele dla osob przebywajach za granica, mozna je rowniez podpisac bedac juz za granica.
krott:
to prawda ,praktycznie każde ubezpieczenie typu "travel" możesz wykupic z danii przez kogoś w polsce bez potrzeby zjazdu a takze przez neta(planeta młodych-jeszcze się nie zawiodłem)a także wybrac okres od kiedy ma być zawarte.Tylko nie wiem jak w planecie z porodem ale regulamin jest na necie.
acha jest stosunkowo tanie bo chyba 45 albo 60 pln za rok
[Dodane: 03 Maj 2008, 22:06:56]
apropo moderzy dlaczego mam newbiew profilu??
willy:
Zależy to od ilości napisanych przez ciebie wiadomości.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej