poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kredyt.  (Przeczytany 25822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kredyt.
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Sie 2008, 13:35:34 »
Czy ja wiem? nie pamietam juz dokladnie, ale wydaje mi sie, ze o dankorta prosilam jeszcze wtedy, kiedy po dunsku nie umialam, czyli rozmawialam po angielsku.
Otrzymalam bez problemu. Aczkolwiek byc moze ze wzgledu na meza i na to, ze on jest klientem banku od 20 lat????
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline picardi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Sie 2008, 17:59:07 »
Witam.
Dankort już mam ale bardziej mi chodziło o te małe banki - co miałaś na myśli ? jakie ? Może to pytanie jest zbyt oczywiste ale ja niestety nie wiem.
Pozdrawiam

ZAPRASZAM DO ROZMÓW NA CZACIE CODZIENNIE OD 20.00

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Sie 2008, 18:34:13 »
Hej, jak znajde chwile czasu to troszke poszperam.
Niestety zaczelam juz prace, plus szkola (coraz blizej PD3, wiec coraz wiecej roboty) i fizycznie brakuje mi czasu, na dluzsze posiedzenie przy komputerze.
Przykro mi, ze nie moge pomoc w miare szybko.

new info

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Sie 2008, 22:51:24 »
Witam !
Ja po roku pracy bez problemu dostalem kredycik 20 000 w green credit. Procent troszke wiekszy niz w banku ale nikt nie patrzyl na mnie jak zlodzieja jak to w bankach. Wazne zeby miec EU/obhold czy jak to sie tam nazywa, staly kontrakt no i oczywiscie A/kasse bo to gwarantuje ze w razie straty pracy ciagle masz dochod. A/kasse trzeba miec placona min. rok. Wypelniasz wniosek na necie pozniej moze ale nie koniecznie zadzwoni ktos z jakims glupim pytaniem i po sprawie kaska do tygodnia na koncie od zlozenia wniosku.
Pozdrawiam.

lilianek_oz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Sie 2008, 23:59:37 »
new info mozesz podac jakies namiary do siebie mam kilka pytan

koleś

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Paź 2008, 19:42:49 »
A ja wam powiem ze g...o prawda. Licza sie dochody.
Nic po za dochodami nie obchodzi banku ktory dziala komercyjnie.
Przeciez to takie proste...
A procedury bankowe z polski to zachowaj dla siebie i w polsce.
Pozdro...

K3

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Paź 2008, 19:52:02 »
Jest jeszcze jeden 'drobny' szczegol ktory otwiera droge do miedzy innymi do DanKort i kredytow.

Trzeba w banku rozmawiac po Dunsku, nawet byle jak byle po Dunsku.

wcale nie... z moim bankiem rozmawiam tylko i wyłącznie po angielsku, i nigdy żadnych problemów.....
na początku Dankort, potem kilkutysięczny kredyt, aktualnie kilkudziesięciotysięczny limit zadłużenia w koncie (opłaca się bardziej, niż kredyt)... nie robią mi problemów

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Paź 2008, 19:52:02 »

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Paź 2008, 20:01:01 »
A ja wam powiem ze g...o prawda. Licza sie dochody.
Nic po za dochodami nie obchodzi banku ktory dziala komercyjnie.
Przeciez to takie proste...

Nie, to nie jest takie proste.
Oprocz dochodow jest jeszcze cos takiego jak wiarygodnosc. Bank lubi miec pewnosc, ze jak jego klient nagle straci prace, to mimo tego bedzie w stanie splacic kredyt.

Offline mona

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Paź 2008, 14:08:25 »
W tym roku staralam sie o kredyt w banku i uslyszalam odp.iz kredyty bankowe przyznawane sa  tylko osoba,ktore posiadaja staly pobyt.Przemila pani dodala do tego,ze to przez ludzi,ktorzy wzieli kredyty i pouciekali do swoich krajow.

K3

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Paź 2008, 17:55:29 »
W tym roku staralam sie o kredyt w banku i uslyszalam odp.iz kredyty bankowe przyznawane sa  tylko osoba,ktore posiadaja staly pobyt.Przemila pani dodala do tego,ze to przez ludzi,ktorzy wzieli kredyty i pouciekali do swoich krajow.

wniosek... byłaś niewiarygodna dla banku ;D

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Paź 2008, 18:14:14 »
Nieraz to po prostu trzeba wyglądać  to tak jak w Polskich bankach .........

Offline picardi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Gru 2008, 20:25:08 »
Witam ponownie.
Od ostatniej wypowiedzi minęło troszke czasu ale w dalszym ciągu walcze jak lew ale ręce opadają.
Niestety pomysły mi się skończyły w tej chwili. U mnie w banku niestety nic z tego nawet próbowałem ostatnio emailem zaatakować bank ale przysłali list z odpowiedzią odmowną. Konto ponad rok stałe wpływy, stały kontrakt i nic to nie daje.
W green kredit odpowiedź - nawet pani mówiła po polsku - że niestety ale dla ludzi z eu-ophold nie dają.
Może macie nowe pomysły i podpowiedzi gdzie zaatakować.
Sam nie wiem ale chyba poczekam uskładam i obejdzie sie bez proszenia.
Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Gru 2008, 22:12:27 »
Znajac "od wewnatrz" zasady udzielania przez banki kredytow, moge podpowiedziec, ze kazdy bank - zachowujac ogolnie narzucone mu prawa i reguly - ma swoja polityke kredytowa. Odnosnie klientow prywatnych (normalnych "lønmodtagere") udziela sie z reguly mniejszych kredytow, zwyczajowo 10.000 - 50. 000 dk pod warunkiem:

-jestes klientem banku przez okreslony czas (6 - 12 miesiecy),
-masz lønkonto w tym banku, na ktore regularnie wplywaja twoje zarobki,
-dobrze, aby saldo na ww lønkonto wykazywalo, ze nie zyjesz z miesiaca na miesiac, tzn. nie oprozniasz konta do 0 w ciagu miesiaca,
-masz byc moze jeszcze inny rachunek w tym banku, np. oszczednosciowy, "børneopsparing" itp.
-masz "budgetkonto" w banku, tzn. bank placi z Twojego konta (zazwyczaj poprzez PBS-betalingsservice) Twoje stale oplaty (czynsz, swiatlo, itp. licencje tv, ubezpieczenia samochodu, Falck, gazety, przedszkole itp) i w ten sposob "zna Twoja ekonomie".

Nie jest najwaznieszym czy jestes obcokrajowcem, waznym jest aby bank mial jako taka (niekoniecznie 100%) pewnosc, ze twoje dochody
wplywaja na biezaco.

Przy mnieszych kwotach banki nie otwieraja osobnego rachunku/konta kredytowego, ale najczesciej stosuja zasade, ze Twoje lønkonto, tzn. na ktore wplywaja Twoje zarobki jest rownoczesnie kontem kredytu, z ktorego mozesz uzywac srodki do ustalonej granicy, np. 30.000 lub 50.000 dkk. Moze to rowniez byc to samo konto do ktorego masz Visa/Dankort. Jest wowczas mowa o Lønkonto med tilknyttet kreditrettighed. Oczywiscie inaczej sa oprocentowane wklady (pozytywne saldo na rachunku), a inaczej jezeli saldo jest negatywne. Ryzyko banku jest w tej formie udzielania kredytu bardzo ograniczone, poniewaz bank ma caly czas kontrole zarowno nad twoimi wplywami na konto jak i stalymi kosztami/wydatkami placonymi na podstawie Budgetkonto. Taki budget sporzadza sie razem z bankiem normalnie raz w roku, aby uzupelnic
niektore platnosci i w o gole aby miec pewnosc, ze sytuacja ekonomiczna klienta jest jako tako stabilna. 

Inna sprawa: trudno zwracac sie o kredyt do innego niz "swoj" bank, poniewaz od razu nastepuje pytanie: dlaczego przychodzisz do nich a nie starasz sie o kredyt w swoim banku?. Oczywiscie banki sa zainteresowane nowymi klientami, ale nie udzielaja im kredytu od reki. Podchodza do nowych klientow ostroznie, chyba ze przenosisz do nowego banku rowniez inne wartosci.

Osobiscie przestrzegam przed zaciaganiem kredytow/pozyczek w sklepach i innch instytucjach nie bedacych "pengeinstituttem". Koszty
sa tutaj niewspolmiernie wyzsze.

Dobra rada:

Najlepiej otwierajac rachunek w banku, na ktory maja wplywac wyplaty zarobkow (lønkonto zazwyczaj = Nemkonto), popros z zrobienie
Budgetkonta z ktorego beda placone Twoje stale wydatki. Przedlozone pokwitowania stalych oplat sluza bankowi za podstawe otworzenia takiego konta. Budgetkonto jest bezplatne i masz pelen wglad w te platnosci via Internetbank. W kazdej chwili mozesz sam wstrzymac platnosci, lub dodac nowe. Majac budgetkonto - bank bedzie traktowac ciebie jako bardziej lojalnego klienta niz kogos tylko z lønkonto. Otworz tez rachunek/konto oszczednosciowe gdzie z Twojego lønkonto/Nemkonto bedziesz co miesiac przelewal np. 100 lub 200 dkk. Nie chodzi tutaj o wyzsze oprocentowanie tegoz konta, ale wykazanie woli oszczedzania i wzmocnienie Twojej pozycji lojalnego klienta. W ten sposob masz juz 3 rachunki w swoim banku. 

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Gru 2008, 23:17:44 »
Roga napisal wyczerpujaco. Ja bym chciala dodac tylko tyle, ze nalezy wziac pod uwage, iz wlasnie rozpoczal sie okres kryzysu ekonomicznego i banki duzo ostrozniej udzialaja wszelkich kredytow.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Gru 2008, 12:00:03 »
Co racja to racja. warunki wzięcia kredytu w 2008 różnia się teraz bardzo mocno w porównaniu z 2007

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Gru 2008, 12:00:03 »

Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10851
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k
samochod -kredyt-przerejstrowanie

Zaczęty przez anka84Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6162
Ostatnia wiadomość 04 Sty 2008, 21:45:16
wysłana przez Jomir
Kredyt mieszkaniowy