Ogólne > Hydepark
Rejestracja i ubezpieczenie psa
vanillien:
witam!
Mam pytanie odnośnie rejestracji psa.
Mieszkam w wieżowcu w którym można mieć psa. Jednak wczoraj, podczas spaceru zaczepiła mnie kobieta i powiadomiła o konieczności rejestracji mojego pieska u nas w bloku. Mówiła, że jeśli tego nie zrobię do końca przyszłego tygodnia to ona zgłosi to do jakiegoś urzędu( nie pamiętam nazwy) i będę musiała go oddać!
Cały problem polega na tym, że jestem tu na "czarno", na chwilę i nie chciałam tu psa rejestrować. Jest zarejestrowana w PL. nie mam tez ubezpieczania dla niej, a do tej śmiesznej rejestracji potrzebny jest paszport, szczepienia- to mam ale i ubezpieczenie w danii! czy mogę ubezpieczyć i zarejestrować w bloku psa na polski dowód? czy muszę mieć zółtą kartę by to zrobić? czy może lepiej ubezpieczyć psa np. na brata który jest tu legalnie ale nie mieszka ze mną albo na sąsiadkę? czy ktoś wcześniej miał taka sytuację? co to w ogóle za rejestracja? czytałam o tej normalnej rejestracji w danii ktora kazdy pies tu mieszkający musi mieć, ale taka w bloku? dziwne..
czekam na pomoc. z góry dziękuję!
Jomir:
Prawdopodobnie musisz zgosic do spoldzielni, ze masz psa i jakiego.
Jezeli jestes tu na czarno, to musi to zrobic wlasciciel mieszkania, albo osoba, u ktorej/ z ktora mieszkasz.
Co do ubezpiecznia, to OC jest obwiazkowe, ale skoro jestes turystka, to pies tu jest turystycznie (gorzej jak cos sie stanie - ot chocby nasika sasiadce na wycieraczke i nagle sie okaze, ze byla to wycieraczka za tysiaczek).
Tricia:
Jomir : czy jesteś może aktualnie w temacie ubezpieczenia psa ? :)
Mam takie pytanie .Twój ubezpieczyciel nie pokrywa kosztów :
3. leczenia konczyn - zwlaszcza chorob stawow.
Twój ubezpieczyciel pokrywa RTG jeśli dobrze widzę ? tak ? czyli rtg łap pokrywa ?
Wiesz może do czego będzie zaliczało się leczenie "rzepki" ? czyli np.rtg byłoby pokryte ale operacja nie ?
Wiesz może czy jakiś ubezpieczyciel pokrywa operację rzepki czy raczej wszyscy mają podobne przepisy.
Jomir:
Hej, ostatni raz czytalam warunki ubezpieczen chyba 3 lata temu, wiec srednio na biezaco.
Ale o ile pamietam, to generalnie pokrywali leczenie wszelkich chorob i wypadkow.
Nie bylo pokrywane usg u zdrowych psow, leczenie zebow, szczepienia.
Mam goldena, wiec wiadomo, ze choroby stawow sie tym rasom zdarzaja, wiec zwracalam uwage na wazne dla niego sprawy.
Duzych roznic miedzy firmami nie bylo. Roznica byla natomiast w udziale wlasnym i procencie odszkodoawania.
Ja wowczas wybralam takie, ktore ma wysoki udzial wlasny bo ponad 1000 koron, ale placa 100%. Przeliczylam, ze w przypadku kosztow powyzej 5.000 koron ta opcja oplacala sie najbardziej. Wyszlam z zalozenia, 1000 koron zawsze jakos "wyluskam" z kieszeni, natomiast jezeli przyjdzie mi zaplacic 10.000 albo 8.000 to juz jest roznica.
NIestety w tym tygodniu nie znajde czasu na pogrzebanie, ale ja cos wybierzezsz to sluze pomoca w przerzeniu tego.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej