Ogólne > Hydepark

dunski savoir-vivre

<< < (21/28) > >>

happybeti:
@ inna
Oczywiście, że zaczęłam się uczyć duńskiego :).Jednak to dopabuse początki, więc nie mam raczej szans na jakąś rozwiniętą konwersację.Dlatego, zagadnięta, przepraszam , że nie rozumiem.
Jestem tu, w Danii, od niedawana- kilka miesięcy zaledwie.Ale wiem jedno- to Duńczycy są tu gospodarzami, a my jedynie gośćmi.Dlatego grzecznie i kulturalnie byłoby dostosować się do tutejszych zwyczajów, a nie wszystko krytykować i obrażać gospodarzy.Zwyczajna kultura osobista, to, co się kiedyś nazywało "kindersztubą"
Zawsze mnie zastanawia jedna rzecz...Ci, co tak krzyczą, jak to im źle w Danii, jacy to Duńczycy niedobrzy....A kto Was tu trzyma????Nie podoba się? Do widzenia, wracać sobie do Polski.
Nie zrozumcie mnie źle.Nie mam zamiaru teraz "pluć " na Polskę i narzekac, jak to tam było mi źle, a jak tu jest wspaniale. Chodzi mi tylko o to, że nie jesteśmy tu "u siebie".Więc wypadałoby uszanować nawet to, co wydaje nam się dziwaczne, bo, nawet mieszkajac tu 10 lat, nie będziemy mieli tej samej mentalności, wartości i zasad.

vordingborg:
Ja tę sprawę widzę tak ....... W każdym narodzie znajdzie się Qurwa i złodziej.......
Idealizując Duńczyków sami kręcicie bata na siebie,a potem płaczecie jak was oszukają.
Jak ktoś ma choćby  duńską telewizje to pewnie widzi co się tu dzieje, a wesoło wcale nie jest.

inna:
Dokladnie  ;) mieszkajacy Polacy w Danii nie oglada dk tv. A szkoda bo jak sam piszesz wesolo nie jest. Ale coz tym ktorym odpowiada takie bycie kims tu  niby nikim to juz jego problem  :o

inna:

--- Cytat: happybeti w 14 Paź 2012, 00:23:56 ---@ inna
Oczywiście, że zaczęłam się uczyć duńskiego :).Jednak to dopabuse początki, więc nie mam raczej szans na jakąś rozwiniętą konwersację.Dlatego, zagadnięta, przepraszam , że nie rozumiem.
Jestem tu, w Danii, od niedawana- kilka miesięcy zaledwie.Ale wiem jedno- to Duńczycy są tu gospodarzami, a my jedynie gośćmi.Dlatego grzecznie i kulturalnie byłoby dostosować się do tutejszych zwyczajów, a nie wszystko krytykować i obrażać gospodarzy.Zwyczajna kultura osobista, to, co się kiedyś nazywało "kindersztubą"
Zawsze mnie zastanawia jedna rzecz...Ci, co tak krzyczą, jak to im źle w Danii, jacy to Duńczycy niedobrzy....A kto Was tu trzyma????Nie podoba się? Do widzenia, wracać sobie do Polski.
Nie zrozumcie mnie źle.Nie mam zamiaru teraz "pluć " na Polskę i narzekac, jak to tam było mi źle, a jak tu jest wspaniale. Chodzi mi tylko o to, że nie jesteśmy tu "u siebie".Więc wypadałoby uszanować nawet to, co wydaje nam się dziwaczne, bo, nawet mieszkajac tu 10 lat, nie będziemy mieli tej samej mentalności, wartości i zasad.

--- Koniec cytatu ---

Zapraszam na herbatke do mnie przy ciasteczku po 10 latach twojej obecosci w Dk  ;-)  Juz nie moge si doczekac ;-)

vordingborg:

--- Cytat: inna w 14 Paź 2012, 14:59:30 ---Dokladnie  ;) mieszkajacy Polacy w Danii nie oglada dk tv. A szkoda bo jak sam piszesz wesolo nie jest. Ale coz tym ktorym odpowiada takie bycie kims tu  niby nikim to juz jego problem  :o

--- Koniec cytatu ---
Święta prawda  :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej