Ogólne > Podatki
Pytanko o podatek pelny placony tutaj a w Polsce jaki?
Gosc:
Witam,
tak czytam to forum i przegladam posty o tych podatkach i jakos nie potrafie wyglowkowac dokladnie co i jak. Dopabuse co zaczalem prace w Danii, narazie mam umowe na okres probny 3 miesiace, pozniej mozliwe na stale. I ostatnio lukam sobie w kwitek z wyplaty i mam napisane, ze place 39% tutaj, ale caly czas staly meldunek mam w Polsce. To teraz niech mi ktos powie, czy jak dojdzie do rozliczen PITow za rok, to jak bede jeszcze musial zaplacic jakis podatek w Polsce? Czy juz nie, bo przeciez tutaj place pelny, bez zadnych ulg. Aaa i niech mi ktos powie, gdzie moge znalezc progi podatkowe naliczane w Danii? I jak to bedzie, jakbym dostal umowe na stale, to lepiej wymeldowac sie z Polski i tutaj zameldowac czy jak?
Pozdrawiam
simonkocon:
chłopie, co tutaj jest nie do zrozumienia. Każdy płaci zawsze 38 , 39 czasem 40 procent od reszty pieniędzy która zostaje mu po odliczeniu fradragu i to nigdy sie nie zmieni. Zawsze też będziesz płacił 8 proc. dla komuny. Co do podatku w Polsce to zapłacisz jeszcze dodatkowo 40 proc. bo przy takich wysokich zarobkach jesteś dla urzędu skarbowego krezusem i zaliczasz się do najwyższego progu podatkowego. wszystko
K3:
--- Cytat: simonkocon w 09 Maj 2008, 22:15:12 ---chłopie, co tutaj jest nie do zrozumienia. Każdy płaci zawsze 38 , 39 czasem 40 procent od reszty pieniędzy która zostaje mu po odliczeniu fradragu i to nigdy sie nie zmieni. Zawsze też będziesz płacił 8 proc. dla komuny. Co do podatku w Polsce to zapłacisz jeszcze dodatkowo 40 proc. bo przy takich wysokich zarobkach jesteś dla urzędu skarbowego krezusem i zaliczasz się do najwyższego progu podatkowego. wszystko
--- Koniec cytatu ---
nie dodatkowo... bo podatek zapłacony za granica odlicza sie od polskiego... nie wprowadzaj w błąd
Klingon:
Bedac zatrudniony na okresi probny masz tymczasowe miejsce pracy i mozesz otrzymac diety. Przenoszac rezydencje podatkowa do Danii, tutaj bedziesz musial rozliczyc sie z polskiego dochodu i zaplacic podatek od ewentualnej nieruchomosci w Polsce.
Progi podatkowe sa tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatki_w_Danii
PS. 8% placi sie do panstwa, gminny podatek jest ok. 24,7 %.
Od polskiego podatku proporcjonalnie odliczasz podatek zaplacony w Danii - zobacz http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/broszury_informacyjne/web_praca_najemna_2007.pdf
To moze jeszcze poprawic sie wraz z ustawa o abolicji
Jomir:
Zapomniales Simonie o jednym:
od podatku naleznego w Polsce, odlicza sie juz zaplacony podatek za granica, wiec do zaplaty pozostaje nie wiele. A najczesciej nic, jesli odliczy sie diety, rozliczy z niepracujaca lub malo zarabiajaca zona, ulgi prorodzinne itd...
Moim zdaniem placenie podatku w Danii jest wygodniejsze. Nie przeliczalam nigdy tego dokladnie, ale jestem prawie pewna, ze roznice nie sa powalajace.
Natomiast jest kwestia psychologiczna, w Danii pobieraja Ci co miesiac, a gdybys nie placil w Danii, to nagle w Polsce wyskoczy do zaplaty ze 30 tysiecy, to mozna zawalu dostac.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej