Ogólne > Podatki
Pytanko o podatek pelny placony tutaj a w Polsce jaki?
Klingon:
Tutaj mozesz orientacyjnie obliczyc dunski podatek: http://tastselv.skat.dk/
Tu jest tlumaczenie: http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Borger.html
Gosc:
--- Cytat: polemic w 09 Maj 2008, 22:48:06 ---Widzę, że w Twoim przypadku będzie potrzebna pomoc biura rachunkowego.
Jak zapłacisz to zrozumiesz
--- Koniec cytatu ---
No to wlasnie chcialbym miec teraz poglad jakis ogolny, zanim zdecyduje sie na ewentualne zostanie tutaj przy umowie na stale w Danii. I czy wtedy lepiej wymeldowac sie z Polski zeby nie placic w Polsce zadnego dodatkowego podatku. Nie jestem zonaty, wiec jakis tam ulg z tej dziedziny nie bede mial. Co do okresu probnego to na umowie mam napisane, ze pierwsze 3 miesiace (okres probny) obie strony moga odstapic od umowy w ciagu 5 dni, po tym czasie okres wypowiedzenia jest 3 miesiace, itd, czyli w sumie ta umowe moge traktowac jako stala i na kwitku mam wyszczegolnione, ze A-SKAT 39% AF, nigdzie nie mam nic o 8% napisane. Co do diet, to tez raczej nic z tego, bo mieszkanie mam praktycznie 2km od pracy, wiec raczej zadne dojazdy sie chyba tutaj nie licza.
K3:
--- Cytat: Gosc w 09 Maj 2008, 22:59:59 ---No to wlasnie chcialbym miec teraz poglad jakis ogolny, zanim zdecyduje sie na ewentualne zostanie tutaj przy umowie na stale w Danii. I czy wtedy lepiej wymeldowac sie z Polski zeby nie placic w Polsce zadnego dodatkowego podatku.
--- Koniec cytatu ---
Czytaj ze zrozumieniem: wcale sie nie musisz z PL wymeldowywać....
a to dlatego, ze w polskim rozliczeniu często wychodzi: dochód: 100000, wiec podatek 30000, ale podatek zapłacony za granica to 40000 wiec nie płacisz nic...
dopabuse gdy podatek wg polskich zasad okaże sie większy nic duński, to płacisz różnicę....
i nie patrz na żale co nie których, co maja do zapłaty w PL po kilkanaście tysięcy PLN... mieli w Danii 8%, to właśnie dlatego dopłacają różnicę...
Gosc:
--- Cytat: K3 w 09 Maj 2008, 23:05:39 ---Czytaj ze zrozumieniem: wcale sie nie musisz z PL wymeldowywać....
a to dlatego, ze w polskim rozliczeniu często wychodzi: dochód: 100000, wiec podatek 30000, ale podatek zapłacony za granica to 40000 wiec nie płacisz nic...
dopabuse gdy podatek wg polskich zasad okaże sie większy nic duński, to płacisz różnicę....
i nie patrz na żale co nie których, co maja do zapłaty w PL po kilkanaście tysięcy PLN... mieli w Danii 8%, to właśnie dlatego dopłacają różnicę...
--- Koniec cytatu ---
No i o takie wyjasnienie mi wlasnie chodzilo, dzieki K3, poprostu place tutaj dunski pelny podatek, a nie jakis z ulga.
Klingon:
--- Cytat: Gosc w 09 Maj 2008, 22:59:59 ---Co do diet, to tez raczej nic z tego, bo mieszkanie mam praktycznie 2km od pracy, wiec raczej zadne dojazdy sie chyba tutaj nie licza.
--- Koniec cytatu ---
Wyszlem z zalozenia ze miejsce stalego zamieszkania masz w Polsce i dopoki jestes zatrudniony na okres probny, masz tymczasowe miejsce pracy - nie mozesz wiedziec czy zostaniesz zatrudniony na stale.
PS. Warto miec ulgi, np. polski podatek 30 tys., dunski 40 tys. to lepiej zaplacic dunski 35 tys.
Albo dunski 20 tys. i doplacic do polskiego 10 tys. ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej