Ogólne > Podatki

skat i zmiana adresu

<< < (2/3) > >>

piatka:
przy zmianie adresu idziecie na poczte po flyttemape i wypelniacie.
Napewno jest tam druk do skatu i kommune.
Powodzenia

wrobert11:
 piatka  ....a  co z  resztą w jak napisałem  poście wyżej ? orientujesz się?

piatka:
Orientuje sie z grubsza, ale boje sie odezwac, bo zaraz Mala a Arhus wyskoczy o paragrafy, numery, wyciagi z prawa ;)
Nie jestem tu w sprawie pracy, ale zrozumialam, ze jesli ktos ma pozwolenie na prace, obowiazuje ono do zakonczenia terminu waznosci.
Jesli nie masz zezwolenia, a masz pracodawce objetego ukladem zbiorowym, wystarczy, ze zglosisz sie po  registreringsbevis do statsforvaltning, zeby sie zarejestrowac
 skopiuje strone na ktorej to znalazlam, bo mala nie daruje zrodla
http://www.statsforvaltning.dk/site.aspx?p=1828 otrzymasz tam
 rejestracja jest potrzebna, zeby otrzymac cprnr oraz gulesygesikringskort, czyli dowod ubezpieczenia.
 W wiekszosci urzedow sa pracownicy, ktorzy mowia po polsku, wszysscy mowia po angielsku, wiec my Polacy nie mamy problemu z dogadaniem sie ;)
Ja mam klopoty, bo do szkoly mialam pod gorke i nawet na tej gorce nie slyszano o angielskim, tylko byl ruski, a teraz sie okazuje, ze oni w tym sojuzie uczyli sie angielskiego i to pilnie :p

K3:

--- Cytat: piatka w 20 Maj 2008, 23:06:30 ---
Nie jestem tu w sprawie pracy, ale zrozumialam, ze jesli ktos ma pozwolenie na prace, obowiazuje ono do zakonczenia terminu waznosci.

--- Koniec cytatu ---

nie... jeśli stracisz prace, masz sześć miesięcy na poszukanie nowej
inaczej prawo do pobytu masz tylko gdy udokumentujesz zdolność utrzymania sie

piatka:
Polak zawsze musi poprawic Polaka :P
 nie mowilismy o stracie pracy, mowilismy o zakonczeniu waznosci pozwolenia..............i ........... co dalej?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej