Ogólne > Pomoc!
praca oraz ceny w danii
Klingon:
Polski folklor. ;D
Fireman:
Hmm... dziwne, aby osoba wyjezdzajaca dorobic w sezonie wakacyjnym nie interesowala sie zwolnieniem z podatku...Zenujace sa takie teksty. Myslalem, ze trafilem na porzadne forum... Zenujace sa takie wypowiedzi osob, ktore ledwo wyjechaly z ojczystego kraju i wstydza sie swojej narodowosci,szydzac z niej. Heh tak jak Slazacy, ktorzy uwazaja sie za rownoprawnych Niemcow.Tylko przekrocza granice i udaja ze jezyka polskiego nie znaja. Z tym, ze warto zwrocic uwage, iz takie osoby darzone sa zupelnym brakiem szacunku zarowno przez Polakow jak i ten drugi, niby 'rodzimy' narod.Chyba nie bez powodu z reszta. Sam pogardzam tym zdeprawowanym ludem, patrzac z gory i plujac na glowe. Ale nie mam zamiaru tracic czasu na zbedne komentarze.
Wracajac do tematu, czyli mam oprocz rezydencji podatkowej wziac takze zaswiadczeniu o zameldowaniu? czy wystarczy, ze mam wypelniony dokument rezydencji? jesli tak to mam sam go wypelnic czy mam z nim isc do urzedu? Bardzo uprzejmie prosze o szczegolowe wskazowki, poniewaz jest to moj pierwszy wyjazd do pracy i jestem zupelnie zielony, jesli chodzi o formalnosci. a w koncu kto pyta nie bladzi, prawda? :)
Klingon:
Przeczytaj http://www.skat.dk/display.aspx?oId=1717919&vId=201861&indhold=1
Jezeli masz prawo do ulg to byloby dziwne gdybys sie o nie nie staral.
Nie wysmiewalem sie z Polakow bo sam tez jestem, ale glosne zachowanie, winko i wulgaryzm w co drugim slowie jest folklorem.
folklor - 2. 'obyczajowość pewnego środowiska, ocenianego jako nietypowe, z pewnych względów inetersujące; koloryt lokalny' ;D
mawi:
A ja dziewczyny rozumiem . Ja robie to samo, za nim podejdę obserwuje .
Koleżanka moja była świadkiem jak Polacy kradli w sklepie ,zwróciła im uwagę to jeszcze ją zwyzywali .
Przyjeżdżają Polacy na sezon do pracy na pół roku i też w innym celu .
Im nie zależy ,rozrabiają i robią opinie nam wszystkim tu mieszkającym na stałe.
Osobom które chcą tu spokojnie żyć , pracować uczciwie i mieć znajomych również Duńczyków .
Wstydzę się i ja czytając artykuły w gazetach o kradzieżach i rozbojach , a jest ich coraz więcej z udziałem polaków.
Mówią już , że Polak pracuje dobrze ale też wypić lubi i weźmie co mu się pod rękę podwinie .
Na darmo ciężka praca ludzi uczciwych .
My nie wstydzimy się swojej narodowości , Nam jest wstyd za rodaków .
Jakbyśmy się wstydzili to teraz Ci wszyscy "wstydzący się " nie byli by tu .
mala_z_Aarhus:
--- Cytat: Fireman w 19 Maj 2008, 22:11:17 ---(...) Zenujace sa takie teksty. Myslalem, ze trafilem na porzadne forum... Zenujace sa takie wypowiedzi osob, ktore ledwo wyjechaly z ojczystego kraju i wstydza sie swojej narodowosci,szydzac z niej. Heh tak jak Slazacy, ktorzy uwazaja sie za rownoprawnych Niemcow.Tylko przekrocza granice i udaja ze jezyka polskiego nie znaja. Z tym, ze warto zwrocic uwage, iz takie osoby darzone sa zupelnym brakiem szacunku zarowno przez Polakow jak i ten drugi, niby 'rodzimy' narod.Chyba nie bez powodu z reszta. Sam pogardzam tym zdeprawowanym ludem, patrzac z gory i plujac na glowe. Ale nie mam zamiaru tracic czasu na zbedne komentarze(...)
--- Koniec cytatu ---
Nie chce sie ubierac w szaty weterana/ki, ale moze pan Fireman poczyta troche wiecej forum i pobywa w Danii dluzej niz trwa wyszukanie oferty pracy na seasonalwork.dk, zrozumie posiadanie przez niektorych uzytkownikow forum dosc ambiwalentnego stosunku do swoich rodakow.
A jesli pan sobie zyczy mozemy zmenic jezyk tego watku na angielski lub dunski.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej