Ogólne > Pomoc!

praca oraz ceny w danii

<< < (3/10) > >>

Klingon:
Polski folklor. ;D

Fireman:
Hmm... dziwne, aby osoba wyjezdzajaca dorobic w sezonie wakacyjnym nie interesowala sie zwolnieniem z podatku...Zenujace sa takie teksty. Myslalem, ze trafilem na porzadne forum... Zenujace sa takie wypowiedzi osob, ktore ledwo wyjechaly z ojczystego kraju i wstydza sie swojej narodowosci,szydzac z niej. Heh tak jak Slazacy, ktorzy uwazaja sie za rownoprawnych Niemcow.Tylko przekrocza granice i udaja ze jezyka polskiego nie znaja. Z tym, ze warto zwrocic uwage, iz takie osoby darzone sa zupelnym brakiem szacunku zarowno przez Polakow jak i ten drugi, niby 'rodzimy' narod.Chyba nie bez powodu z reszta. Sam pogardzam tym zdeprawowanym ludem, patrzac z gory i plujac na glowe. Ale nie mam zamiaru tracic czasu na zbedne komentarze.

Wracajac do tematu, czyli mam oprocz rezydencji podatkowej wziac takze zaswiadczeniu o zameldowaniu? czy wystarczy, ze mam wypelniony dokument rezydencji? jesli tak to mam sam go wypelnic czy mam z nim isc do urzedu? Bardzo uprzejmie prosze o szczegolowe wskazowki, poniewaz jest to moj pierwszy wyjazd do pracy i jestem zupelnie zielony, jesli chodzi o formalnosci. a w koncu kto pyta nie bladzi, prawda? :)

Klingon:
Przeczytaj http://www.skat.dk/display.aspx?oId=1717919&vId=201861&indhold=1

Jezeli masz prawo do ulg to byloby dziwne gdybys sie o nie nie staral.

Nie wysmiewalem sie z Polakow bo sam tez jestem, ale glosne zachowanie, winko i wulgaryzm w co drugim slowie jest folklorem.

folklor - 2. 'obyczajowość pewnego środowiska, ocenianego jako nietypowe, z pewnych względów inetersujące; koloryt lokalny' ;D

mawi:
A ja dziewczyny rozumiem . Ja robie to samo, za nim podejdę obserwuje .
Koleżanka  moja była świadkiem  jak Polacy kradli   w sklepie  ,zwróciła   im uwagę  to  jeszcze ją  zwyzywali .
Przyjeżdżają  Polacy na  sezon do  pracy  na  pół roku  i też w innym celu .
Im  nie  zależy ,rozrabiają   i robią opinie   nam   wszystkim   tu   mieszkającym   na stałe.
Osobom    które chcą   tu   spokojnie   żyć ,  pracować uczciwie   i   mieć   znajomych  również   Duńczyków .
Wstydzę  się  i    ja  czytając   artykuły  w   gazetach   o kradzieżach i rozbojach   , a  jest  ich  coraz  więcej z  udziałem  polaków.
Mówią  już  , że Polak   pracuje  dobrze   ale  też   wypić   lubi   i  weźmie  co  mu  się  pod  rękę   podwinie .
Na  darmo  ciężka   praca   ludzi   uczciwych .
My   nie  wstydzimy   się   swojej  narodowości , Nam  jest wstyd za rodaków .
Jakbyśmy  się  wstydzili  to  teraz  Ci wszyscy  "wstydzący się "  nie  byli  by   tu .

mala_z_Aarhus:

--- Cytat: Fireman w 19 Maj 2008, 22:11:17 ---(...) Zenujace sa takie teksty. Myslalem, ze trafilem na porzadne forum... Zenujace sa takie wypowiedzi osob, ktore ledwo wyjechaly z ojczystego kraju i wstydza sie swojej narodowosci,szydzac z niej. Heh tak jak Slazacy, ktorzy uwazaja sie za rownoprawnych Niemcow.Tylko przekrocza granice i udaja ze jezyka polskiego nie znaja. Z tym, ze warto zwrocic uwage, iz takie osoby darzone sa zupelnym brakiem szacunku zarowno przez Polakow jak i ten drugi, niby 'rodzimy' narod.Chyba nie bez powodu z reszta. Sam pogardzam tym zdeprawowanym ludem, patrzac z gory i plujac na glowe. Ale nie mam zamiaru tracic czasu na zbedne komentarze(...)
--- Koniec cytatu ---

Nie chce sie ubierac w szaty weterana/ki, ale moze pan Fireman poczyta troche wiecej forum i pobywa w Danii dluzej niz trwa wyszukanie oferty pracy na seasonalwork.dk, zrozumie posiadanie przez niektorych uzytkownikow forum dosc ambiwalentnego stosunku do swoich rodakow.

A jesli pan sobie zyczy mozemy zmenic jezyk tego watku na angielski lub dunski.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej