Firemann
Fajki wez ze soba, tutaj Marlboro / Prince kosztuja 32 DKK co daje okolo 16 PLN za paczke, poza tym smierdza i drapia w gardlo.
Wodka - wez ze soba bo w Danii nie ma wodki.
Sa lekkie podroby typu Smirnoff po okolo 100-130 DKK ale jak jzu wspomnailem to nie ma podskoku do polskiego Smirnoffa i ogolnie do wodki. Najtansze prawie-wodki kupisz w Aldim / Liedlu po okolo 60 DKK ale wypic to to juz jest wyzwanie.
Jedyna wodka ktora w Danii stoi na poziomie to tzw Snaps i jego odmiany, zazwyczaj jest to wodka smakowa z intensywnym smakiem kminku, anyzu etc. Cena od okolo 75 DKK. Jest naprawde dobra niemniej jednak nei kazdemu smakuje.
Czasmai mozna gdzies znalezc polska Wyborowa eksportowa ktora jak przystalo na prozadnego producenta smakuje naprawde genialnie (co tu sie dziwic - polska

, cena nei jest wysoka i nie jest niska.
Z browarem jest tak samo - wez z Polski bo zwykle dunskie piwo to woda moczopedna, a tanie sikacze to jzu wogole tragedia. Owszem jest dobre piwo w Danii (pochodzi z mikro browarow) ale neisttey za nei trzeba z reguly zplacic naprawde duzo.
Zywnosc - dobrej jakosci kosztuje o wiel ewiecej niz w Polsce, lecz w sklepach typu Liedl / Aldi / Netto bedziesz w stanie kupic wiele prodoktow nisko jakosciowo (naprawde bardzo nisko) za przystepna cene. Wez ze soba na poczatek chleb bo Dunczycy nie wiedza jak sie wypieka chleb przenno-zytni. Maja owszem bardzo dobry chleb czarny ale nie kazdy Polak go lubi. Inne polskie produkty ktorych w Danii nei kupisz (a takich jest masa bo dunczycy w przeciwienstwie do Szwedow sa zamknieci na poznawanie nowych smakow) mysle ze tylko ze wzgledu na koszty powiniennes wziac ze soba gdyz w ciagu dwoch miesiecy napewnio nie zatesknisz az tak bardzo za normalna zywnoscia z Polski
Co do zwolnien z podatku to ci nei pomoge bo nigdy nei pracowalem sezonowo ale do tych ktorzy maja jakies pretensje do czlowieka ze sie spytal o podatki - nie badzcie tacy swieci bo jestem pewien na bank ze kazdy z was kombinuje jakby tu otrzymac jak najwieksze ulgi. Dunczycy robia doklandie tak samo. Ja rowniez bym robil wsyztsko by zminimalizowac podatek skoro przybywam tylko na 2 miesiace.
Co do pytan dotyczacych formalnosci zwiazanych z podjeciem pracy - tak samo, ten temat nei nalezy do mojej mocnej strony wiec nawet nei bede staral sie odpowiedziec.
I nie martw sie Firemann pdoejsciem wiekszosci ludzi na tym forum, na szczescie sa tu jescze tacy ktorzy staraja sie odpowiedziec na pytanei a nie wypowiedziec sie na temat wszystkiego tylko nie udzielic odpowiedzi
PS do was wszystkich pieniaczy - ALKOHOL jest dla ludzi i to od czlowieka zalezy jak si epo nim zahcowuej !!! A ze wy utozsamiacie wodke ze zlem to jzu nie jest moja wina. Popatrzcie jak Dunczycy sie upijaja i jak sie zezwierzecaja przy tym tracac wszlekie normy. O tym jzu byla mowa w innym watku wiec nei bede sie rozpisywac.
Z powazaniem
Svaria