Ogólne > Pomoc!

praca oraz ceny w danii

<< < (9/10) > >>

roga:
Marysha.
Zgadzam sie calkowicie z Pani wypowiedzia i ocena. Spostrzezenia i przekonania, ktore przychodza z czasem. 

Jomir:
A czym sie rozni polska krew od rosyjskiej, niemieckiej, dunskiej????

Chcialabym w tym momencie zaznaczyc, iz cala dyskusje prowadze z czysto akadmickiego punktu widzenia.
Nie mam problemow z okresleniem kim jestem, kim bede. Oczywiscie, ze urodzilam sie Polka i Polka zoastane, ale czasem irytuje mne patetyczne gloszenie populizmow.
Tak naprawde pewne wartosci ma sie w sobie i dla siebie, dla mnie taka wartoscia jest rowniez patriotyzm.
Zamiast wznoszenia okrzykow patriotycznych, wole po prostu wstac, gdy slysze hymn, dbac o czystosc jezyka uczyc dzieci polskiej historii, czytac im i z nimi polskie ksiazki.
Ponad wszytsko jednak jest dla mnie najwazniejsze bycie po prostu dobrym czlowiekiem. Bo chyba kazdy przyzna, ze tak naprawde to lepiej byc dobrym Niemcem niz zlym Polakiem.
Bowiem ani dobro, ani zlo, nie wyplywaja z narodowosci, a wartosci, wsrod ktorych sie wychowalo...
Juz w XVI wieku Zamoyski powiedzial: "Takie beda Rzeczypospolite, jakie mlodziezy chowanie... "
Mimo uplywu pieciu wiekow, nic sie nie zmienlio....

Fireman:
Nie chodzi o to, czym sie roznia, jesli sie roznia (Choc roznic miedzy genami ludow slowianskich, germanskich i skandynawskich jest sporo).Chodzi o zachowanie swiadomosci, jaka krew plynie w naszych zylach i nie wstydzeniu sie z tego powodu...
Ogolnie oczywiscie w calosci zgadzam sie z Mirra oraz dziekuje Svarii  za udzielenie szczegolowej odpowiedzi na moje poczatkowe pytania, a takze za udzielenie pewnego rodzaju wsparcia w gloszeniu pogladow na forum.
Pozdrawiam wszystkich wspolrozmowcow:)

Jomir:
A ja dziekuje wszytskim za mila dyskusje, ktora chyba po raz pierwszy na tym forum, a przynajmniej od czasu kiedy ja je obserwuje (czyli od roku) byla po prostu wymiana pogladow.
Bez wzajemnego obrazania i obrzucania sie blotem.

Pozdrawiam

K3:

--- Cytat: Mirra w 21 Maj 2008, 20:24:46 ---A czym sie rozni polska krew od rosyjskiej, niemieckiej, dunskiej????

--- Koniec cytatu ---

kolorem... polska jest niebieska  ;D ;D ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej