poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Myślalam,że to uczciwa firma :(((  (Przeczytany 25494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Myślalam,że to uczciwa firma :(((
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Maj 2008, 21:30:49 »
Moje doswiadczenie z Adecco....hmmm zadne, poszlam jeszcze na poczatku bytowania w Danii, powiedzieli mi z enie may o czym rozmawiac, bo nie mam CPR, po drugie nie brak znajomosci jezyka dunskiego...... teraz to sie smieje z tego, ale wiem ze nie wszyscy moga sie smiac, Zycze powodzenia
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Maj 2008, 11:54:37 »
No coz, teraz wyszly i inne "kwiatki" i wiem juz ,ze nie chodzi tylko o mojego meza,ale o wieksza liczbe osob.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Maj 2008, 15:11:31 »
W takim razie najlepiej do zwiazkow.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Maj 2008, 22:42:50 »
kontynuuję w wątku o Adecco!

młoda lilia :)

• Gość
Wielkie Oszustwa Wielkiego Adecco
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Maj 2008, 23:43:18 »
Poprowadzę nowy wątek,bo jest bardzo ciekawy i może ustrzeże ludzi przed WIELKĄ POMYŁKĄ,jaką jest WYJAZD Z ADECCO DO DANII.
Otóż,we wczesniejszym wątku napisalam w jaikej sytuacji znalezli się 4 panowie wyslani do pracy na początku kwietnia.

Spakowałam walizkę i przyjechalam do Danii czym prędzej,by sprawę wyjaśnić.
Adecco wraz z rozwiązaniem umowy wyslalo zawiadomienie,że mają opuścic mieszkanie do 23 .maja. Było to tydzien po rozwiązaniu,bezpodstawnym ,"rocznej" umowy.
Prawo mówi o minimum 2 tygodniach.
Tymczasem jeszcze we czwartek 22.maja z Adecco dzwonili do kolegi męża z "propozycją pracy",o której predstawiciel Adecco nawet nic nie wiedzial- ani jaka stawka,ani gdzie,ani za ile.Do męża z kolei dzwonili,że szukają mu pracy.
W piątek 23.maja nikt w sprawie mieszkania nie dzwonil.
Wobec tego,ponieważ mąż znalazl nową pracę,jak rowniez mieszkanie- powiedzielismy Adecco,że max do 28. maja się wyniesiemy.

We wtorek nieoczekiwanie do mieszkania wpadl malarz Adecco.Spłoszony,że mieszkanie nadal jest zamieszkane,szybko uciekł.
Zaraz potem telefon dżentelmena z Adecco do mojego męża :
"Ty, k...a,czego nie wpuscileś mojego malarza,ty albo X" "K...a jutro ma tam was nie być,macie się wynosić"!!!
Mąż spokojnie odpowiedzial,że wyniesiemy się,ale mamy mieszkanie najwczesniej od srody.Na bruk przeciez nie pojdziemy.
Nie docierało.
Dzwonilam w poniedzialek do Mirki,by powiedziec jej,że sprawa jest brzydka i pewnie będzie miala ciąg dalszy w sądzie.Udawala,że jej nie ma.
Zadzwonilam do Doroty- w prymitywny sposób usilowala mnie zdyskredytować mówiąc,ze "pewnie przyjechalam wczoraj zpociągiem  z jakiej koziej wolki" i nic o prawie dunskim nie wiem.I ze ona w ogole nie będzie ze mną rozmawiała. Niestety rozmowa zostala przerwana,bo wyczerplala mi się karta.Następnie dzwonil do niej ktoś,kto o prawie duńskim wie wszystko.Dorota powiedziala,że mogą rozmawiać wobec tego tylko przez prawnika.Pan podal swój nr - prawnik nie dzwonil.
We wtorek dżentelmen z Adecco "macie się wynosić,dzisisiaj do 20 ma WAS NIE BYC!!!". Mąż spokojnie odpowiedzial,że będziemy, bo mozemy się umowic na środę.
Poza tym Adecco nie chcialo oddać naszych dokumentów- noe przeslali ostatniego rozliczenia,mają nasze karty bankowe z pinem,nie chcieli oddać karty podatkowej,ani żółtej CPR.  Powiedzieli ,że najwyzej wyslą do Polski,bo nie będą nam nic ulatwiać.

Przede wszystkim gość z Adecco powiedzial,że "nie podpisze zadnego protokolu,że odbiera mieszkanie bez zastrzezen"!!! A skądinąd znamy już przypadki ludzi,którzy po opuszczeniu mieszkania Adecco mieli rachunki na 20.000kr!!!
Wobec takiej zapowiedzi,to w ogóle baliśmy się oddawać klucze!
W  tym czasie dzwonila tez Mirka do męża i jego kolegi,z e rzekomo "rozmawiala z mężem we czwartek i powiedzial,ze wszyscy mają bilety i wracają do Polski!!! "
Bylo to wierutne klamstwo,a kolega stal obok męża,uslyszal rozmowę i od razau zarzucil babie klamstwo.Zaczęła się mieszać, w koncu rozmowę przerwała. W ponoedzialek rowniez byla obecna w biurze,tylko udawala,ze jej nie ma,bo slychac ją bylo obok Doroty.
Wtorek kolejne telefony od goscia z Adecco.
Teraz,żeby bylo weselej- zaczely się GROZBY.
Uslyszelismy,że nas wyrzuci,że wypieprzy nasze rzeczy przez okno i,że MUSIMY SIĘ  WYNOSIC>
A my mu na to,że "nie,wcale nie musimy i zrobimy to jutro,we srodę". Wrzeszczal,że WEJDZIE RAZEM Z DRZWIAMI I NAS WYPIEPRZY.
Acha,mial być okolo 21.30! O tej porze chcial wywalasc ludzi na bruk...?
Chłopaki zabarykadowaly drzwi,dochodzila 22. Puk,puk, zamknięte. klucz w drzwi ( A TO PRZESTĘPSTWO,gdy KTOKOLWIEK JEST W SRODKU.)
Zaczął wrzeszczeć,że mamy otwierać,że wynocha i zaczął napierać i WALIC I KOPAC W DRZWI.
Chlopcy we 3 się  zaparli!!! Ja dzwonilam na policję,że ktos się wlamuje!
Alesmy się bali!
Nie wiedzielismy,co facetowi strzeli do glowy!!!
Na szczęscie policja szybko przyjechala,az 2 radiowozy. Najpierw rozmawiali na dole,na szczęście  WESZLI na górze.
Zqnim weszli,spytalam goscia z Adecco,co mu powiedziala policja. " NIC"
Bo wiedzą,że nikogo nie mogą wyrzucić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tymczasem Adecco im naklamalo,że jestesmy dzikimi lokatorami, a PRZECIEZ my mamy kontrakt w umowie na to mieszkanie,jeszcze w e czwartek  Adecco chcialo szukać nam pracy. Policjanci nie wiedzieli kompletnie co robić.Poza tym,byla noc.
po konsultacjach, zaproponowali typowi z Adecco,zebysmy rzeczywiscie umowili się na jutro,skoro wykazujemy taką wolę,a sytuacja jest patowa.
Typek nic już  nie mógł zrobić. Umowilismy się na środę 28.
Oczywiscie,to- co typ zrobil,to PRZESTĘPSTWO,co następnego dnia już mu powiedzial przedstawiciel DUNSKIEGO ZWIĄZKU.
Ale po kolei.
We srodę do męża dzwonila /dorota,że niby zadnych dokumentów nie mają.Bzdura.dopabuse mowila,że odesle wszytsko do Polski.
We srodę też dzwonil ponownie dzentelmen z Adecco,no,zgodzil się tym razem,że spiszemy protokół zdania mieszkania.
A my tymczasem już bylismy w Huslajeneunet,znalezlismy pomoc prawną i POSZLISMY DO ZWIĄZKU  :) :) :)

Pan po zasllyszanej historii postanowil sam się pofatygować do mieszkania,ktore mielismy zdać  :) :) :)
Oj,zebyscie mogli uslyszeć tę awanturę,to co plótł facet z Adecco to jakaś farsa- on jedno,a my na to - papier. I tak co chwilę wychodzily ich kłamstwa. Od oferty w Polsce,która byla niezgodna z pozniejszą umową,aż po prawo lokalowe w Danii poprzez całą ściemę,jaką wciskają ludziom,włącznie ze złą rejestracją ludzi w SKAcCIe i ich oszustwach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To było piękne.
Przy okazji, dotarlismy też do dokumentów lokalowych Adecco i oni płacąc za mieszkanie ok.5 tys kr,od ludzi, od Was,biorą minimum 2x tyle!!!  Wiem,że wszyscy z Adecco od 1 .lipca mają placić po 1200kr za tydzień + 4 tys depozytu! Zastanówcie się, tyle to warte są salony na pałacach w Danii!

Sprawa już poszla do związków,pewnie pójdzie do mediów,a w sądzie oczywiście się skończy.
Trzymam rękę na pulsie, jestem w Danii, będę opisywać dalszy rozwój wypadków.Pozdrawiam  :)

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Maj 2008, 08:21:44 »
historia trzymala w napieciu jak najlepszy kryminal ... ale szkoda , ze to rzeczywistosc .

piatka

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Maj 2008, 08:56:24 »
Cytat:
Poza tym Adecco nie chcialo oddać naszych dokumentów- noe przeslali ostatniego rozliczenia, mają nasze karty bankowe z pinem nie chcieli oddać karty podatkowej,ani żółtej CPR.  Powiedzieli ,że najwyzej wyslą do Polski,bo nie będą nam nic ulatwiać.  koniec cytatu.
To jeszcze sa tak naiwni ludzie, zeby dawac komus karte z pinem?????????????
czy ja czegos nie rozumiem?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Maj 2008, 08:56:24 »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Maj 2008, 10:03:33 »
Alez nie piatka- oni sami ją sobie wzięli - na początku w banku,podali adres chlopakow do danhostelu.Oni o tym nie wiedzieli. Po 2 tygodniach przeniesli się do mieszkania Adecco.Tymczasem bank wyslal karty i piny do danhostelu,który to odeslal je do biura Adecco do Kopenhagi.

[Dodane: 29 Maj  2008, 09:29:01]

Uzupełnię jeszcze wczesniejszego posta:
Mianowicie my bylismy pierwszy raz w związkach już w poniedzialek- 26.maja.Z Adecco nikt nie dzwonił,cała awantura rozegrała się już po wizycie malarza we wtorek.
Juz w poniedzialek przedstawiciel związków dzwonił do Adecco z żądaniem wyjasnien (w sprawie zwolnien),ale usłyszal,że szefowej nie ma.
Wobec tego pan podal swoj nr telefonu i zapowiedzial,że czeka na tel. Następnie dzwonil człowiek od nas,nieoceniony w znajomosci dunskiego prawa i uslyszał,jak Dorota mówila "Mirka,ale ten czlowiek to to i tamto". A więc szefowa,która pewnie już dlugo nią nie pobędzie- była obecna w biurze.W kazym razie Pan powiedzial,że mamy minimum 2 tyg na wyprowadzkę z lokalu,na co uslyszal,ze zadzwoni ich prawnik,ale NIKT NIE ZADZWONIL.

Potem to była akcja z Adamem i telefonami,że wejdzie nawet z drzwiami.
Zeby było zabawniej-  Wg szefa związków z tego okręgu, samo włożenie klucza w zamek,kiedy lokatorzy są w środku jest przestępstwoem,nie mówiąc o wbiajniu się i waleniem w drzwi,które blokowaly chłopaki,a ja przerazona dzwonilam na policję!
I wiecie co? ;) Gdy Pan ze związku Dansk Metal, Adaś nakrył się rękami ,ze "ON NIC NIE WIEDZIAL,ZE JESTESMY W SRODKU!!!!!!!!!"
Cha,cha,cha  ;D ;D ;D A to dobre!
Pytamy więc skąd ta rysa na drzwiach,bo powstala wlasnie podczas wczorajszej akcji.Gościu się sploszyl," ależ nie ,gdzie tam! Ona na pewno już tu BYŁA"  ;D ;D ;D
A potem podpisal,że nie ma zastrzezen,co do stanu odbieranego mieszkania  ;D ;D ;D

Gdy wyszly wszystkie machloje,koleś z Adecco nie mail się juz czym bronić.. Wiecie co powiedzial mu przedstawiciel związków???
 " I ER IKKE SKID BEDRE END JOBSERVER" !!!!!!!!!!!!!   (czyli- jakoś - "nie jesteście nawet o g... lepsi od Jobservera" !!!

I zapoweidział,że wyśle maile do wszystkich zakładów metalowych w regionie,żeby zerwały umowy z Adecco.  :D
Mamy nadzieję na to,że sprawa odbije się na całym kraju, nie tylko regionie.

[Dodane: 29 Maj  2008, 09:50:29]

Wobec powyższego,najlepiej,żeby pracownicy Adecco próbowali sobie załatwić prywatne kontrakty w firmach,w których pracują,a jeśli to niemożliwe (czasem są klauzule wyłączające taką mozliwosć), to niech próbują zahaczyć się w innej firmie.Tak było w przypadku Jobservera,kiedy stocznie dały pracownikom już swoje,prywatne kontrakty,gdy tamten oszust padł.
Sprawa robi się podobna.
 Ba,najlepiej od razu - bo my działamy kilkutorowo- żeby nie zostali bez pracy,żeby nie musieli płacić po 1200kr od łebka za mieszkanie od1.lipca,a Adecco zostanie sobie z zerwanymi przez firmy kontraktami i pustymi mieszkaniami,które będą sobie opłacać. ;D ;D ;D   A o tym jeszcze będzie głosno.

Acha!!! Jesli ktokolwiek,kto pracuje w Adecco ma na swoim kwitku wyplaowym A- Skat, to jest to już szwindel podatkowy,bo żeby placic duski podatek trzeba zarabiać
ponad 20.000kr miesięcznie przy odliczeniu na spanie i jedzenie 629 kr.
Tylko,że Adecco zrobilo prawdopodobnie WSZYSTKIM zaniżoną REJESTRACJĘ PODATKOWĄ,stąd ten podatek,którego WCALE nikt z Was nie powinien płacić.A Adecco powiedzialo SKATowi,że daje Wam,pracownikom- DARMOWE mieszkania  ;D ;D ;D ,więc niby odpis mial się nie nalezec. A co Wy zaplacicie... wiecie do kogo wróci? ;D
Uczyli się na Jobserverze,jak nic!
« Ostatnia zmiana: 03 Cze 2008, 17:39:09 wysłana przez lilia »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Maj 2008, 10:28:46 »
Co do podatku to ryczalt w 2008 roku za koszty wyzywienia jest 440 kr. i noclegu 189 kr. na dobe. Mam nadzieje ze Adecco nie bedzie wam wypelnial PITu na wiosne 2009, tak wiec otrzymacie nalezne ulgi.

Poza tym zycze powodzenia i czekamy na ciag dalszy. :)

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Maj 2008, 10:55:52 »
No właśnie Adecco większość ludzi rozliczało samodzielnie..wmawiając im,że mają swietnych ludzi od podatków  ;D ;D ;D ... I dzięki nim niczego nie będą musieli doplacać.. To wiecie już o co chodzi?

Wszystkich poszkodowanych w jakikolwiek sposób przez Adecco,a jest ich bardzo wielu,proszę o kontakt na adres: antyadecco@interia.eu
Sami ukręcili na siebie bicz  ;)

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Maj 2008, 10:58:02 »

Acha!!! Jesli ktokolwiek,kto pracuje w Adecco ma na swoim kwitku wyplaowym A- Skat, to jest to już szwindel podatkowy,bo żeby placic duski podatek trzeba zarabiać
ponad 20.000kr miesięcznie przy odliczeniu na spanie i jedzenie 629 kr.
Tylko,że Adecco zrobilo prawdopodobnie WSZYSTKIM zaniżoną REJESTRACJĘ PODATKOWĄ,stąd ten podatek,którego WCALE nikt z Was nie powinien płacić.A Adecco powiedzialo SKATowi,że daje Wam,pracownikom- DARMOWE mieszkania  ;D ;D ;D ,więc niby odpis mial się nie nalezec. A co Wy zaplacicie... wiecie do kogo wróci? ;D
Uczyli się na Jobserverze,jak nic!

chyba nie do konca , ulga podatkowa a której piszesz jest przyznawana indywidualnie! a te 629 kr/ dzien jest objete juz w uldze.. niektórzy maja ja nizsza a n iektórzy wyzszza, ja płace juz A-skat od sumy 13 000 kr :) a niz znam nikogo kto ma ulge w wysokosci 20 000 kr( chcoc nie watpie ze takich osob nie ma ) pozdrawiam i powodzenia  życze, a tak swoja drogą do tej pory uważałam Adecco za pozadna firme .

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Maj 2008, 11:10:59 »
Owszem,ale ulga w momencie opłacanego mieszkania + ulga na wyżywienie daje 629kr ,o których mówi klingoon. Ale nie o podatkach będę pisać. ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Maj 2008, 11:49:17 »
Lilu, uwazam ze sprawe kart i pinow, zoltych kart powinniscie zglosc na policje i to jak najszybciej.
To jest zwyczajana kradziez.
Otrzymana poczte powinni, albo przeslac do Was, albo odeslac nadawcy.

Ogolnie radze:
rozmawiac z nimi tylko w obcenosci niezaleznego swiadka
Nagrywac rozmowy telefoniczne. Wprawdzie nagrania takie nie moga byc dowodem w ewentualnej sprawie, aczkolwiek na pewno zostana przesluchane i dadza sadowi pogllad na sprawe.

Zreszta :) o Tobie mozna tylko powiedziec: Gdzie czlowiek nie moze, tam babe posle :)
Radzisz sobie znakomicie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Cze 2008, 17:41:58 »
Na policji nie byliśmy,za to zechciał się odezwac prawnik z Adecco  8)
...a jaki był grzeczny..ojej.. " To w Horsens to było starszne "nieporozumienie" i oni bardzo przepraszają,a naszych dokumentow JUŻ szuka"  ;) ;D

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-3
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Cze 2008, 00:01:38 »
Pracowalam dla Adecco. Zerwalam kontrakt, bo miałam dosyć nieustannych bledow w obliczaniu pensji, ucinania godzin, braku zapłaty za prace w soboty i nowych stawek dotyczących pracy w godzinach popołudniowych i nocnych, które wynoszą - 11 koron dodatku za popołudnie i 15 koron za prace w nocy !!!!! zmiany zostały dokonane bez poinformowania pracowników. Na moja decyzje o zerwaniu kontraktu miał jednak największy wpływ fakt nie otrzymania urlopu, o który poprosilam z kilkudniowym wyprzedzeniem. Moja mama zachorowała, znalazła się w szpitalu i musiałam/chciałam pojechać do Polski w związku z tym (a było to we wtorek) poprosilam o urlop od poniedziałku następnego tygodnia. Wyslalam sms-a (po duńsku, bo pani nie mówi po angielsku) do szefowej w firmie, do ktorej "dzierzawilo" mnie Adecco, w odpowiedzi po paru minutach dostałam telefon z Adecco, ze pani duńska szefowa absolutnie się nie zgadza na mój urlop. Otrzymalam reprymede, ze powinnam najpierw zadzwonić do Adecco i zapytać ich, a nie panią szefowa, czy mogę pojechać na urlop, a wogole to mam dostarczyć szpitalna kartę mojej mamy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   :o to może bede mogla wyjechać. Dodam, ze kontrakt zawierany przez Adecco mówi jednodniowym okresie wypowiedzenia. Wynika z tego, ze w moim przypadku latwiej było zerwać kontrakt, niż otrzymać tydzień urlopu. W czwartek dostałam  nowy plan pracy - wolny piatek, ale za to 12 godzin pracy w sobotę, a w moim kontrakcie byl okreslony czas pracy od poniedzialku do piatku. Nikt ze mna nie rozmawial na temat zmiany warunkow. Po szybkim przemyśleniu w piatek się spakowałam, wyslalam list z moim wypowiedzeniem i wyjechałam nie tlumaczac się nikomu z niczego. Nie jest to w moim stylu, ale jestem bardzo zadowolona, ze wlasnie tak zrobilam. W pełni potwierdzam opinie Lilii o Adecco. Dodam, ze jest to jedynie czesc Adecco, czesc, która zajmuje się rekrutacja pracowników z Polski. Nie wiem jak to się ma do reszty firmy. Mój odpis osobisty to 8700 miesięcznie i nikt nigdy nie poinformował mnie o dietach za wyżywienie i mieszkanie. Sprawy związane ze Skatem zalatwialo Adecco. Po za CPR nr niczego więcej nie załatwili. Potwierdzam rowniez informacje o podwyżce czyszu z 950 koron tygodniowo na 1200 od 1. lipca (w Polsce, przed wyjazdem była mowa o 870 koronach, nikt nie wspomniał o prawdziwych stawkach za mieszkanie, które już wtedy kosztowało 950 koron tygodniowo) Oczywiście jest to cena pokoju we wspólnym mieszkaniu. Od 1. lipca dochodzi także depozyt pobierany od każdego w wysokości 4000 koron. Jest o wiele wiecej do opowiedzenia, ale na razie ogranicze sie do podanych wyzej informacjii. Pozdrawiam serdecznie wszystkich uzytkownikow forum  :)  :-*

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Cze 2008, 00:01:38 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13732
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
Firma w Dk

Zaczęty przez Firma w DKDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5980
Ostatnia wiadomość 03 Gru 2014, 12:37:11
wysłana przez frisms
firma Tommy - szukam opinii, czy ktoś jeżdził ?

Zaczęty przez niziolek1Dział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7419
Ostatnia wiadomość 07 Lut 2013, 19:11:45
wysłana przez niziolek1
problem - mieszkanie, depozyt a firma remontowa po wyprowadzeniu sie

Zaczęty przez help_meDział Pomoc!

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 11839
Ostatnia wiadomość 19 Sie 2007, 17:32:41
wysłana przez Klingon
Polska firma a podatek w Danii.