poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wytłumaczcie mi!!!  (Przeczytany 3522 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
wytłumaczcie mi!!!
« dnia: 23 Maj 2008, 07:46:47 »
witam.czy mogłby mi ktos wytlumaczyc pewna rzecz?zalozylismy z mezem firme w styczniu w tamtym roku.dostalismy od policji tymczasowe pozwolenia na prace wazne dopoki nie dostaniemy residence permitt.jednak wczoraj w skacie powiedzieli ze nie mamy prawa wystawiac faktur za prace a ponadto stwierdzili ze jestesmy im winni 35tys koron za nabusezliczanie sie z podatku.co jest bzdura,bo dopabuse jak im pokazalam ze sie rozliczalam to wykreslili ta kwote.ale interesuje mnie jednak to co pisalam na poczatku.czemu nie mozemy wystawiac faktur<to akurat powiedzieli mi dopabuse po ponad roku od zalozenia firmy>,ale nie umieja tego dokladnie wytlumaczyc.dzwonili rowniez do naszego klienta i on tez nie potrafil zrozumiec o co im chodzi<klient jest dunczykiem>.prosze o wytlumaczenie mi tego bo sie troszke pogubila.a i jeszcze kazali mi zamknac firme i normalnie pracowac na umowe o prace
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: wytłumaczcie mi!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maj 2008, 07:54:28 »
Zacznij od tego gdzie założyliście tę firmę. I jaki firma ma status w Danii.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maj 2008, 08:11:04 »
to jest jednoosobaowa firma budowlana.teraz chcielismy zerejestrowac jednego czlowieka.a zakladalismy ja w roskilde.i tu jest do tej pory
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Byly Policjant

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maj 2008, 09:59:22 »
Zalozyles firme w skacie? Masz numery CVR i P? Jak masz to mozesz wystawiac faktury, jak nie masz, to nie wiem, gdzie to zalozyles. Firma Krzak?

Mozesz miec polska firme i wystawiac faktury miedzynarodowe, ale musisz miec tzw. miedzynarodowy NIP.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maj 2008, 10:17:53 »
mamy nr CVR.ale te baby ze skatu nie potrafia wytlumaczyc czemu nie mozemy wystawiac faktur.nie wytlumaczyli zarowno nam jak i naszemu klientowi

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maj 2008, 10:30:52 »
Moze chodzi o to ze wystawialiscie regularnie faktury tylko dla jednej firmy i skat potraktowal jako zatrudnienie a nie jednoosobowa firma !!
Druga sprawa jak sama nazwa wskazuje, firma jednoosobowa jest jednoosobowa i raczej nie zatrudnia pracownikow. (tak mi kiedys w skacie powiedziano)
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2008, 10:41:06 wysłana przez willy »
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maj 2008, 10:49:50 »
moze i tak.ale czemu kaza nam zamknac firme i zatrudnic sie normalnie?poza tym teraz dopabuse by byla 3 faktura.i to dopabuse zreszta pierwszy kontrakt o podwykonawstwo.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maj 2008, 10:49:50 »

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maj 2008, 11:17:44 »
Sa jasno wytyczone zasady co jest traktowane jako firma a co jako zatrudnienie. Chyba nawet gdzies linka do tego na forum wrzucalem kiedys przy okazji opisu otwierania firmy. (po angielsku to bylo nawet)

[Dodane: 23 Maj  2008, 11:14:16]

znalazlem
http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=4182.0
zalacznik do pierwszego postu

Patrz rozdzial 9 od strony 20
Szczegolowe reguly sa opisane na stronie 21

Zapoznaj sie z tym i napisz jak to wyglada w twoim przypadku.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maj 2008, 13:28:40 »
Wiele osob zakladalo firmy jednoosobowe, ale caly czas wystawialo rachunki temu samemu zleceniodawcy. W tym wypadku Skat traktuje to jako probe obejscia przepisow dotyczacych stawek podatkowych, godzinowych itd. Wtedy poleca tez zamkniecie firmy i zatrudnienie u danego zleceniodawcy.
Jesli tylko mieliby panstwo zlecenia z innych/roznych firm= zleceniodawcow firma nadal moze dzialac.

Firma jednoosobowa to firma, gdzie zalozyciel jest tez jedynym pracownikiem firmy.

Mozna zalozyc normalna firme, jednak wymagany jest kapital rzedu 150.000kr, czy jakos tak. Przyznaje, ze czasem mam Alzheimera light.

Mysle, ze powtorzylam post Willego.  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maj 2008, 13:28:40 »