Ogólne > Podatki

rozliczenie ze skatem

(1/3) > >>

paweł **:
Witam! Mam pytanie, może ktoś mi pomoże, bo już się we wszystkim pogubiłem. Pracowałem w Danii 5 miesięcy na czas określony (bez daty zakończenia pracy). Do 1 maja rozliczyłem się ze skatem odliczając delegacyjne i dojazdy do Polski. Dostałem zwrot, ale okazało się, że jest to błędne rozliczenie i tyle mi się nie należy. Z tego co się dowiedziałem to nie należą mi się odpisy delegacyjne. I teraz nie wiem co mogę w tym przypadku sobie odpisać, nie mam pojęcia na jakim byłem podatku ograniczonym czy nieograniczonym. Czy mogę odpisać sobie ulgę na współmałżonka (żona w Polsce). wiem ,że jest jeszcze ulga na podwójne prowadzenie domu - jak to rozgraniczyć. Proszę o pomoc, gdyż  nie chciałbym ponownie popełnić gafy i źle się rozliczyć. Teraz jestem w Polsce już nie pracuję, mam nadzieję, że będę mógł zrobić korektę przez internet, tylko potrzebowałbym pomocy. Z góry serdeczne dzięki.

Klingon:

--- Cytat: paweł ** w 28 Maj 2008, 15:57:16 ---Pracowałem w Danii 5 miesięcy na czas określony (bez daty zakończenia pracy).
--- Koniec cytatu ---
Czyli na czas nieokreslony.

Mozesz odpisac ulge na malzonka w Polsce.

Mysle ze tez mozesz otrzymac ulge za podwojne prowadzenie domu chociaz jest to niewielka ulga: 400 kr. tygodniowo, czyli przy 21 tygodniach 3200 kr., z czego tylko ok. 33 % na reke (zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Felt449.html). Jezeli chcialbys byc pewny to musisz zapytac w SKAT.

Mozesz wprowadzic zmiany via TastSelv.

Ulgi na karcie podatkowej (Forskudsopgørelse) sa wyszczegolniene nastepujaco:
Ligningsmæssige fradrag
Befordring    51    dojazd do pracy i przejazd do domu w Polsce
Øvrige lønmodtagerudgifter    53    koszty za wyżywienie i nocleg itd.
Skattepligtig indkomst

paweł **:
Dzięki za odpowiedź. Tylko wydaje mi się ,że w 53 rubryce są to odpisy delegacyjne więc ja nie mogę z nich skorzystać.Właśnie z nich skorzystałem i okazało się że jest to złe rozliczenie. A jak się oblicza ulgę na współmałżonka i w której rubryce się wpisuje.

Klingon:
Delegacyjny/diety/ulga za koszty podrozy nie jest to samo co ulga za podwojne prowadzenie domu. Mozna otrzymac tylko jedna z nich. Obie wpisuje sie w rubryke 53 po odjeciu 5200 kr. Pytalem w SKAT kiedy nie przysluguja diety ale przysluguje ulga za podwojne prowadzenie domu i dowiedzialem sie ze przy tej ostatniej trzeba miec malzonka (czyli nic sie nie dowiedzialem). ;D

Ulge na rzecz wspolmalzonka wpisuje sie w rubryke 59. zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Selvangivelse.html
Potem otworz "PIT dla osób z ograniczonym obowiązkiem podatkowym".

paweł **:
właśnie się dowiedziałem, że nie należą mi się nawet odpisy na współmałżonka, kolega był w skacie a ma identyczną sytuację jak ja i tak mu powiedzieli. Chociaż z informacji na forum niby ten odpis mi sie należy, no ale cóż urzędnika w skacie nie przeskoczysz. Teraz jestem w Polsce i muszę zwrócić kasę dla skata tylko nie wiem jak mam to zrobić. Te pieniądze są na moim koncie w Danii i muszę je oddać dla skata, ale nie mam pojęcia jak. Może ktoś już wpłacał dla nich kasę i wie jak to zrobić byłbym wdzięczny.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej