Ogólne > Hydepark
kurs dunskiego
Ewa:
jestem w Danii i zastanawiam sie nad nauka jezyka,przeczytalam pomoce Pana Grzegorz na temat gramatyki ale nadal wielu rzeczy brakuje:liczb,dni tygodnia itd.czyli wlasciwie podstaw.Przydaloby sie rowniez opisac zwroty znajdujace sie na kwitach wyplaty.pozdrawiam:)
Grzegorz_Odense:
.
Informacje na portalu to tylko wprowadzenie do nauki jezyka dunskiego - zwrócenie uwagi na to jak nalezy sie uczyc i na co polozyc wage . Jezeli sie tego nie wie to nauka jezyka dunskiego moze byc bardzo frustrujaca - a niestety Dunczycy tego nie ucza . Mówia - tak sie mówi i nie wyjasniaja dlaczego . Albo ze w tym jezyku nie ma zadnych regul - tylko same wyjatki . Dlatego postaralem sie pokazac te reguly które jednak istnieja .
Natomiast w materialach z 09.04. sa linki do profesjonalnych kursów dunskiego gdzie oczywiscie wszystkie podstawowe zwroty , liczby itp. mozna znalezc .
Grzegorz_Odense:
.
Dziekuje za zwrócenie mi uwagi na potrzebe wyjasnienia zwrotów uzywanych na kwitkach placowych . Postaram sie to zrobic jak najszybciej i zamiescic w watku\"DANIA JEST PANSTWEM PRAWA - czyli co sie nam nalezy\" na forum Hyde Park .
hardenfelt:
Trudno dać sobie radę bez nauczyciela czy kursu. Nawet jeżeli jesteś bardzo zdyscyplinowana, to nie sposób domyślić się jaka jest wymowa. Język mówiony zmienia się w zawrotnym tempie, a duńska Rada Języka Duńskiego dba o to, żeby język pisemny zmieniał się baaaaardzo powoli. Ale poza tym nie zgadzam się z tym, że gramatyka j. duńskiego jest trudna. Owszem są duże różnice między polskim a duńskim, ale szczególnie jeżeli ktoś zna angielski czy niemiecki, to szybko uczy się duńskiego.
Przepraszam na moją stronę:
http://republika.pl/gramatykadunska/
Lula:
Pierwszy raz slysze aby gramatyka jezyka dunskiego byla trudna?! Nie odmienia sie przez przypadki rzeczownika, czasownik ma ta sama forme nie zaleznie od plci! Poza tym sa zasady jak ukaldac zdania i tego sie trzymac! Czasownikow nieregularnych trzeba sie nauczyc na pamiec, tak samo \"en\"/\"et\" trzeba zakodowac w glowce. Zgadzam sie ze wymowa jest trudna, niestety z tego sie nigdy nie nauczy czlowiek dorosly :-(
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej