poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zrobienie prawa jazdy w Danii  (Przeczytany 58394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +9/-4
Odp: Zrobienie prawa jazdy w Danii
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Kwi 2009, 08:48:20 »
To jak dlugo sie je robi , zapewne zalezy od zdolnosci kabusewcy. Syn mojej kolezanki ukonczyl kurs i zdal egzaminy w miesiac, natomiast moje znajome, mialy wiecej problemow. Jedna nie mogla przejsc egzaminu teoretycznego i meczyla sie z 7 miesiecy, koszty zatem wzrosly bardzooo, natomiast inna kolezanka uporala sie w 3 miesiace, nadmienie, ze kobiety w zyciu nie prowadzily auta i sa juz po 40, wiec ciesza sie , ze juz maja prawko.

Liczba dopuszczalnych  bledow na egzaminie teoretycznym z tego co pamietam, to bodajze 5.

K3

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Kwi 2009, 16:20:20 »
To jak dlugo sie je robi , zapewne zalezy od zdolnosci kabusewcy. Syn mojej kolezanki ukonczyl kurs i zdal egzaminy w miesiac, natomiast moje znajome, mialy wiecej problemow. Jedna nie mogla przejsc egzaminu teoretycznego i meczyla sie z 7 miesiecy, koszty zatem wzrosly bardzooo, natomiast inna kolezanka uporala sie w 3 miesiace, nadmienie, ze kobiety w zyciu nie prowadzily auta i sa juz po 40, wiec ciesza sie , ze juz maja prawko.

Liczba dopuszczalnych  bledow na egzaminie teoretycznym z tego co pamietam, to bodajze 5.

Dobrze pamiętasz, że pięć.  ;)
Ale gdy robisz PJ z pozwoleniem na zawodowy przewóz osób (EP), to liczba możliwych błędów maleje do trzech.

[Posted on: 21 Kwiecień  2009, 16:19:08]

fajne info tu mozna znalezc:) dzieki. a jak długo robi sie prawko?? jak dokladnie to wyglada jesli chodzi o jazde? tak jak w polsce meczy sie plac i łuk??    a i ile kosztuje tłumacz??

Nie wiem jak dokładnie to jest, ale "B" można zdawać w języku angielskim. Jest nawet kopia podręcznika przetłumaczona.

siwa86

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Maj 2009, 20:51:43 »
Witam zainteresowanych tematem...
Zrobienie prawa jazdy w Danii jest możliwe w j.ang. Dostaje się skserowaną lub do wypożyczenia książkę w j.ang z przepisami duńskimi. Osobiście miałam 9 h teorii i 10 h jazdy w tym 2 h w terenie zamkniętym (za co zapłaciłam 2.000 DKK). Mówiono mi, że będę jeździła na mokrej nawierzchni ale do tego nie doszło bo to jest dodatkowa jazda, która ciągnie za sobą koszty czego ja chciałam uniknąć (to także kosztuje ok.2.000 DKK). Pierwszy "egzamin" to była pierwsza pomoc "Førstehjælpsråd"...Wykład trwał 8 h i skończy się testem z 15 pytaniami A, B, C lub D (gdzie było można zrobić 3 błędy) oraz 1 pytanie (zadanie) praktyczne i za to zapłaciłam 750dkk. Aby zacząć całą procedurę należy przejść badania u lekarza sprawdzające koncentrację, słuch i wzrok gdzie też są koszty wynoszące 340 DKK. No i także zrobienie zdjęcia to następne 100 DKK. Teraz po 2,5 miesiącu od rozpoczęcia czekam na egzamin pisemny składający się z 2 pytań tylko dla zabawy (nie oceniane aby rozluźnić egzaminującego) oraz 25 ocenianych. Można popełnić 5 błędów, więc to całkiem dużo i takie egzamin będzie trwał 30 min. Nie znam jeszcze ceny ale słyszałam, że 1.000dkk będzie kosztowało same przetłumaczenie egzaminu. Po teście, gdzie odpowiedź czy zdałam będę wiedziałe tego samego dnia czeka mnie jazda z policjantem. Taka "przejażdżka" będzie trwać nie więcej niż 25min. Gdy po 10 min stwierdzi, że nadaje się to może jeszcze spytać dodatkowo o poziom oleju, płynu chłodniczego i takie tam...Ceny dokładnie też nie znam ale na początku zajęć mój instruktor powiedział, że będzie mnie to kosztowało w całości ok.12.000 koron. Gdy tylko zakończę to i będę wiedziała więcej dam znać:) Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam!!pozdrawiam

K3

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Maj 2009, 21:58:43 »
coś kręcisz koleżanko...

niezależnie od tego, czy jest to w języku duńskim, czy angielskim to wymagania są takie same
i na PJ składa się:

28 godzin teorii
4 lekcje na placu manewrowym
16 lekcji jazdy w ruchu
4 lekcje na placu techniki jazdy

każda lekcja to 45minut, a plac techniki jazdy odbywa się w ciągu tego samego dnia, 4 lekcje za jednym razem...
i żaden z etapów nie może zostać pominięty

egzamin teoretyczny trwa 45 minut, i egzamin z jazdy także 45 minut (samej jazdy może być ciut mniej, gdyż policjant pyta na początku o różne rzeczy z teorii także)

siwa86

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Maj 2009, 20:41:24 »
...może tak... ale mówię jak to u mnie jest!!! i nie kręcę!!!! i jak mnie moja mądra książka i znajomi nie mylą to wcale nie jest takie hop-siup dla obcokrajowca w innym języku niż duński-proste. W terenie zamkniętym masz 3h jazdy, teorii masz 21h a samej jazdy 12h. Ja byłam sama na wykładach więc zajęło to mniej czasu niż grupie 25osobowej... Napisałam aby pomóc a nie kłamać! ale cóż my Polacy wiemy najlepiej. żenujące!   

K3

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Maj 2009, 23:24:29 »
...może tak... ale mówię jak to u mnie jest!!! i nie kręcę!!!! i jak mnie moja mądra książka i znajomi nie mylą to wcale nie jest takie hop-siup dla obcokrajowca w innym języku niż duński-proste. W terenie zamkniętym masz 3h jazdy, teorii masz 21h a samej jazdy 12h. Ja byłam sama na wykładach więc zajęło to mniej czasu niż grupie 25osobowej... Napisałam aby pomóc a nie kłamać! ale cóż my Polacy wiemy najlepiej. żenujące!   

a ja napisałem, jakie są wymogi prawne i tego nie przeskoczysz....

o ile godziny teorii mozna zaokroglić, czy wypisać na "pałę", to "køreteknisk anlæg" nie przeskoczysz... musisz tam być, gdyż w karcie zajęć masz potem wpis z tego ośrodka....

i nie myśl, że pisze to tak ot sobie: całkiem niedawno kurs skończyłem, i ponieważ nie było to auto osobowe, to całość: teoria i praktyka oraz egzamin był w języku duńskim, którym generalnie władam "ot tak sobie"....

PS... a te 12.000DKK które ty rzekomo płacisz za kurs bez "dodatków", to w rzeczywistości normalna cena za wszystko
po prostu: ktoś cię robi w jajo: płacisz normalną cenę....

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Maj 2009, 14:30:44 »
Ktoś robił prawo jazdy na kategorię E do B??

Potrzebuję orientacyjną cenę ile to może kosztować na full.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Maj 2009, 14:30:44 »

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Maj 2009, 15:26:46 »
MOJA ZNAJOMA JEST W TRAKCIE ROBIENIA PRAWKA, WSZYTSKO IDZIE JEJ SPRAWNIE, JEDNAK CZESC EGZAMINU W POMIESZCZENIU Z WODA JA PRZERASTA,  MÓWI ZE JEST JEJ TO BARDZO CIEZKO ZDAĆ . NIE WIEM CZY JEST TO WYMAGANE W KAZDYM MIESCIE ( BO JAK JUZ SIWA86 NAPISAŁA JEST TYLKO 25 MIN JAZDY , ) CZY TYLKO W KOLDING ??? :))

K3

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Maj 2009, 16:48:20 »
Ktoś robił prawo jazdy na kategorię E do B??

Potrzebuję orientacyjną cenę ile to może kosztować na full.

cena za B-E to średnio 4000DKK, oraz koszt egzaminu: 260DKK
część szkół w tej cenie ma też lekarza... ale z pewnością w 5000DKK się zmieścisz...

co najciekawsze, na E zdajesz tylko egzamin praktyczny

[Posted on: 20 Maj  2009, 16:44:31]

MOJA ZNAJOMA JEST W TRAKCIE ROBIENIA PRAWKA, WSZYTSKO IDZIE JEJ SPRAWNIE, JEDNAK CZESC EGZAMINU W POMIESZCZENIU Z WODA JA PRZERASTA,  MÓWI ZE JEST JEJ TO BARDZO CIEZKO ZDAĆ . NIE WIEM CZY JEST TO WYMAGANE W KAZDYM MIESCIE ( BO JAK JUZ SIWA86 NAPISAŁA JEST TYLKO 25 MIN JAZDY , ) CZY TYLKO W KOLDING ??? :))

plac poślizgowy (plac techniki jazdy) jest obowiązkowy: trzeba go zaliczyć...
skoro ma problemy z nim, to ewidentnie jest cos nie tak: możliwe że panikuje jak auto zacznie jej sie obracać

z tym, że ten plac to jest w ramach kursu, a nie egzaminu z policjantem: policjant sprawdza wiedzę oraz jazdę po mieście...

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Cze 2009, 20:38:53 »
Chciałabym zasięgnąć "języka"- otóż : "zrobiłam" kurs prawa jazdy w Polsce, a dokładniej- zdałam teorię na kursie i wyjezdziłam 30 h.
A właściwie- "dojezdziłam" bo miałam 11 godzin po ponad rocznej przerwie. I teraz :

nie dostałam zaświadczenia od instruktora, co jest ewidentnie zlośliwe (za przeciąganie kursu), bo stwierdził ,że " MUSZĘ DOKUPIĆ SOBIE JAZDY ,AŻ ON STWIERDZI ,ŻE SIĘ NADAJĘ DO EGZAMINU..."  :o :o :o

I dooopa, bo ja na taki wyjazd do kochanej Ojczyzny sobie nie mogę pozwolić- liczyłam na to,że skończę kurs i ponownie przyjadę za parę tyg. tylko na egzamin. Nie mogę więc zatem jezdzić sobie w PL,aż szanowny instruktor stwierdzi,że "mogę iść na egzamin".

To są moje pieniądze i MOŻE mam ochotę zdawać 10 razy  ::) :-X Mniejsza z tym. Do  rzeczy:
Czy mogę, po ukończeniu kursu w Polsce - przystąpić do samego egzaminu w Danii ?????????????????????

( wiem,że tak się praktykuje na Ukrainie, no-ale...)

cruellaa2

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Cze 2009, 20:48:17 »
raczej nie możesz... a co do egzaminu na Ukrainie, to na allegro jest ofera za ok 5000 zł. :)) heh, egzamin zdany gwarantowany :) pozdrawiam

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Cze 2009, 21:06:32 »
Bardzo w to watpie. Nie moge teraz wyszukac tych informacji - podstawy prawnej, ale do wtorku tak.

bnm

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Cze 2009, 05:55:04 »
Czy mogę, po ukończeniu kursu w Polsce - przystąpić do samego egzaminu w Danii ?????????????????????

Nie... nie jest to honorowane, chociazby dlatego, że masz trochę inny zakres szkolenia
ponadto w DK wymagany jest też zaliczenie placu z płytą poślizgową

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Cze 2009, 11:48:42 »
Cholera..bardzo to komplikuje mi życie.. >:( No..na Ukrainie chyba też mają inne wymogi, a to nawet nie EU... ::)

No dobrze, też wątpię, ale -Mała z Aarhus- byłbym wdzięczna za potwierdzenie na 100% tej informacji.. :)

[Posted on: 15 Czerwiec  2009, 07:58:03]

PS. Podobno są osoby, które zrobiły kurs w PL, a na egzaminy wracali do Londynu...W końcu to UE... ::)
Zresztą, może tylko trzeba by uzupełnić różnice programowe, jak choćby jazda po tafli, czyli dokupić część godzin doszkalających..?

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Cze 2009, 12:39:04 »
Kiepsko to widze.
Wydaje mi sie, ze nie przewidzano takiej mozliwosci - teoria i praktyka w jednym kraju, a egzamin praktyczny w innym. 

Mozna probowac rozmawiac z Borgerservicecentre (gdzie sklada sie wniosek o prawo jazdy - przystapienie do egzaminu itd) lub z Dansk Kørelærer-Union.

Ciekawa jest informacja podana przez Ciebie o Wlk.Brytanii. Jednak mam duze watpliwosc do jej prawdziwosci. Na stronie MSZ czy PZM nic takiego nie widze.

Mam znajomych - Dunczykow, ktorzy robili prawo jazdy w Polsce. Bylo to dwufazowe i wszystko przerobiono i zdano w Polsce. Tutaj tylko wystepowano o zmiane prawa jazdy z polskiego na dunskie.

« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2009, 13:07:14 wysłana przez mala_z_Aarhus »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 15 Cze 2009, 12:39:04 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 308894
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16781
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39570
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45756
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42594
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand