Witam wszystkich serdecznie,
Przeczytalam caly dzial "Praca w Danii" i wszystkie zamieszczone informacje od deski do deski

Znalazlam rowniez podobny watek z wrzesnia 2007 roku, mimo to zdecydowalam sie zaryzykowac i zadac podobne pytanie, z mysla ze przez rok wiele moglo sie zmienic

Moze najpierw nas przedstawie

Obecnie razem z chlopakiem mieszkamy w polnocnej Szkocji, pracujemy tu od ponad dwoch lat. Chlopak pracuje jako operator maszyn stolarskich przy produkcji okien i drzwi, ja natomiast pracuje w sektorze IT jako Help Desk/Desktop engineer. W zwiazku z ciaglym spadkiem wartosci funta w stosunku do polskiej waluty zaczelismy sie powaznie zastanawiac nad zostawieniem wysp i wyjazdem do Danii. Jestesmy realistami i zdajemy sobie sprawe, ze nie tylko brytyjska waluta traci na wartosci, jednak musze przyznac Dania wydaje nam sie kuszaca z wielu wzgledow
Chcialabym slicznie poprosic o zweryfikowanie naszych oczekiwan z rzeczywistoscia

Chlopak posiada 10 - letnie doswiadczenie jako stolarz/operator maszyn stolarskich, przebywajac w Szkocji swietnie poznal jezyk angielski. Obecnie zarabia £10.50 na godzine, uwaza ze w Danii bylby w stanie zarobic duzo wiecej... Oczywiscie zdajac sobie jednoczesnie sprawe,ze wowczas ponosilibysmy wieksze koszty utrzymania (mieszkanie, samochod, wyzywienie), w dalszym ciagu uwaza ze bylibysmy w stanie wiecej zaoszczedzic niz tu w UK.
Ja jak juz wspomnialam pracuje w IT..Jednak nie licze na znalezienie w Danii lepszej pracy, mimo iz mowie biegle po angielsku i niemiecku, jako ze zdaje sobie sprawe ze po dunsku nie potrafie powiedziec ani slowa

Jestem w trakcie studiow (Computing with Business), wiec wyksztalcenie mam poki co jedynie srednie..
Poki co, miedzy innymi dzieki temu forum

wyszukuje rzetelnych agencji posrednictwa pracy i wysylam CV z nadzieja, ze ktos sie odezwie

Nie jestem pewna, czy moge dzwonic do tych agencji bezposrednio i rozmawiac z nimi po angielsku..Dopabuse sie rozgladam za jakims kursem dunskiego.
Rozpisalam sie troszeczke, ale mam nadzieje, ze znajdzie sie jakas cierpliwa duszyczka, ktora przez ten referat przebrnie i moze nawet bedzie jeszcze miala sile odpowiedziec

Pozdrawiam serdecznie,
Magda