poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: MargaretMitchell w 19 Lut 2009, 17:39:06

Tytuł: Pączki
Wiadomość wysłana przez: MargaretMitchell w 19 Lut 2009, 17:39:06
Zaczyn: 6-7 dag drożdży, pół szklanki mleka, łyżka mąki, łyżeczka cukru. Ciasto:

50 dag mąki pszennej, 7 żółtek, 15 dag cukru, opakowanie cukru waniliowego lub pół

laski wanilii, 2/3 szklanki słodkiej śmietanki, 15 dag masła, łyżeczka spirytusu, sól, konfitura (np. z róży), 5 dag drobniutko posiekanych migdałów, 1 kg smalcu do smażenia, lukier lub cukier puder do posypania

Utrzeć drożdże z cukrem i mąką, dokładnie wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Do mniejszej miski wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać na parze, aż powstanie jednolity krem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, ubite żółtka, spirytus i lekko podgrzaną śmietankę, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać zaczyn i cierpliwie (co najmniej 15 min!) wyrabiać ciasto. Gdy przestanie się lepić do rąk, wlać stopione wystudzone masło i wyrabiać jeszcze 8-10 min. Przykryć miskę ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu, by ciasto wyrosło. Konfiturę wymieszać z posiekanymi migdałami. Z ciasta formować niewielkie placki, nadziewać je konfiturą, zlepiać pączki, układać na posypanej mąką stolnicy. Gdy wyrosną, partiami kłaść je na rozgrzany tłuszcz wyrośniętą stroną, przykryć i smażyć około 3 minut, po czym odwrócić łopatką, zmniejszyć gaz i smażyć bez przykrycia 4-5 minut. Rumiane osaczyć na papabusewym ręczniku, przełożyć na pergamin i polukrować.

(http://img504.imageshack.us/img504/7145/p1090535wt3.jpg)