poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: Manior w 05 Gru 2008, 20:20:23
-
Duński i orginalny. Muszę się tym z Wami podzielić.
Przepraszam, że nie tłumaczę dla wszystkich, ale chyba się tego nie da tak przetłumaczyć. Straci smak
Jule-frugtkage
Ingredienser:
5 dl mel
4 æg
2 dl tørret frugt
1 tsk salt
1 dl farin
1½ dl nødder
2 l whisky
Fremgangsmåde:
1.Find en mellemstor skål
2.Smag på whiskyen for at forsikre dig om, at den er god.
- Hæld den gerne i et decilitermål og drik . . .
3.Gentag punkt 2
4.Tænd for elpiskeren
5.Pisk 1 dl smør og 1 tsk sukker sammen
6.Tjek at whiskyen stadig er OK, ved at drikke en deciliter
7.Schluk elpiskeren
8 . Pluk to høns og schmid disse i skåhlen sammen med den frørrede tugt
9.Thhænd f..for elpizzkeren igen
10. Hvis den frørrede tugt sætter sig fast i schkålen, så grav den fri
11. Smag derefer på whiskyen. Tze er vightit den schtadig er fffin
12...Ssså ..schkal du bruhhhhe 2 ss schalt, eller sssåådannåed...
13. Det er forresten ikke så intes.. intras.. vichktigt
14. Tzjeck wiskyen .. hik
15. Hak nødder. Og så llidt zåhkker, eller hva faen der er i nnnærhedn
16. Schmør ovnen
17.Vrid kageformen 220 grader. Glem ikke at *hup* schlukke elpizzzzzkeren puhhh
18. Schmid schkålen ud af vinduet og tjek whiskyen igen
Gå ihhh zæng. Hvem faen ka' alligehhveller li' frugtkahhge
Med ønske om en rigtig glædelig december
-
I looove it.
Powiedzial Ole Henriksen i sie rozplakal ze szczescia.
;D
-
yyy.... skål .... ;D
PS. Wersja PL też istnieje ;D ;D ;D
-
..w postaci rodzaju keksa? ;)
-
Przepis na ciasto z whisky.
1 kostka masła
2 szkl cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szkl suszonych owoców
1 szkl orzechów
sok z całej cytryny
proszek do pieczenia
3-4 szkl dobrej whisky
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź, czy whisky jest dobrej jakości.Dobra... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp utensylia kuchenne. Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta jeszcze raz sprawdź, czy napewno whisky jest taka jak trzeba... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Powtórz tę operację.
Następnie przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę , dodaj łyżeszke sukru i ubijaj dalej. W międzyszasie snuff zzzprawdź czy whisky jest na pewno taka jak tszszeeba. Najlepiej wypijając kolejną szszszklaneczkę. Otfusz kolejną butelkę whisky, jeśśśli musiszszsz i spróbuj, czy jest taka sama jak popszednja. Wszuś do mniski dwa jajka, obje szklanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź łiski żepy potem gośśśsie nie mufili sze jes trojonca. Wszuś do miski szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz fszystko jedno so, fsumje fsale nie ma snaszenia so fszusisz! Fypij sały sssok sytrynnnowy. Fymieszaj fszysko z oszechami i sukrem. Fszysssko jedno szym i fszuć monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasssto na plache piesyka. Ustafff ko na 350 stofni, potem saaamknij źwiszki. Sprawśśś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iśśś spaśśś. Przed saśśśnięciem fesfij stasz poszarną!
Bardzo polecam!!! Nie musi być whisky, mogą być zamienniki ale koniecznie wysokooktanowe!!!
-
Ktoś może zna przepis na ryż gotowany w mleku a potem podany z sosem czereśniowym???
Robiony tylko na święta. ;)
-
http://poloniainfo.dk/forum?topic=10909.0
-
Podejrzewał,że Vera chciał przepis na ryż w wersji alkoholowej ;D
-
Jedyna różnica to to, że do ryżu trzeba mieć 2 litry sake zamiast whisky :)
A już poważniej.
Można samemu mordować się z gotowaniem ryżu albo:
1. Kupić „gotowca” w kokonie foliowym - Ris a´la Mandel 500g (gdzieś widziałem ofertę 2 za 35,- na przyszły tydzień)
2. Kupić kokon foliowy „Risengrød” 1.000 g (w Bilce był 2 za 35,- w tygodniu 49) do tego 250 ml śmietany 38% Piskefløde.
Śmietanę ubić i wymieszać z zaw. Kokona. Można dodać trochę cukru i siekanych migdałów.
Jedząc taki pucharek Ris a´la Mandel, który pojawia się jako deser w restauracjach (np w Bilce) przed Świętami, wyczułem chyba cukier waniliowy w masie ryżowej. Dodaje smaku polecam poeksperymentować.
Do tego Sos wiśniowy „Kirsebærsovs” Można go kupić w kartonikach á 500 gram. Tanieje przed Świętami. Kupiłem kilka opakowań w Kvickly za ca. 6,- Gdzieś mi mignął na tydzień 50 – 2 za 15,-
Podając michę Ris a´la Mandel na Wigilię fajnie jest pamiętać o tradycji i wmieszaniu jednego całego migdała. Ten kto go znajdze w swojej porcji dostaje „migdałowy prezent” Mandelgave. Najlepiej kupić coś uniwersalnego z czego każdy się ucieszy – np jakaś lepsza czekolada, czy coś w tym stylu. Frajda dla dzieciaków – jak wygrają. :)
Pozdrawiam
-
Podejrzewał,że Vera chciał przepis na ryż w wersji alkoholowej ;D
Niech podleje wiśniówką... ;D
-
A może ktoś zna przepis na oryginalne duńskie ciasteczka, o ile takowe wystepują? :)
-
A może ktoś zna przepis na oryginalne duńskie ciasteczka, o ile takowe wystepują? :)
Występują, występują - w ilości całkiem sporej, napisz więc może, o które Ci chodzi..?
A jeśli nie wiesz - i szukasz na "chybił trafił", polecam skoczyć do biblioteki po książkę z przepisami na wypieki - znajdziesz ich całe mnóstwo. Ewentualnie poszukaj tutaj: http://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/soeg-navn.php
-
Proponuje ciasyo bananowe i marchewkowe pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa i z kremem :P
-
Chodziło mi o zwykłe, kruche småkager, pewnie istnieje jakiś specjalny przepis co do nich :) Na tej stronie to te ciasteczka mają nieskończoną ilość urozmaiceń, ciężko się połapać :) Inna - ciasto marchewkowe z kremem? To może być dobre? ;)
-
Teraz na swieta szukaj przepisow na klejner (wyglada jak polskie faworki, ale ciasto wiecej jak na paczki), pebernødder, brunkager.
-
Neletop, ale klejner są...potwornie tłuste :P :-X
Zamiast czegoś z rodzaju "piernikowatych", poleciłabym raczej tradycyjne właśnie "vanille kranse" albo różne odmiany owsianych...
-
sa tluste - tak jak paczki. Ale za to sa to oryginalne duńskie ciasteczka ;D
-
Watpie czy klejner to oryginalne dunskie ciasteczka ?. Przeciez to nic innego jak "faworki" (tak nazywala je moja babcia), smazone na fryturze.
-
To samo przyszło mi na myśl, kiedy przeczytałam pierwszą wypowiedź - to niemal to samo.
No i trudno mówić tu o "ciasteczkach" jako, że nie jest to wypiek, a słodkość wysmażana w głębokim oleju. Fuj.
-
Teraz, przed swietami najbardziej popularne sa: pebernødder, brunekager og jødekager
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:nC65Cmg499QJ:arla.dk/opskrifter/Jodekager/+j%C3%B8dekager&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk&lr=lang_da&client=firefox-a
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:iEsQB1Z9IewJ:www.madmor.dk/show.php%3Faction%3Dsingle%26get%3D377+pebern%C3%B8dder&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk&client=firefox-a
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:BqV_OxhYvsUJ:www.julelege.dk/opskrifter/julekager/brunekager.htm+brunekager&cd=4&hl=da&ct=clnk&gl=dk&client=firefox-a
A jak smakuja to rzecz gustu :-)
Bardziej liczy sie tu tradycja niz smak :-)
-
A wy ciągle głodni ;D polecam to;
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html
-
Tak, my wiecznie głodni :) Zapowiada się większe pieczenie, bo aż trudno się zdecydować ;) Ale aż świętami zapachniało.. :)
-
sa tluste - tak jak paczki. Ale za to sa to oryginalne duńskie ciasteczka ;D
Zupełnie wczoraj zapomniałam - to są oryginalne norweskie pączki. :D