poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: EwaKamila w 18 Maj 2009, 14:18:11

Tytuł: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: EwaKamila w 18 Maj 2009, 14:18:11
Skladniki:
1 opak. platow lasanii (lasanie plader) najlepiej swiezych (nie tych twardych)
500g mieso mielone najlepiej wieprz-wol.
2 puszki pomidorow krojonych
1 karton morney sauce
1-2 startej marchewki
kilka zabkow czosnku
ser do posypania
przyprawy: sol, pieprz, majeranek

W garnku podsmazamy czosnek, wrzucamy mieso. Przyprawiamy. Jak mieso sie podsmazy wrzucamy pomidory z puszki i wszystko dusimy ok 10 min.
Oddzielnie przygotowujemy brytwanke, ktora po wysmarowaniu tluszczem wykladamy platkami lasanii.
Mieso z pomidorami wykladamy na platki lasanii w brytwance, po czym posypujemy starta marchewka, serem i polewany odrobina sosu Mornej. Nastepnie nakladamy nastepna warstwe platkow lasanii i ponownie mieso, marchewka, ser i sos, i zaleznie od wysokosci brytwanki powtarzamy (srednio wychodza 3 lub 4 warstwy).

Ostatnia warstwa konczy sie serem i sosem. Wkladamy do nagrznaego (ok.200stopni) piekarnika na ok 35-40 minut.
Po wyjeciu odstawiamy na ok 10 minut zeby sie sciela.

Smacznego.


Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 18 Maj 2009, 14:45:01
Sposob po prostu jak sposob... nie sadze by byl jakis bardziej dusnki lub mniej dunski...

Moj maz Dun z dziada pradziada, uzywa "twarde plastry" lasanii... a sos robi sam - beszamel z zoltym serem (od razu wymieszane razem)...

Mysle, ze sposob wykonania lasanii zaalezy do przepisu jakim sie dysponuje i tyle...

aha... my jeszcze mamy innowacje w postaci pieczarek... kiedys dodawalismy pokrojone w plastry pieczarki, ale w zwiazku z tym, ze nasza corka wydziobywala je z lasanii jak kura ziarnka, teraz pieczarki bardzo drobniutko kroimy.
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Tula w 18 Maj 2009, 15:21:52
Ja rowniez uzywam platow twardych i sama robie beszamel. Uzywam tez jednorazowych foremek zamiast brytfanki, mniej mycia ;) Moj sposob jest taki, ze po ulozeniu lazanii w foremce i zalaniu jej sosem zostawiam ja na jakies 15 minut, a dopabuse pozniej wstawiam do piekarnika. Wtedy mam pewnosc, ze platy sa wystarczajaco miekkie. Przy czym nadzienie nie moze byc gorace, a uprzednio wystudzone, inaczej platy sie powyginaja. Nasze nadzienie jest warzywne lub szpinakowe.
Smacznego.
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Bonzur w 18 Maj 2009, 18:23:00
lasagne*
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Bonzur w 18 Maj 2009, 20:07:07
Glupek ze mnie, ze Was tak poprawiam, prawda?
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 18 Maj 2009, 21:11:14
NIe nie jestes glupek, aczkolwiek jestem za spolszczaniem tego co mozna spolszczyc...
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Bonzur w 18 Maj 2009, 21:52:23
Dzieki Mirra, od razu nabralem pewnosci siebie ;)

Moze umowisz sie na randke z przystojniakiem?
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 18 Maj 2009, 22:08:16
 ;D
Ja juz mam trzech przystojniakow :) CO jeden to mlodszy  ;D
A jeden to ma nawet 4 lapy :)
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Bonzur w 18 Maj 2009, 23:03:37
To w sumie maja 12 lap (wliczajac rece, nogi i lapy), a w roznicy 0, jesli by tak odjac tylko lapy od rak :)

Dobry jestem z matmy?
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 19 Maj 2009, 08:01:29
hehe...
Kiedys prowadzilam blyskotliwa rozmowe z weterynarzem na temat zdjec rentgenowskich.
Lekarz powiedzial mi, ze biodra kosztuja x, a lokcie iles tam....
Probowalam wyliczyc kwote i wychodzilo mi znacznie wiecej niz weterynarzowi...
No wiec zdziwiona mowie, no jak to prosze pana... 4 razy biodra, plus 4 razy kolana...

Weta oczy zrobily sie bardzo okragle... po czym powiedzial, alez prosze pani... pies ma tylko dwa biodra i dwa kolana, tak jak czlowiek  ;D
Te z przodu to psie rece, i tam jest bark i lokcie  ;D

No niby tak, ale te psie lapy tak wygladaja, ze nie przyszlo mi to do glowy, ze pies jak my ma dwie nogi i dwie rece :)
Miny moja i Weta B E Z C E N N E  ;D
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Tula w 19 Maj 2009, 08:23:33
lasagne*
Lasagne con bechamel ;D
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: EwaKamila w 22 Maj 2009, 18:53:05
Jejku jaki odzew na ta moja dunska- niedunska lasanie-lasagne ;)

Przepis jak przepis - kazdy ma swoj ulubiony :) Ten jest po prostu dobry, sprawdzony i b.szybki :)

Gotowy morney sauce zastepuje robienie sosu beszamelowego (ktory nie wszystkim wychodzi no i zajmuje te kilka minut dluzej), a miekkie plastry sa po prostu latwiejsze w obsludze ;) (oszczedzaja nam czas - nie trzeba czekac az zmiekna - i wg mnie maja wiecej smaku).

Wielu Dunczykow robi ta potrawe w ten sposob, tutaj tez sie jej nauczylam (w pl nie ma morney sauce chyba?).

Jak macie jakies lepsze patenty to z checia poczytam i wyprobuje bo tak jak Garfield kocham lasanie :)
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: mawi w 23 Maj 2009, 20:19:45
a ja już parę razy robiłam  sama lasagne  dużo pracy a i tak najlepiej nam smakuje  lasagne z Aldi  (tylko nie ta mrożona) , z garmażerki duża ,  jak nie chce mi się gotować obiadu kupuje lasagne do tego  bagietkę z czosnkiem i robię sałatkę ,dzieci uwielbiają ten obiad ,a ja mam dzień wony od gotowania , polecam
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 23 Maj 2009, 23:31:12
U mnie lasanie robi maz... ja zasuwam wtedy na zmywaku :)
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Bulinka w 20 Sty 2011, 19:56:26
a ja już parę razy robiłam  sama lasagne  dużo pracy
tylko na poczatku, jak sie czlowiek wprawi to nie jest zle. Ja uzywam platow nie wymagajacych gotowania co na pewno ulatwia sprawe. Wczoraj robilam i poszlo mi jak z platka.
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: rikardo87 w 02 Cze 2014, 10:51:38
Witam nigdy nie jadłem lazani ale chętnie bym spróbował słyszałem że to dobre
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: Jomir w 02 Cze 2014, 11:07:20
mieso wolowe podsmazasz z Cebula i duza iloscia oregano;
Moj maz czesto dodaje rowniez tarta marchew, czasem kukurydze, albo posiekane pieczarki; czasem papryke - co akurat mamy - w en sposob przemycamy warzywa dla dzieciakow;
przecier pomidorowy; przyprawy
wszystko tak jakbys robil sos do spagetti;

Wykladasz na blache sos, przekladasz gotowymi plytkami lasagne oraz sosem beszamelowym (kilka warstw) - znaczy mieso, plytka sos, mieso, plytka, sos itd. ;

Jako ostatnia warstwe kladziesz tarty ser mozarella;

Zapiekasz w piekarniku,... i o to musze zapytac, ale bodajze 50 min w 190 stopniach;
Tytuł: Odp: Lasania - dunski sposob
Wiadomość wysłana przez: vordingborg w 02 Cze 2014, 19:51:29
Mira ma być duński nie włoski sposób  >:(
Duński jest taki Frikadeler zawijamy w plaster żółtego sera i wkładamy na 45 minut do piekarnika.
można też podawać na zimno*

Od znajomego tubylca słyszałem że najlepsze na świecie  ??? nie wiem nie próbowałem  :P