poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy z różnych stron świata. => Wątek zaczęty przez: alvarova w 19 Wrz 2012, 08:08:31

Tytuł: Lasagne ze szpinakiem
Wiadomość wysłana przez: alvarova w 19 Wrz 2012, 08:08:31
Składniki:

- makaron lasagne

- 0,5 kg mrożonego szpinaku

- ząbek czosnku

- opakowanie sera mozarella

- po 10 dkg serów rokpol, feta i żółtego

- oliwa

- oregano

- składniki na sos beszamelowy: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Rozmrożony szpinak odparuj na patelni, dodając posiekany czosnek. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy: na patelni podgrzej mąkę z masłem, dodaj mleko i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok. kwadrans, mieszając trzepaczką, aż beszamel zgęstnieje.

Teraz możesz zacząć układanie warstw. Dno formy wysmaruj oliwą, następnie połóż makaron lasagne, rozprowadź sos beszamelowy, warstwę szpinaku, na niej plastry mozarelli, pokruszony rokpol i fetę. Następnie połóż 2 kolejne warstwy, przykryj płatem makaronu i polej beszamelem. Na całość posyp starty żółty ser, przypraw oregano. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Temperaturę ustaw na 200 stopni. Lasagne ze szpinakiem to idealny pomysł na zdrowy obiad!

Smacznego!
Tytuł: Odp: Lasagne ze szpinakiem
Wiadomość wysłana przez: Wioll 26 w 20 Mar 2017, 12:21:54
świetny przepis, musze zrobić - może na niedzielę