poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Wątek zaczęty przez: heslividur w 05 Wrz 2008, 21:01:03
-
jak usmażyć duńskie naleśniki? polewają je zazwyczaj syropem klonowym i dodają tłuste mleko, ale nie pamiętam kompletnie przepisu i proporcji!
-
Tak sie zastanawiam dlaczego uzyla pani "angielskiej "nazwy?
-
angielskiej i to z błędem :)
pan-cackes....pancakes
oj,zaraz usłyszę że się czepiam...
-
pandekage - czyli patelniane ciasto :)
-
użyłam nazwy, którą słyszałam. Nie znam duńskiej. Już poprawiłam błąd w temacie :)
no to jak z tymi naleśniczkami, bo mi niezmiernie posmakowały!
-
Ja robie nalesniki po poslku i maz nie narzeka.
Gdy on smazy po dunsku to zauwazylam, ze raczej wszytsko robi podobnie, jedynie chyba lyzke wody do tego dodaje.
Aczkolwiek glowy sobie za to uciac nie dam.
-
oj, tam jest jakaś wysublimowana różnica.. Bo te placuszki są takie puszyste ... no i liczą się proporcje.. a ja ich nie znam.
-
Witam!
Można kupic gotowe w Super Brugsen, wystarczy dodać mleko wymieszać i na patelnie ;D. Nazywają się American pancakes, producent Maizena. Pozdrawiam i smacznego!
-
och, ale cała rzecz w przygotowaniach! poza tym taniej nasmażyć samemu ;)
najgorsze jest to, że robiłam je chyba z pięć razy, ale miałam zawsze duńską receptę zaczepioną na ścianie, więc jak wróciłam do Polski to rozłożyłam ręce, bo nie pamiętałam czego ile ...
Myślę jednak że za chwil parę przepis tu się pojawi :-)
-
http://poloniainfo.dk/forum?topic=11288.0
Przepis podala Mirra