poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy z różnych stron świata. => Wątek zaczęty przez: lilia w 05 Lut 2010, 20:44:22
-
Porponuję dziś bardzo lekki deser, który piecze się dosyć krótko, ale jest lekki, zawiera sporo białka i zdrowy.. :D
To moja modyfikacja kilku różnych przepisów :
6 jaj
70-80 gr mąki
150 ml soku z cytryny
szklanka cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodkie),
Dodatkowo : owoce- szklanka (najlepiej ogrodowe lub leśne, z porzeczkami było boskie), 1 banan.
Białka należy oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka. Wmieszać mąkę ( po trochę), a na koniec sok z cytryny.
Dno foremki, najlepiej szklanej, wysypać owocami (banana pokroić w plasterki) wymieszać kwaskowe z bananem, zalać cytrynową pianą. Piec ok. 30 min. w 160-170'C.
Smacznego icon_biggrin.gif
-
Hmmm z kad ja wezme porzeczki teraz ;). Wogole ten watek powinien byc w kulinariach.
-
A ja mam. W zamrazarce :D
-
Swieze porzeczki
-
A gdzie w przepisie jest napisane ze maja byc swieze??
-
Ja sobie tak wymyslilam, co nie mozna?
-
A mozna??
-
Mozna, i maja byc z ogrodka Mojej babci.
[Posted on: 07 Lut 2010, 21:16:28]
;D
-
Owoce z ogródka są najlepsze nie pryskane ani nic z chemii w nich nie jest
-
Super przepis wypóbowałam go na ostatniej imprezie ! Byłam mile zaskoczona jak latwo i szbko sie go robi! Dzięki!
-
Robię dziś. Brzmi smakowicie:)
-
Moja żona zrobiła ten przepis w weekend i bardzo nam smakowało.
-
Świetny przepis :) Bardzo lubię ten pudding.