poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 4 ... 10
1
Transport-Oferuję - Dania -> Polska / Christiansfeld- Włocławek sobota 14.12 około 3.00
« Ostatnia wiadomość wysłana przez sajmonides dnia Wczoraj o 11:51:05 »
Witam jak w temacie jadę z Christiansfeld  do Włocławka mogę zabrać 2 osoby.  Jadę przez Szczecin , Stargard , Wałcz, Piłę, Bydgoszcz , Toruń .  Wyjazd sobota około 3.00 lub piątek wieczorem mogę się dostosować czyli 13/14 grudzień . Tel +4560787698 Wracam w niedzielę tą samą trasą .
2
Rodzina ... / Slub w Danii
« Ostatnia wiadomość wysłana przez grudniowa dnia 14 Paź 2024, 01:13:35 »
Witam,
zamierzam wziac slub ze swoim chlopakiem (Dunczykiem) i chcialabym wiedziec, jakie potrzebuje dokumenty. Czy jest ktos, kto ostatnio bral slub z obywatelem/-ka Danii i moglby podpowiedziec? Wiem, ze byly juz podobne watki, ale sa ta watki bardzo stare, a podobno cos sie w przepisach zmienilo(jakies 5 lat temu?). Czy rzeczywiscie musze miec zaswiadczenie z USC, ze nie jestem mezatka? Dodam, ze w Danii mam juz pobyt staly i jestem tu prawie 6 lat.
3
Polski:

Dostałem też informacje od kolegów z Polski, że jeden z pośretników Vikar firma V....... próbuje wyłudzać na waszej niewiedzy po 2000 koron za posiłki i 7500 koron za zakwaterowanie w Delegacji. Zarejestrowali sobie 2 osobowe związki na duńskim adresie i w waszych umowach wpisują takie głupoty, że to jest za zgodą Duńskich zwiąków, to jest oczywiści kolejnym kłamstwem.

Porszę was nie bądzcie ludzie tak naiwni, to jest sprzeczne nawet w kodeksem pracy, niezależnie czy masz w Polsce czy innym kraju adres rodzinę. Zawsze ale to zawsze Obowiązkiem pracodawcy jest zapewnić i zapłacić za zakwaterowanie w (hotelu/hostelu czy wynajętym mieszkaniu), a oraz wypłacić pozostałą różnicę dodatku na wyżywienie (pomijam śniadanie 6:00 bo jest zawsze w cenie noclegów w hotelach/hostelach).

Pracodawca ma obowązek wypłacić wam łącznie Diety za wyżywienie tak zwany "skattefri rejsegodtgørelse", czyli zwolniona z podatku dieta) dla wyjazdów służbowych na wykonanie pracy do firm w Danii, który w 2024 roku wynosi około 555 DKK dziennie (około 300 PLN) na koszty wyżywienia i zakwaterowania. Zazwyczaj podzielona kwota jako średnia dodatku do godzin pracy około 32,50kr. do 12/24h.

----

українська:

Також я отримав інформацію від колег із Польщі, що один із агентів, компанія «В», через вашу необізнаність намагається виманити 2000 чеських крон за харчування та 7500 чеських крон за проживання у Представництві.
Вони зареєстрували товариство з двох осіб з датською адресою і у ваших договорах пишуть таку нісенітницю, що це за згодою датського товариства, це, звичайно, чергова брехня.

Я вас прошу, люди, не будьте такими наївними, це навіть суперечить Кодексу законів про працю, незалежно від того, чи у вас родина в Польщі, чи в іншій країні. Завжди, але завжди, обов’язок роботодавця полягає в тому, щоб забезпечити та оплатити проживання в (готелі/хостелі чи орендованій квартирі), а також доплатити різницю в харчуванні (я пропускаю сніданок о 6:00, тому що він завжди включений в вартість проживання в готелях/хостелах).

Роботодавець зобов’язаний виплачувати вам загальну суму добових (так званий «skattefri cruiseegodtgørelse», тобто неоподатковувана допомога) за відрядження для виконання роботи в компаніях у Данії, що у 2024 році становить приблизно 555 датських крон на день ( приблизно 300 злотих) на витрати на проживання та проживання. Сума зазвичай ділиться на середню надбавку за робочі години приблизно 32,50 крон за 12/24 години.

----

English:

I also received information from colleagues from Poland that one of the Vikars of the V....... company is trying to extort from your ignorance 2000 kroner for meals and 7500 kroner for accommodation during the Delegation. They registered 2-person unions at a Danish address and in your contracts they write such nonsense that it is with the consent of the Danish unions, this is of course another lie.

Please do not be so naive people, this is contrary even to the labor code, regardless of whether you have a family address in Poland or another country. It is always, but always, the employer's duty to provide and pay for accommodation in (hotel/hostel or rented apartment), and also to pay the remaining difference of the food allowance (I am omitting breakfast at 6:00 because it is always included in the price of accommodation in hotels/hostels).

The employer is obliged to pay you a total of allowances for meals (the so-called "skattefri rejestregodtgørelse", i.e. tax-free allowance) for business trips to perform work at companies in Denmark, which in 2024 amounts to approximately DKK 555 per day (approximately PLN 300) for food and accommodation costs. The usual divided amount as an average supplement to working hours is approximately 32.50kr. for 12/24h.
4
Dzień dobry, rodacy.
Aktualne stawki za pracę i dodatki nadgodzinowe w 2024 roku.

Postanowiłem dodać ten temat, ponieważ wielu z was Polaków i Ukraińców daje się oszukać na niby "gwarantowane 46 godzin pracy na polski adres" na duńskiej umowie o pracę.
Jest o oczywiście oszustwo polskich pośredników i firm podających się za Duńskich pośretników pracy tymczasowej typu Vikar..., które wykożystują wasza niewiedzę o 37 godzinwoym tygodniu pracy.

Nie ma cegoś takiego jak zgoda związków zawodowych na pracę bez dodatków za nadgodniny jako gwarantowane 46 godzin pracy w tygodniu z polskiego adresu, to jest kłamstwo pośredników.
Dla przykładu wklejam jak powinna wygądać rozpiska dodatków za nadgodniny, nocki, weekendy, święta i itd na 2024 rok dla Spawacza rur i prefabrykacja oferta pracy z JKS, praca po maksymalnie 12h na dobę, z przerwami co około 3 godziny.

Dlatego proszę was nie dajcie się oszukiwać, jeśli pośredniu przyśle wam umowę bez wylistowania stawej za nadgodziny to, odślijcie to o uzupełnienie o brakujące stawki nadgodzin z powrotem.

Доброго ранку земляки.
Діючі норми виробітку та надбавки за понаднормову роботу у 2024 році.

Я вирішив додати цю тему, тому що багатьох із вас, поляків і українців, обманюють нібито "гарантовані 46 годин роботи на польську адресу" за датським трудовим договором.
Йдеться, звичайно, про шахрайство польських посередників і компаній, які видають себе за датських тимчасових агентів, таких як Vikar..., які користуються вашим незнанням про 37-годинний робочий тиждень.

Згоди профспілок працювати без понаднормових пільг як гарантованих 46 годин на тиждень з польської адреси немає, це брехня посередників.
Наприклад, я вставляю, як має виглядати графік надбавок за понаднормову роботу, нічні дні, вихідні, святкові дні тощо на 2024 рік для пропозиції роботи зварювальника труб і збірних конструкцій від JKS, яка працює максимум 12 годин на день, приблизно з перервами кожні 3 години.

Тому, будь ласка, не обманюйтеся: якщо посередник надішле вам договір без переліку ставки понаднормової роботи, надішліть його назад, щоб доповнити відсутні ставки понаднормової роботи.

Good day, compatriots.
Current rates of pay and overtime benefits in 2024.

I decided to add this topic because many of you Poles and Ukrainians are being deceived by the supposedly "guaranteed 46 hours of work to a Polish address" on a Danish employment contract.

This is of course fraud by Polish intermediaries and companies posing as Danish temporary employment intermediaries such as Vikar..., which are taking advantage of your ignorance about the 37-hour work week.

There is no such thing as the consent of trade unions to work without bonuses for overtime as a guaranteed 46 hours of work per week from a Polish address, this is a lie by intermediaries.

For example, I am pasting what the schedule of bonuses for overtime, nights, weekends, holidays and etc. should look like for 2024 for a Pipe Welder and Prefabrication job offer from JKS, work for a maximum of 12 hours per day, with breaks every 3 hours.

So please don't be fooled, if an intermediary sends you a contract without listing the overtime rate, send it back to have the missing overtime rates added.

Polski:

1. **Dodatek wieczorny** - 29,40 kr.
2. **Dodatek świąteczny od godz. 12.00** - 131,50 kr.
3. **Dodatek świąteczny do godz. 12.00** - 87,60 kr.
4. **Sobota godz. 06.00-18.00** - 70,30 kr.
5. **Sobota godz. 18.00-06.00** - 131,50 kr.
6. **Dodatek nocny** - 47,95 kr.
7. **Normalne godziny pracy** - 275,00 kr.
8. **Nadgodziny 1+2 godzina** - 44,05 kr.
9. **Nadgodziny 3+4 godzina** - 70,30 kr.
10. **Nadgodziny 5+ godzina** - 131,50 kr.
11. **Niedziela po godz. 12.00** - 131,50 kr.
12. **Niedziela do godz. 12.00** - 87,60 kr.

Український:

1. **Вечірня надбавка** - 29,40 kr.
2. **Святкова надбавка з 12:00** - 131,50 kr.
3. **Святкова надбавка до 12:00** - 87,60 kr.
4. **Субота 06:00-18:00** - 70,30 kr.
5. **Субота 18:00-06:00** - 131,50 kr.
6. **Нічна надбавка** - 47,95 kr.
7. **Звичайні робочі години** - 275,00 kr.
8. **Надгодини 1+2 години** - 44,05 kr.
9. **Надгодини 3+4 години** - 70,30 kr.
10. **Надгодини 5+ годин** - 131,50 kr.
11. **Неділя після 12:00** - 131,50 kr.
12. **Неділя до 12:00** - 87,60 kr.

English:

1. **Evening allowance** - 29,40 kr.
2. **Holiday allowance from 12:00** - 131,50 kr.
3. **Holiday allowance until 12:00** - 87,60 kr.
4. **Saturday 06:00-18:00** - 70,30 kr.
5. **Saturday 18:00-06:00** - 131,50 kr.
6. **Night allowance** - 47,95 kr.
7. **Normal hours** - 275,00 kr.
8. **Overtime 1+2 hours** - 44,05 kr.
9. **Overtime 3+4 hours** - 70,30 kr.
10. **Overtime 5+ hours** - 131,50 kr.
11. **Sunday after 12:00** - 131,50 kr.
12. **Sunday until 12:00** - 87,60 kr.

5
Dania i o Danii / Odp: Wymiana gotówki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mateusz199 dnia 07 Cze 2024, 10:18:02 »
Mam podobny problem. Jakieś sugestie?
6
Rodzina ... / Wezwanie w celu wyjaśnienia podejrzenia narażenia dziecka na niebezpieczeństwo
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Synit dnia 15 Maj 2024, 16:25:55 »
Dzień dobry.
Dla kontekstu od razu przytoczę, od czego sprawa się zaczęła.

Zjeżdżając z promu w Gedser stałem w korku, w samochodzie była moja żona i roczne dziecko na tylnej kanapie, dziecko było karmione piersią na kolanach mamy, ponieważ nie jadło piersi od kilku godzin i bardzo płakało, zgodziłem się na jazdę z niezapiętym dzieckiem w foteliku, ponieważ toczyłem się w korku do przejścia granicznego i nie miałem gdzie zjechać, aby się zatrzymać, nakarmić dziecko, zapiąć w foteliku i ruszyć dalej, sami wiecie jak wygląda przejście graniczne w Gedser.

Przejeżdżając przez przejście graniczne funkcjonariusz policji zauważył, że dziecko nie jest zapięte i zatrzymał mnie do kontroli wystawiając tym samym mandat w wysokości 2500dkk i 1 klipa.
Starałem mu wytłumaczyć całą sytuację, że jadę 3 km/h w korku, nie mam gdzie się zatrzymać aby żona nakarmiła dziecko, i tłumaczę mu, że zaraz za przejściem, na jego widoku jest miejsce, gdzie mogę się zatrzymać i spokojnie wszystko zorganizować - bez skutku.

Do rzeczy - Po 3 tygodniach otrzymałem pismo z komuny, że chcą się z nami zobaczyć w celu wyjaśnienia tej sytuacji i oceny, czy dziecko rzeczywiście zostało narażone na niebezpieczeństwo, mam małe obawy, zwłaszcza, że już nasłuchałem się jak to Dania łamie wszelkie konwencje dotyczące odbierania dzieci rodzicom.

Czy macie może wiedzę jak to wygląda i czy jest się czego obawiać?
Oczywiście nigdy wcześniej nie miałem żadnych problemów z instytucjami rodzinnymi ani policją.

Pozdrawiam.
7
Edukacja / uczelnie w Danii?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mateusz199 dnia 18 Kwi 2024, 10:49:09 »
hej,
Jak to jest z rekrutacją na uczelnie w Danii , czy trudno się dostać? Jak wyglądają zajęcia?

8
Kultura / tradycje w Danii?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mateusz199 dnia 09 Kwi 2024, 11:09:58 »

Hej,
Jakie są najważniejsze święta i tradycje obchodzone w Danii? Czy są jakieś unikatowe obyczaje związane z danymi świętami, które są specjalne dla tego kraju? A może istnieją jakieś tradycje kulinarnie związane z danymi okazjami, które są nieodłączną częścią kultury duńskiej?
9
Rodzina ... / system opieki w Danii?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mateusz199 dnia 09 Kwi 2024, 11:04:37 »
Hej ,
Jak wygląda w Danii system opieki nad dziećmi? Czy są jakieś specjalne udogodnienia dla rodziców, np. opieka przedszkolna, urlopy rodzicielskie czy inne wsparcie?
10
Podatki / Odp: Rozliczenie podatku
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mateusz199 dnia 09 Kwi 2024, 10:59:07 »
Hej!
Jeśli pracowałaś tylko 2 miesiące w Danii, możesz liczyć na zwrot podatku. Jeśli dodałaś dojazdy do pracy i jedną podróż do Polski w swoich dokumentach, to te wydatki powinny być uwzględnione przy rozliczeniu.
Strony: [1] 2 3 4 ... 10