poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: mawi w 21 Lis 2011, 14:02:29

Tytuł: domowe forårsruller
Wiadomość wysłana przez: mawi w 21 Lis 2011, 14:02:29
domowe forårsruller
czyli azjatyckie krokiety :) 
ja je robię  w stylu tajskim
będziemy potrzebowali zrobić zakupy w sklepie  tajskim ,
potrzebujemy
1/2  op. suszonego vermicelli (jest to szklisty makaron z fasoli mung) lub można użyć makaron z maki ryżowej )
1 op.tj około  30 placków ciasta na sajgonki  (lub inne dostępne w sklepie , najlepsze jest to z mąki i jajek ) jeżeli jest mrożone należy 2 h wcześniej wyjąć do rozmrożenia
około 300  g, mięsa  drobiowego (można użyć mięso mielone lub drobno rozdrobnić)
2 łyżki posiekanego czosnku
2 łyżki świeżego  utartego imbiru
około 4 łyżek sosu ostrygowego (może tez być sos rybny ,ja uważam że ostrygowy jest lepszy)
2 trawy cytrynowe (najlepiej  zmiksowane  lub drobno potrojone i roztarte w moździerzu)
1 łyżka słodkiego sosu chili
2 łyżki wody
1 łyżeczka  cukru brązowego
1 pęczek  kolendry (nie każdy lubi i można ominąć ten składnik )
około 200 g warzyw  wedle uznania  np: cebula ,papryka ,pędy bambusa , kiełki soi ,marchew
(najlepiej zetrzeć na  tarce o grubych oczkach lub pokroić w paseczki )
grzyby mun ,papryka ,por ,
najlepsze są warzywa świeże nie mrożone 


Makaron  należy namoczyć na 5 minut w letniej wodzie ,następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki .
Mięso  podsmaża się w woku lub w głębokim naczyniu na niewielki ilości oleju
 (najlepszy jest sezamowy  do tej potrawy )
dodajemy wodę i przyprawy  - imbir , sos ostrygowy  ,trawę cytrynową ,chilli i cukier brązowy ,czosnek 
 i na końcu warzywa i makaron ,na końcu posiekaną kolendrę i jeszcze chwilę mieszamy i doprawiamy do smaku .
Zamiast soli możemy użyć sos sojowy ,co zaostrzy smak potrawy .
Jeżeli farsz nam się za bardzo klei do Woka to należy dodać trochę wody
 (masa nie może być też  za bardzo mokra )
Odstawiamy farsz do ostygnięcia .
tu jest filmik pokazuje jak należy zawijać  rulle
Następnie zawijamy  farsz w papier i odstawiamy na 1 h do lodówki  ,smażymy  na oleju
 (musi go być tyle by pokryły do połowy  forårsruller ,
smażymy  do zarumienia z dwóch stron .można podawać ze słodkim sosem chilli  i ryżem .