poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: anha w 17 Sie 2008, 17:24:41
-
Przpis znalazłam w reklamie Aldi.Dzisiaj wypróbowałam.
szt.16
1dl ciepłej wody
25g drożdży
75 g rozpuszczonej margaryny
450g mąki
1 dl mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
8 parówek
Drożdże rozpuścić w wodzie,dodać margarynę.Dobrze wymieszać.Dodać pozostałe składniki.
Wyrobić ręką gładkie ciato.Gdyby bylo lepiące dosypać nieco mąki.Odstawić do na kilkanaście minut.
Ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować w kształcie koła.Z każdego wyciąć po 8 trójkątów.
Połówkę parówki położyć na szerszym końcu,posmarować musztardą.Zwinąć.
Posmarować jajkiem aby były rumiane.
Piec do 25 minut w temperaturze 200st.C (wkadać do zimnego piekarnika).
Są smaczne,pasują do piwa ;)
Według mnie ciasto można podzielić na 3 części,wtedy trójąty będą mniejsze i parówki bardziej widoczne.I otrzymamy 24 szuk.
U mnie jest całkowicie schowane. ;D
(http://img364.imageshack.us/img364/3043/aa005ts8.th.jpg)
-
ja mam też przepis dostałam z przedszkola ,bardzo dobre
parówki
• 5 dag drożdży
• 2 jajka
• 0,5 dl. oleju (50ml)
• 1 łyżeczka soli
• 2 dl.mleka (200 ml)
• 2 łyżki cukru
• 0,5 kg mąki
przygotowanie
Z drożdży ,mleka , oleju ,soli ,cukru i mąki zarabiamy ciasto ,formujemy bułki nadziewamy parówką
(można tez posmarować środek bułki sosem do pizzy ).,
zostawiamy do wyrośnięcia pieczemy w temp.170 *C ok 10 min
-
Można je jeszcze posypać sezamem :P