poloniainfo.dk

Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: anha w 17 Sie 2008, 17:24:41

Tytuł: Pølsehorn
Wiadomość wysłana przez: anha w 17 Sie 2008, 17:24:41
Przpis znalazłam w reklamie Aldi.Dzisiaj wypróbowałam.

szt.16
1dl ciepłej wody
25g drożdży
75 g rozpuszczonej margaryny
450g mąki
1 dl mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
8 parówek

Drożdże rozpuścić w wodzie,dodać margarynę.Dobrze wymieszać.Dodać pozostałe składniki.
Wyrobić ręką gładkie ciato.Gdyby bylo lepiące dosypać nieco mąki.Odstawić do na kilkanaście minut.
Ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować w kształcie koła.Z każdego wyciąć po 8 trójkątów.
Połówkę parówki położyć na szerszym końcu,posmarować musztardą.Zwinąć.
Posmarować jajkiem aby były rumiane.
Piec do 25 minut w temperaturze 200st.C (wkadać do zimnego piekarnika).
Są smaczne,pasują do piwa  ;)

Według mnie ciasto można podzielić na 3 części,wtedy trójąty będą mniejsze i parówki bardziej widoczne.I otrzymamy 24 szuk.
U mnie jest całkowicie schowane.  ;D
(http://img364.imageshack.us/img364/3043/aa005ts8.th.jpg)

Tytuł: Odp: Pølsehorn
Wiadomość wysłana przez: mawi w 17 Sie 2008, 18:23:17
ja mam też przepis dostałam z przedszkola  ,bardzo dobre

parówki
• 5 dag drożdży

• 2 jajka

• 0,5 dl. oleju (50ml)

• 1 łyżeczka soli

• 2 dl.mleka (200 ml)

• 2 łyżki cukru

• 0,5 kg mąki

przygotowanie
Z drożdży ,mleka , oleju ,soli ,cukru i mąki zarabiamy ciasto ,formujemy bułki nadziewamy parówką
(można tez posmarować środek bułki sosem do pizzy ).,
zostawiamy do wyrośnięcia pieczemy w temp.170 *C ok 10 min
Tytuł: Odp: Pølsehorn
Wiadomość wysłana przez: Majkelek w 17 Sie 2008, 19:33:29
Można je jeszcze posypać sezamem :P