poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Polskiej => Wątek zaczęty przez: marta_malgorzata w 30 Lip 2006, 22:49:45
-
Dzis mialam gosci na grilu.
Polecam przepis na karkowke:
Pyszna
Mieso pokroic w cienkie plastry ewentualnie grubsze rozbic tluczkiem
- do miski wlac olej ok 1 cm
- dodac do niego sol , pieprz , papryke ostra, vegete, przyprawe do mies, przyprawe gyros, nac pietruszki pokrojona, cebule pokrojona wg. uznania , czosnek przecisniety w duzej ilosci, sok z cytryny dosyc obficie -
- do tych skladnikow wlozyc mieco , najlepiej na noc , choc 2 godz wystarcza.
grilowac na minimalnym ogniu ok2 godz, wtedy bedzie miekka i delikatna , na wiekszym ogniu zjesz ja szybciej, lecznie bedzie tak pyszna .
Mozna to samo zrobic w piekarniku, owijajac karkowke w folie aluminowa.
Naprawde polecam
-
Juz wyglada smakowicie, co dopabuse na zywo :) Zimne piwko, upieczona karkowka i weekend udany :)
(http://www.gingergrill.com/fireworks/images/ginger_grill_r5_c1.jpg)
-
mogę wiedzieć jak dokładnie w piekarniku ją upiec ???
-
Zawinac kaalek karkowki w folie aluminiowa. Temp. 175 stopni z termoobiegiem, bez termoobiegu ok 190-200 stopni, piec ok godziny , sprawdzajac, czy mieso jest juz odpowiednio miekkie, jesli nie piec dluzej.
-
co to znaczy miekkie?
w Polsce sie piecze az mieso sie rozpada, tu w Danii, ma byc soczyste, elastyczne, czyli krotszy okres pieczenia
Nie wiem czy wiecie, ze kazde mieso ma dwa momenty miekkosci
pierwszy krotkie pieczenie i wtedy jest miekkie i soczyste, potem staje sie twarde i po godzinie czy dwoch jest miekkie rozpadajace sie
-
Ja lubię soczystą, ale też bez przesady! Z tego przepisu wyszła idealna!