poloniainfo.dk
Regionalne => Odense => Wątek zaczęty przez: GiM w 06 Kwi 2008, 17:23:37
-
Witam.Mozecie napisac gdzie w Odense sa jakies tanie sklepy spożywcze?Gdzie najbardziej oplaca sie jezdzic na wieksze zakupy?no i czy mozna gdzies kupic tutaj polski(lub jakis dobry) chleb? :)dzieki za odpowiedz ..pozdrawiam
-
tu sie jeszcze nie spotkala z dobrym chlebem a juz tym bardziej nie z polskim:) hmmm a szkoda ze nie polskiego chlebusia:(
-
oj szkoda szkoda.... ;)
-
Netto, Lidl, Rema 1000.
-
ja lubie chleb z fotexu , ale jest troche drogi >
-
kupuj w piekarni chleb " italiensk brød" jest smaczny i podobny do polskiego ( kosztuje około 20-30 dkk)
-
dzieki wielkie...pozdrawiam
-
Chlebek polecam z piekarni na korup. Niekiedy maja tam reklamówki z pieczywem z dnia ubiegłego po 6 dkk. Za te cenę, nie do porównania ze standardowymi bułkami z lidla czy netto.
-
ja znalazłem szczecińską hurtownię spożywczą co zaopatruje Polskie delikatesy w Danii http://www.polish-export.eu (http://www.polish-export.eu) może można się z nimi ugadać o dostawę żarełka bezpośrednio ... pod domek ?
-
Witam aldi /nie wszystkie sklepy/ i lidl maja swoje piekarnie chleb ca 15 kr uważam że jest lepszy do innych marketów
Pozdrawiam
-
Witam.Mozecie napisac gdzie w Odense sa jakies tanie sklepy spożywcze?Gdzie najbardziej oplaca sie jezdzic na wieksze zakupy?no i czy mozna gdzies kupic tutaj polski(lub jakis dobry) chleb? :)dzieki za odpowiedz ..pozdrawiam
Są gusta i guściki... mi najbardziej smakuje chleb Ciabata i najbardziej przypomina mi polski chleb. Dostępny w wielu miejscach ja jednak preferuję piekranię w Bilce w Odense. Spróbuj, może Ci też zasmakuje, a przy okazji zrobisz tam większe zakupy o których wspominasz :)
-
Chleb polski jest na ulicy dalumvej w piekarni.
-
w Bilce drogo na duze zakupy jak chcesz tanio to tylko w Aldi ceny jak polskie lub nizsze dobra jakosc ,np ser parmesan, szynka parmenska, serek wiejski, mozarella naet metka jest ,no i soki ,pabusegi sa dobre z serem ,mieso swieze ,kurczaki u Arabow -dobra jakosc i cena,chleby tanie moze u turkow kup maja swieze .ja juz dawno przerzucilam sie na pieczywo chrupkie tutaj bo po tych ichniejszych bulkach strasznie tylam...
-
Ja pieke sama chlebek, ale za daleko mieszkasz...sprawdź w metro, tam mogą mieć mrożone :)
-
Wiecznie narzekania na jedzenie a w szczególności chleb, wiadomo gusta guściki ale dziwię się osobą które idę do aldika kupują chleb za 9 koron i narzekają że chu..owy, bo szkoda im 24 koron na chleb ze stoiska z piekarni który jest w dużym wyborze większym niż polski zakalec , na paczkę fajek nie jest szkoda wydać lepiej kupić fajki i narzekać jak to chleb Duńczycy mają zjeba..ny, akurat w Danii pieczywo jest w dużym wyborze i jeżeli tylko ktoś nie jest sknerą to ma spory wybór. Co do samych tanich sklepów to fakt Aldi, Lidl jakościowo produkty dobre bardzo zbliżone do polskich smaków
-
Tak, edyto, są właśnie gusta i guściki, a swoim postem pokazałaś tylko, jak wygląda twoja kultura osobista.
Nie można już pewnych rzeczy napisać normalnie, bez rzucania mięsem? Nie potrafisz?
Wiesz, nie każdemu musi odpowiadać "napompowany " "ulepszaczami" duński chleb z piekarni- kupowałam kilka razy, nie odpowiada mi konsystencją, choć na wygląd bardzo ładny.
Wypominanie komuś, za ile ktoś chleb kupuje , to już w ogóle szczyt chamstwa.Każdy kupuje taki, na jaki go stać i tobie nic do tego.
A wracając do tematu- ja , chcąc kupić pyszny chleb jak z Polski, idę do Lidla, do ich stoiska piekarniczego. Zwykły, duży bochenek, zawsze zapominam nazwy. Ale też jakaś taka "zwyczajna";).
Kosztuje 16 kr, więc tez nie majątek :)
-
A wracając do tematu- ja , chcąc kupić pyszny chleb jak z Polski, idę do Lidla, do ich stoiska piekarniczego. Zwykły, duży bochenek, zawsze zapominam nazwy. Ale też jakaś taka "zwyczajna";).
Kosztuje 16 kr, więc tez nie majątek :)
tez kupuje ten chlebek :)
-
"Jak z Polski"? Jednak do polskiego to mu brakuje. :)
-
W kwestii polepszaczy.
Niewiele juz polskich piekarni robi prawdziwy chleb na zakwasie.
Wyrabianie zakwasu to sztuka trwajaca do 72 godzin, trzeba utrzymac temperature pomieszcznia i wilgotnosc powietrza. Malo komu chce sie w to bawic.
Niestety, znam dobrze branze piekarnicza w Polsce, wiec wiem, ze od roku 2003 coraz modniejsze bylo stosowanie gotowych mieszanek chlebowych, ktore po polaczeniu z woda byly gotowe do odpieku.
Wszlekie te nowosci smakowe byly z polepszaczami. Te dunskie zawieraja rowniez.
Ze nie wspomne, ze na polskim rynku kroluje firma "Zelandia", ktora sprzedaje mieszanki popularnych chlebow "w proszku" - mowi Wam cos ta nazwa?
Dodam, ze nawet w przypadku wypieku naturalnego, tez mamy do czynienia z polepszaniem maki. Jezli rok zbozowy byl kiepski i maka pszenna jest niskoglutenowa to szprycuje sie ja witamina C. NIby tylko witamina, ale jednak polepszenie, no nie???
-
"Jak z Polski"? Jednak do polskiego to mu brakuje. :)
Owszem. Ale w mojej opinii jest zwykłemu polskiemu chlebkowi najbliższy konsystencyjnie i smakowo :).