poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy Kuchni Duńskiej => Wątek zaczęty przez: faja w 30 Sie 2014, 20:34:49
-
http://viewer.zmags.com/publication/acc7b179#/acc7b179/125
-
Moze i tanie .tansze byli w fotexie i Lidlu .w fotexie kuraczki za 20 koron w Lidlu za 23 korony .mielinew lidlu 1 kg za 38 koron
-
Oj klawiaturka szwankuje;-)
Mieso mielone 1 kg za 38 koron
-
cena mielonego zalezy od zawartosci tluszczu, to mialo pewnie 22%
-
Tak to z Bilki ma wlasnie tylko 22% .widac na opisie
-
Tak to z Bilki ma wlasnie tylko 22% .widac na opisie
Tylko???
az 22% :(
-
Tylko???
az 22% :(
no dla mnie to TYLKO BO---Najtłustszymi mięsami są natomiast:
- wieprzowina: golonka - 24,7g, żeberka - 29,3g, boczek - 53g i podgardle - 67,8g!;
- łopatka barania - 25g;
- kaczka i gęś -100g tuszki zawiera odpowiednio 28,6g i 31,8g tłuszczu.
-
Zalezy jak na to patrzymy. Na przyklad 3-5 a juz 7% to dla mnie absolutne max. i nie "svineri" (a tak mozna nazwac dunskie mieso wieprzowe/wieprze szpikowane antybiotykami i nie tylko), bo i tluszcz swinski i proteiny mozna zastapic innymi lepszymi, zdrowszymi i smaczniejszymi produktami. 22% tluszczu w miesie to KATASTROFA, jezeli mowa o regularnym spozywaniu wiele razy w tygodniu.
-
no dla mnie to TYLKO BO---Najtłustszymi mięsami są natomiast:
- wieprzowina: golonka - 24,7g, żeberka - 29,3g, boczek - 53g i podgardle - 67,8g!;
- łopatka barania - 25g;
- kaczka i gęś -100g tuszki zawiera odpowiednio 28,6g i 31,8g tłuszczu.
Smacznego :o
-
Zalezy jak na to patrzymy. Na przyklad 3-5 a juz 7% to dla mnie absolutne max. i nie "svineri" (a tak mozna nazwac dunskie mieso wieprzowe/wieprze szpikowane antybiotykami i nie tylko), bo i tluszcz swinski i proteiny mozna zastapic innymi lepszymi, zdrowszymi i smaczniejszymi produktami. 22% tluszczu w miesie to KATASTROFA, jezeli mowa o regularnym spozywaniu wiele razy w tygodniu.
przeciez nikt nikomu nie kaze jesc mielonego 5-7 razy w tygodniu .mozna uzupelniac to mniej tluszczowymi miesami.
Do najchudszych mięs należą:
- mięso z indyka - pierś bez skóry zawiera jedynie 0,7g tłuszczu w 100g produktu, udziec ze skórą - 6,4g tłuszczu, a skrzydło - już 11,4g;
- mięso z kurczaka - pierś bez skóry - 1,3g tłuszczu, udko ze skórą - 10,2g, a skrzydełko - 12,2g;
- mięso cielęce - sznycel zawiera 2,4g tłuszczu, łopatka 2,8g, a udziec 3,1g;
- mięso z królika - 100g tuszki zawiera 8g tłuszczu;
- wołowina: polędwica - 3,5g, rostbef - 7,3g oraz rozbratel - 10,1g;
- schab wieprzowy - 10g.
I wybor z takiej listy jest naprawde urozmaicony .nie popadam w paranoje czy swinka karmiona antybiotykami czy pyrkami ze sruta.
-
To trzeba wziazc pod uwage ze i nasi rodacy w Polsce wcinaja tez te dunskie swinki co swieca w nocy :
http://www.wykop.pl/ramka/1173245/zjadamy-dunskie-i-niemieckie-swinie-bo-polskie-sa-dla-nas-zbyt-drogie/