poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy z różnych stron świata. => Wątek zaczęty przez: mawi w 21 Lis 2011, 13:07:59
-
Przepis znaleziony w necie wypróbowany ,polecam
składniki na średnio 20 sztuk
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2,5 szklanki maślanki ( albo duńskie Kærnemælk)
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
0,5 szklanki oliwy
szczypta soli
zmiksować wszystkie składniki na gładką masę i smażymy na patelni teflonowej (jeżeli masz dobrej jakości patelnie nie musisz juz smarować patelni tłuszczem bo tłuszcz jest w masie ) podajemy z syropem klonowym , albo konfitura .Ja dodaję drobno pokrojone jabłka do masy ,są lepsze jak Æbleskiver . smacznego
-
wygladaja smakowicie,musze sprobowac,dzieki
-
Polecam dobre na śląsku znane pod nazwą "ajerkuchy"
-
Dostane w Danii sode? Jesli tak to po jaka nazwa?
-
tak, nazywa sie bikarbonat
(http://www.recepten.se/bilder/info/28/main/bikarbonat.jpg)
-
A to nie sa czasami nasze polskie racuchy?
-
Tak w Polsce racuchy :) ;D
-
racuchy to raczej na drożdżach ,uważam że nasze są najlepsze :)
-
wyglądają dość dobrze ciekawe czy tak samo smakują :) trzeba się przekonać