poloniainfo.dk
Ogólne => Kącik Kulinarny => Przepisy z różnych stron świata. => Wątek zaczęty przez: PRACA DORYWCA w 10 Lip 2014, 17:20:37
-
Witajcie, zna ktoś uniwersalne przepisy na dania wegańskie ?
-
Jak ma być uniwersalnie to proponuje tak
1 opakowanie mieszanki warzywnej
1 paka kartoffelsalat
2 frikadeller tak dla równowagi
Normalniem odlot na Melmac
smacznego :P
-
Nie wegańskie,a wegetarianskie wkleje, moze komus sie przyda. Ja polecam pyszną tartę wg Nigelli, troszkę ją modyfikuję:
ciasto kupuje gotowe pełnoziarniste firmy WEWALKA, dostepne w kazdym markecie. Śmietane daje sojową, fete kozią, owczą lub kozio-owczą, jak ktoś lubi mozna dodać oliwki. Do tarcia uzywam żółty ser typu gouda, ale tez kozi. Kupuje dwie mrozonki, jedna siekany szpinak, druga siekany jarmuż, kazdej paczki daje po polowie, rozmrazam na patelni i podsmazam z cebulką az odparuje cala woda,inaczej masa na tarcie bedzie cieknąca. Reszta jak w przepisie:
http://www.amuamu.eu/amu/tarta-ze-szpinakiem-i-feta/ (http://www.amuamu.eu/amu/tarta-ze-szpinakiem-i-feta/)
Przepis szybki i prosty, pieke 40-45minut, resztki jak zostana, na drugi dzien pyszne sa podgrzewane na patelni!
-
Jestem weganka od pewnego czasu i znam mnóstwo smacznych przepisów :) nie wiem dokładnie co masz na myśli pisząc uniwersalne :) ale napisz na mój e-mail: camii1479@gmail.com napisz dokładnie o jakie przepisy ci chodzi i czy to ma być na śniadanie , obiad czy kolacje :) to Ci coś fajnego podeśle :) pozdrawiam :)
-
Pyszny,odżywczy , prosty i szybki "pasztet" z drożdży i bułki tartej :
-drożdże (na pierwszą próbę proponuję zrobić np z 4 kosteczek )
- bułka tarta- oczywiście "prawdziwa", z ususzonych bułek, nie ta ze sklepu - mniej-więcej szklanka, ale może być więcej- nie wiem, robię "na oko" ;)
-sos sojowy
-cebulka (myślę, że zamiast ją podsmażać, możnaby też użyć tej gotowej, prażonej )
- natka pietruszki
-vegeta, pieprz
- margaryna (roślinna ;) )
Cebulkę podsmażamy na margarynie (ja robię to od razu w rondelku, w którym przygotowuję potem pasztet), dolewamy wody (na początek ok. 1/2 szklanki ), dodajemy troszkę vegety, sos sojowy i drożdże. Całość GOTUJEMY chwilkę. do zagotowanych drożdży dosypujemy stopniowo, mieszając, bułke tartą. Potrawa ma osiągnąć konsystencję mniej-więcej budyniu świeżo po zagotowaniu (albo gęstego sosu), tu trzeba "utrafić" z proporcjami, by nie był ani za rzadki, ani za gęsty.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odrobinę pieprzu, jeśli mało słony, doprawiamy jeszcze sosem sojowym.
Gotowe :)
Można włożyć do silikonowych foremek na muffinki i zostawić do zastygnięcia .
To jest przepis "basic" , można go modyfikować, dodając ulubione rzeczy- pomidorki, koperek, czosnek, pieczarki itp.
-
Pabusegi "prawie jak ruskie" ;)
z mąki, ciepłej wody i łyżki oleju zagniatamy miękkie ciasto, zostawiamy na chwilkę w woreczku foliowym, by "dojrzało" .Oczywiście troszkę solimy :).
Farsz:
- ugotowana na miekko, posiekana kapusta kiszona
- utłuczone ugotowane ziemniaki
- sporo podsmażonej na oleju cebuli
(Ziemniaków i kapusty powinno być mniej-wiecej pół na pół )
mieszamy, przyprawiamy wedle potrzeby solą i sporą ilością pieprzu- nie musi być bardzo ostre, ale powinno byc aromatyczne.
No i lepimy pabusegi :)
Jeszcze smaczniejsze po przysmażeniu, podawane z gorącym czerwonym barszczykiem do picia.
-
mało tych przepisów :( a tak chętnie ograniczyłabym mięso
-
http://www.jadlonomia.com/
do wyboru, do koloru:)
-
kotlety z ciecierzycy ;)
-
No właśnie tego szukałam! Czy ktoś mi poda sprawdzony przepis na kotlety z ciecierzycy ? Raz próbowałam zrobić , ale nie kleiły mi się :P
-
http://kreatorniazmian.pl/kotlety-z-ciecierzycy-najprostszy-sposob/
z tego przepisu mi zawsze wychodziły
-
Ja często zaglądam na jadlonomia.com w celu inspiracji, jeśli chodzi o wegańskie posiłki. A w sumie często staram się tak jadać.